Türkiye neden derhal erken seçime gitmeli ?

Güncelleme:

Türkiye, tarihinin en kritik dönemecine giriyor. 11 yıldır mutlak çoğunlukla ülkeyi yöneten AK Parti, bir yandan ülkeyigiderek islamcı/muhafazakar çizgiye çekerken, bir  yandan da “ Terörü bitireceğiz “ sloganı ile, Apo ile uzlaşıp, yeni bir devlet yapısı kurmayı planlıyor.

Apo ile yapılan görüşmelerde, Apo’ya ve PKK’ya ne gibi tavizler verileceği belli değil. Ancak Milliyet gazetesinde yayınlanan imralı tutanaklarında Apo’nun söyledikleri beni  dehşete düşürdü.

Hükümet kanadı ise yayınlanan tutanakları yalanlamayıp, “ Şimdi bunu yayınlamanın sırası mıydı ? Bu nasıl gazetecilik ?  “ tepkisini gösterdi.

Evet, bugün AK Parti’nin mecliste çoğunluğu, yani istediğini yapacak yasama gücü var.

Ancak unutmayın ki AK Parti bu çoğunluk oyunu haziran 2011 tarihinde, yani 1 yıl 10 ay önce aldı. 2011 seçimlerinde AK Parti’ye göre Apo “ Eli kanlı bebek katili “ idi. Terör ise, “ son çırpınışlarını gösteriyordu “

AK Parti’ye göre 22 ay önce teröristbaşı olan Apo, bir anda  “  Terör belasını bitirecek tek kişi, Kürt halkının önderi sayın Öcalan “ oldu.

AK Parti, bir siyasi parti olarak, böylesine önemli, bir konuda radikal çözümler arayışı içinde olabilir. Bu, onların en doğal hakkıdır.

Ancak bir şartla.

AK Parti önce erken seçim kararı alır. Daha sonra Başbakan Erdoğan seçim meydanlarına çıkarak, nasıl bir yeni Türkiye cumhuriyeti kuracaklarını tek tek anlatır. Terörün bitmesi için Apo  ve PKK ile nasıl bir anlaşma yapılacağını, verilecek tavizleri  anlatır.

Buna karşılık başta CHP ve MHP olmak üzere diğer partiler de bu konudaki görüşlerini açıklar. Böylkece seçmen, önündeki seçenekleri görür ve ona göre oyunu kullanır.

Eğer AK Parti bu seçim sonunda da mecliste çoğunluğu sağlarsa, istediği adımları atar. Yapacağı tüm radikal değişikler meşru olur.

Ben ve benim gibi kişilere de, demokrasi gereği  susmak kalır.

Peki, AK Parti siyasi ahlak açısısndan zorunlu olan bu adımı atıp, erken seçim kararı alır mı ?

Hiç sanmam.

Çünkü, AK Parti böyle bir seçim döneminde hayalindeki yeni Türkiye’yi anlattığı zaman alacağı oy oranı % 40’ın altında kalır.

Burada görev CHP ve MHP’ye düşüyor. Bu iki parti, “ Derhal erken seçim “ diyerek meclisten çekilmeli.

Bu durumda AK Parti için erken seçim kaçınılmaz olur.

Peki CHP ve MHP böyle tarihi ve cesur bir adım atabilir mi ?

Bekleyip, göreceğiz...

Aydın Özdalga
www.twitter.com/aydinozdalga