Üniversite öğrencilerini evlerimizde misafir edebilir miyiz?

Güncelleme:

İstanbul’da üniversitelere kayıtların başlaması ve yüz yüze eğitimin başlayacak olmasıyla birlikte, önceki yıllara nazaran, üniversite öğrencileri için çok fazla barınma (yurt) ihtiyacı ortaya çıkmış bulunmaktadır. Bunda, ev kiralarında ortaya çıkan aşırı artışların da etkisi bulunmaktadır. Devlet kurumlarının, yerel yönetimlerin ve özel işletmeci yurtlarının varlığına rağmen, mevcut yurtların kapasitesi ihtiyaca cevap vermemektedir.

Hergün çok sayıda eş dost ve tanıdık bizlere ulaşarak, evlatlarının, yakınlarının yurtlara yerleştirilmesi konusunda yardım talebinde bulunmaktadır. Benzer sorun, Ankara, İzmir gibi diğer illerimizde de yaşanmaktadır

Yurtlara yerleşemeyen ve kiralık ev bulamayan bazı öğrencilerin, üniversite kayıtlarını bu dönem dondurarak, eğitimlerine ara verme eğiliminde olduğunu öğreniyoruz. Salgın hastalık sürecinde yüz yüze eğitime ara verilmesi, eğitimin niteliği ve öğrencilerimizin yetişmesi açısından olumsuz etkiler yaratmıştı. Barınma sorunu nedeniyle kayıt dondurarak eğitime ara verilmesi, gençlerimizin eğitimi ve geleceği açısından yine olumsuzluklar yaratacaktır. Bu nedenle, devlet kurumları, yerel yönetimler ve bireyler olarak her birimiz daha çok duyarlı olmalı, sorumluluklar almalıyız.

Üniversiteli gençlerimizin barınma sorununu çözmek amacıyla, üniversitelerin, devlet kurumlarının ve yerel yönetimlerin koordinasyon ve denetiminde, gönüllü aileler yanında “Misafir Öğrenci” yada “Gönüllü Evler” uygulaması hayata geçirilebilir mi? Şartları uygun olan gönüllü aileler, yetkili kurumlara başvuruda bulunarak, evlerinde üniversiteli öğrenciler barındırabilirler. Yurtdışında yaygın olarak kullanılan bu uygulamaya, üniversiteler, yerel yönetimler ve ilgili devlet birimleri öncülük edebilirler. Bu yolla, hem öğrencilerin barınma sorunu kısmen çözülmüş, hem de gönüllü ailelere az da olsa maddi katkı sağlanmış olabilecektir.

Üniversite öğrencisi bir kız çocuk babası olarak, öğrencilerimizin barınma sorunlarını yakından hissediyorum. Gönül isterdi ki, sosyal devletin ve eğitim politikasının bir gereği olarak, öğrencilerimizin barınma sorunu çoktan çözülmüş olsaydı.

Öğrencilerimizin iyi insanlar ve sorumlu aileler ile karşılaşması ve barınma sorunlarının biran önce çözülmesi temennisiyle, kamuoyunun ve yetkililerin takdir ve değerlendirmesine sunmak istiyorum. Saygı ve sevgilerimle.

18.09.2021
Levent Küçük
Genel Başkan
Tüketiciler Derneği (TÜDER)

Diğer Yazıları
Trafikte motokuryelere yol vermek
Dünya Su Günü