TÜİK'in enflasyon oranları yine şaşırtmadı

Güncelleme:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her ay enflasyon rakamları belirlenerek, kamuoyuna açıklanmaktadır. TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ve Yİ-ÜFE (Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi) olarak adlandırılan bu oranlar, hepimizi çok yakından ilgilendirmektedir. Aylık kira artışından, memur ve emeklilerin maaşlarına yapılacak yıllık zam oranına kadar birçok artış, açıklanan bu oranlara göre belirlenmektedir. TÜİK tarafından açıklanan Kasım ayı enflasyon rakamlarına göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) 2021 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre % 3,51, bir önceki yılın Aralık ayına göre %19,82, bir önceki yılın aynı ayına göre % 21,31 ve 12 aylık ortalamalara göre % 17,71 oranında artmış bulunmaktadır.

Gıda fiyatları başta olmak üzere, neredeyse her bir mal ve hizmetin fiyatında ortaya çıkan artışlar ile döviz fiyatında meydana gelen aşırı artışlar, enflasyon oranlarının çok yüksek çıkacağına ilişkin beklenti oluşturmuştu.

Gıda ürünleri başta olmak üzere, kira, ulaşım, enerji, giyim, beyaz ve kahverengi eşya gibi temel tüketim ve ihtiyaç maddelerinde ortaya çıkan artış, en az % 40-50 seviyelerinde bulunmaktadır. Çarşıda pazarda halkın yaşadığı, gördüğü gerçek fiyat artışları, açıklanan enflasyon oranlarının çok çok üstünde bulunmaktadır. Durum böyle olunca, TÜİK’in açıkladığı % 21,31 oranındaki TÜFE fiyat artışı inandırıcılıktan uzak olmaktadır.

TÜFE oranları hesaplanırken, çok çeşitli mal ve hizmetlerin esas alındığını, halkın geniş bir kesiminin belki de hiç tüketmediği malların, hizmetlerin bu hesaplamada esas alındığını biliyoruz. Hesaplama sonrası ortaya çıkan oran tüketici fiyat endeksi olarak açıklanınca, tüketici haklı olarak bu benim enflasyonum, bu benim fiyat artışım değil diyor. Böyle olunca, enflasyon rakamlarına duyulan güvensizlik, siyasetçiye, devlet kurumlarına duyulan güvensizliğe dönüşüyor.

Bu açıdan, açıklanan enflasyon rakamlarının gerçekçi olması ve hesaplamaya esas alınan mal ve hizmetlerin doğru belirlenmesi önem taşımaktadır. Vatandaş, yaşadığı, gördüğü fiyat artışını, devletin resmi kurumunun açıkladığı rakamlarda görmek istiyor.

Önceki yazılarımda, halkın enflasyon rakamlarına duyduğu güvensizlik nedeniyle, açıklanan tüketici fiyat endeksine TÜFE yerine, “TÜİK Endeksi” denilmesinin daha doğru olacağını ifade etmiştim. Bu açıdan, TÜİK’in özellikle tüketici fiyat endeksini hesaplama yönteminde acilen değişikliğe gitmesinde yarar bulunmaktadır. Amerikalı düşünür Mark Twain’in “Rakamlar yalan söylemez, insanlar rakamlarla yalan söyler” sözünden, doğru rakamları kamuoyu ile paylaşmaz isek, siyasetçiye ve devlet kurumlarına karşı duyulan güvensizliğin daha da artacağını bekleyebiliriz. Enflasyon oranlarının en aşağı seviyelere çekildiği, üretim ve refahın arttığı, güzel günler beklentisiyle, saygı ve sevgilerimi sunuyorum. 03.12.2021

Levent Küçük
Genel Başkan
Tüketiciler Derneği (TÜDER)

instagram.com/leventkucuk1
twitter.com/27Ekim
linkedin.com/in/levent-küçük-51541a58/

LEVENT KÜÇÜK KİMDİR ?

27 Ekim 1965 Osmaniye Doğumlu. İlk, orta, lise eğitimini Osmaniye'de tamamladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F. Maliye Bölümü Mezunu. Aynı üniversitede Maliye (Mali Hukuk) Ana Bilim Dalında Yüksek
Lisansını tamamladı.
levent küçük

1992 yılından itibaren 15 yıl Maliye Bakanlığı Vergi Denetmeni (Müfettişi) olarak İstanbul'da görev yaptı. 10 Ekim 2007 tarihinden itibaren İstanbul Teknik Üniversitesi'nde İç Denetçi olarak denetim ve danışmanlık görevi yapmaktadır. SMMM ve Bağımsız Denetçi Belgesi sahibidir. Evli, eşi emekli bankacı, 1 kız çocuk babası.

Vergi Müfettişleri (Denetmenleri) Derneği İstanbul Şube Başkanlığı görevinde bulundu.
26.03.2014 tarihinden itibaren, merkezi Bakırköy’de olan, 1995 yılından beri faaliyette bulunan Tüketiciler Derneği-TÜDER Genel Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Bakırköy Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti ve Bakırköy Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesidir. Tüketicileri bilgilendirici,
bilinçlendirici ve kamuoyunun dikkatine yönelik çeşitli yazı ve açıklamaları bulunmaktadır.

 

 

Diğer Yazıları
Trafikte motokuryelere yol vermek
Dünya Su Günü
Siyasi iktidara ve ekonomi yönetimine çağrı