Pirinç hanımın taneleri :

Güncelleme:

Aile Arasında :

Değerli okurlar eskiler boşuna söylememiş : " Gün ola, harman ola" Bazı olaylar var ki insan biraz derinine inince ne ilginç bağlantılarla karşılaşıyor. Sizleri bir kaç yıl geriye götürüp hafızanızı tazelemek isterim. Clinton döneminde Amerikan'nın ilk bayan Dış İşleri Bakanı olarak görev yapan 'Madam' Albright'ı hatırlarsınız. İhtirası gözlerinden okunan Dış Politika Profesörü. Bakan Albright'ın dünya görüşünü etkileyen babası Mr. Korbel. Mr. Korbel, İkinci Dünya Savaşında Çek Cumhuriyetin'den Amerika'ya göç edip, Denver Üniversitesinde saygın bir Dış İlişkiler Fakültesi kuran profesör. Profesör Korbel, Amerika'ya yerleşirken, Musevi kökenli olduğunu gizleyen, ilginç bir karakter. Amerikan Dış Politikası konusunda yaptığı bütün çalışmalar Sovyetler Birligi üzerine. Doğal olarak kızı Madeleine Albright da aynı konuda tez hazırlamış.

Korbel'in Manevi Kızı :

Aradan bir kaç yıl geçiyor, yönetim Cumhuriyetçilere geçiyor. Bu sefer Amerikan Dış Politika sahnesinde başka bir bayan sivriliyor. Condoleeza Rice. Bush'un en güvendiği isimlerden birisi ve Dış Politika konusunda en etkin danışman. Ne tesadüf, Profesör Korbel Rice'ın hayatında en büyük etki yapan insan. Rice, Sovyetler Birliği üzerinde Korbel'in en gözde öğrencisi olarak doktorasını yapıyor ve muhafazakar Amerikan kurumlarında merdivenleri çıkmaya başlıyor.

Demir Leydi :

Denver Üniversitesine Konser Piyanisti olmak için giren Rice müzik eğitimini sevmeyince soluğu Siyasal Bilimler Fakültesinde alır. Dekan Korbel'in dikkatini çeken Rice doktorasını Sovyet ve Çek orduları üzerine yazar. Baba Bush Ulusal Güvenlik Danışmanını atayınca, yeni atanan yaşlı aday genç Rice'a danışmanlık görevi teklif eder.
Böylece Rice'ın ilk siyasi görevi başlamış olur. Baba Bush Malta'da Gorbachev'e Rice'ı Sovyet uzmanı olarak tanıştırır. Gorbachev Rice'in genç ve zenci bir bayan olmasına oldukça şaşırır.

Baba Bush seçimleri kaybedince Rice Stanford Üniversitesinde görev yapar ve büyük şirketlerin yönetim kurullarında görev alır. Petrol devi Chevron'da o kadar başarılı bir yönetim kurulu üyesi olur ki, Chevron 1993 senesinde Bahamas bandıralı super tankerine Condoleeza Rice adını verir.

Rice şimdiki patronu Bush'la baba Bush'un yazlığında tatil yaparken tanışır. Rice'in ilk görevi evlat Bush'u dış politika konusunda eğitmek olur. Genç Başkan Bush dış politika konusunda başı sıkıştıkça, 'Condi' adını verdiği Rice'ı çağırır.

Neden Pirinç Hanım ?

Değerli okurlar, Amerika seçim havasına biraz erken girdi. Önceki yazılarımda belirttiğim gibi bunun bir çok nedeni var. Bütün nedenlere burada girmek sadece kafa karıştırır. Ancak İspanya'da meydana gelen saldırılar ve seçmenlerin kandırılmalarının nelere mal olduğunu anlamaları iktidarı 48 saatte postaladı. İspanya'da yaşanan siyasi depremin artçıları önümüzdeki aylarda Londra'dan Canberra'ya kadar koalisyon güçlerinin başkentlerinde hissedilecek.

Sonbahara girdiğimizde sırada ABD seçimleri var. Bir çok uzmana göre Başkan Bush'un arkasındaki gerçek gizli güç Yardımcısı Cheney. Cheney petrol şirketlerinin ve büyük sermayenin adamı olarak algılanmakta. Irak'la savaşa girilmesinin en büyük bayraktarı Cheyney idi. Amerikan'nın Irak savaşına girerken Saddam'ın sahip olduğu Kitle İmha Silahları iddiası asılsız çıktı. Ayrıca Dick Cheyney ciddi şekilde kalbinden rahatsız.

Bush'a sonbaharda seçimlere giderken yeni bir yüz gerekebilir. Muhafazakar, beyaz ve dindar görünümlü Cumhuriyetçiler için bir zenci bayan olarak Condi Rice ideal bir Başkan Yardımcısı olabilir. Üstüne üstelik Rice Büyük Ortadoğu Projesinin de mimarı.

Neden bir 'Madam Rice = Pirinc Hanım' VP olmasın.


Diğer Yazıları
31 Mart Vakası & 31 Mart Yerel Seçimleri
Bir Türk Kedisinin Amerika Macerası
Yüzde 0,0055