Satın alacağımız ürünün raf (etiket) fiyatı ile kasa fiyatı farklı olursa ne yapmalıyız ?

Güncelleme:

Alışveriş çılgınlığı, sürekli indirimler, zamlar derken, etiketlerdeki fiyat değişikliklerini ve nelere dikkat etmemiz gerektiğini, sizler için yazmaya karar verdim.

Fiyatlarda indirim veya artışların sıklıkla yaşandığı dönemlerde, satışa sunulan ürünlerin raf fiyatı (etiket fiyatı) ile kasa fiyatı farklı olabiliyor. Çok sayıda ürünün satışa sunulduğu büyük perakende mağazaları başta olmak üzere, bazı işletmeler, yaptıkları fiyat değişikliklerini (indirim ya da fiyat artışı) etiket veya kasa fiyatları ile uyumlu hale getirmiyorlar. Örneğin, etiketinde indirimli fiyatı 260.-TL olan bir giysiyi beğenip satın almaya karar veriyorsunuz, ödeme için kasaya gidiyorsunuz, kasada ürünün barkodu okutulduğunda fiyatı 590.-TL çıkabiliyor. Bazen de, fiyat artışı (Zam) etikete (raf fiyatına) yansıtılıyor, kasa fiyatına yansıtılmıyor.

Benzer şekilde hafta sonları veya belirli günlerde indirimli ürün satan perakende satış mağazaları, dağıttıkları el broşürleründe ya da gazete ilanlarında duyurdukları fiyatlarını, etiket ya da kasa fiyatlarına yansıtmayabiliyorlar. Bu durumda, kasada ödeme aşamasında ilan edilen fiyattan farklı bir fiyatla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Mağaza yetkilileri, teknik sorunları ya da işlerinin yoğunluğunu gerekçe göstererek, kendi avantajlarını korumak istiyorlar.

YASA BU KONUDA NE DİYOR?

Raf (etiket) fiyatı ile kasa fiyatı arasında farklılık olabileceği öngörülerek, bu konuda tüketici lehine yasal düzenleme yapılmıştır. Tüketicilerin temel kanunu niteliğindeki yürürlükteki 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 54. maddesinde konuya ilişkin düzenleme yapılmıştır. Kanun’un 54/2. maddesinde “Etiket, tarife ve fiyat listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda, TÜKETİCİ LEHİNE OLAN FİYAT UYGULANIR” denilmektedir.

Yasa metnindeki “Tüketici lehine olan fiyat uygulanır” ibaresi gereğince, raf (etiket) fiyatı ile kasa fiyatının farklı olması halinde, hangi fiyat düşükse, tüketiciye düşük olan fiyat uygulanacaktır. Örneğin, etiket fiyatı 40.- TL, kasa fiyatı 52.-TL olan bir üründe, tüketiciden 40.-TL tahsil edilecektir. Etiket fiyatı 45.-TL, kasa fiyatı 35.-TL olan bir üründe ise tüketiciden 35.-TL tahsil edilecektir. Aynı uygulama, tanıtım broşürleri ya da ilan edilen reklamlardaki fiyatlar ile kasa fiyatları arasındaki farklılıklarda da geçerlidir. Kısaca, iki fiyat arasında fark var ise, tüketici lehine olan düşük fiyat, tüketiciye uygulanacaktır.

BİZLER NE YAPMALIYIZ?

Öncelikle kasada ödeme sırasında, barkod okuyucudan geçen (fatura ya da fişe yansıyan) fiyatları mutlaka kontrol ve takip etmeliyiz. Gerekirse, fatura ya da fiş düzenlendikten sonra, elimize alıp fiyatları tekrar kontrol etmeliyiz. Raf (etiket) fiyatı ile kasa fiyatı arasında farklılığı tespit etmemiz halinde, hemen kasiyere itiraz ederek, fiyatın düzeltilmesini ve bizim lehimize olan daha düşük fiyatın uygulanmasını talep etmeliyiz. Gerekirse mağaza yetkilileri ile görüşüp, itirazımızı hemen yerinde yapmalıyız. Talebimizin kabul edilmemesi halinde, gün ve saat belirtilerek, raf (etiket) fiyatının fotoğrafını çekip, varsa fiyatların ilan edildiği reklam broşürünü muhafaza ederek, fatura ya da fişimiz ile birlikte, maddi zararlarımızın tazmini amacıyla, ikametgâhınızın ya da alışveriş yaptığımız mağazanın bulunduğu yer Kaymakamlık Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat etmeliyiz.

Tasarruf bilinciyle, öncelikle ihtiyacımız olan ürünleri satın almamız gerektiği gerçeğiyle, hepinize güzel günler diliyorum.

Levent KÜÇÜK
Genel Başkan
Tüketiciler Derneği/TÜDER


levent küçükLEVENT KÜÇÜK KİMDİR ?

27 Ekim 1965 Osmaniye Doğumlu. İlk, orta, lise eğitimini Osmaniye'de tamamladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F. Maliye Bölümü Mezunu. Aynı üniversitede Maliye (Mali Hukuk) Ana Bilim Dalında Yüksek Lisansını tamamladı.

1992 yılından itibaren 15 yıl Maliye Bakanlığı Vergi Denetmeni (Müfettişi) olarak İstanbul'da görev yaptı. 10 Ekim 2007 tarihinden itibaren İstanbul Teknik Üniversitesi'nde İç Denetçi olarak denetim ve danışmanlık görevi yapmaktadır. SMMM ve Bağımsız Denetçi Belgesi sahibidir. Evli, eşi emekli bankacı, 1 kız çocuk babası.

Vergi Müfettişleri (Denetmenleri) Derneği İstanbul Şube Başkanlığı görevinde bulundu.
26.03.2014 tarihinden itibaren, merkezi Bakırköy’de olan, 1995 yılından beri faaliyette bulunan Tüketiciler Derneği-TÜDER Genel Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Bakırköy Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti ve Bakırköy Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesidir. Tüketicileri bilgilendirici, bilinçlendirici ve kamuoyunun dikkatine yönelik çeşitli yazı ve açıklamaları bulunmaktadır.

Diğer Yazıları
Trafikte motokuryelere yol vermek
Dünya Su Günü