Yaşanmış bir başka dolandırıcılık olayı...

Güncelleme:

Bugün telefonla arayan bir vatandaşımız, yaşadığı bir dolandırıcılık olayı nedeniyle yardım istediğini ifade ederek, olayı anlatmaya başladı;

“İnternetten araç buzdolabı satan birini buldum. Kişi, Niğde’de yaşadığını, işyerini tasfiye nedeniyle elindeki araç buzdolaplarını 250.-TL’den cazip fiyatla acilen sattığını belirterek, verdiği banka hesap numarasına para göndermemi istedi. Telefonla yaptığım görüşmede kişi bana çok güven verdi. Ben de fiyatı cazip bulduğumdan 4 adet araç buzdolabı karşılığı 1.000.-TL’yi verdiği banka hesabına gönderdim. Banka dekontunu da ilgili kişiye telefonla whatsapp üzerinden gönderdim.

Aradan birkaç gün geçmesine rağmen buzdolapları gelmeyince şüphelendim ve araştırmaya başladım. Öğrendiklerim çok ilginçti. Banka hesabına 1.000.-TL gönderdiğim yerin Niğde yerine Bolu’da bir mağaza olduğunu, dolandırıcının ben hesaba para gönderince, hemen Bolu’daki mağazayı arayıp, amcasının kendi adına para gönderdiğini söyleyerek, sipariş ettiği malların İstanbul’daki adrese kargo ile gönderilmesini istemiş. Mağaza da kargo yoluyla malları İstanbul’a göndermiş. Adam, benim gönderdiğim para ile Bolu’dan mal almış ve malları İstanbul’a kargo ile göndertmiş. Mağaza yetkilileri ilgili kişiyi tanımadıklarını, sipariş yoluyla benzer satışlar yaptıklarını belirterek, olayla bir ilgilerinin olmadığını belirttiler.
Dolandırıldığımı anlayınca, hemen polis merkezine gittim, olayı anlattım. Polisler, dolandırıcının T.C. Kimlik numarası olmadığından kişi ile ilgili işlem yapamayacaklarını belirterek, konuşmaları yaptığım telefon numarasını aradılar. Polislerin araması sonrası, telefon numarası kullanım dışı bırakıldı ve bir daha ulaşamadım.

Bolu’daki mağaza ile tekrar irtibata geçtim. Mağaza yetkilileri, kendilerinin köklü bir geçmişe sahip olması nedeniyle, ticari itibarları ve benim mağduriyetimi dikkate alarak, bana 500.-TL ödemeyi teklif ettiler. Ben de karar veremedim, ne yapmamı, nasıl bir yol izlememi önerirsiniz? Ben bir işlem yapmazsam bu kişiler benim dışımda başka kişileri de dolandırmaya devam edecektir”

Olaydan anlaşılacağı üzere vatandaşımız, önceden planlanmış “nitelikli bir dolandırıcılık” olayı ile karşı karşıya kalmış. Maalesef kendisinin de ihmal ve kusurları bulunmaktadır. Benzer bir çok olayı yaşayan ve sonuçlarını az çok bilen bir kişi olarak, kendisine 500.-TL’sini en azından kurtarmasını, mağazadan bu parayı almasını önererek, savcılığa şikayetçi olma konusunda tercihinin kendisinde olduğunu ifade ettim.
Sevgili vatandaşlarımız, internet sitelerine cazip fiyatlı ilanlar verip, acil ihtiyaçtan ya da işyeri tasfiyesi gerekçeleriyle dolandırıcılık yapan kişilere sıklıkla rastlıyoruz. Bu tür ilanlara itibar etmeyip, doğruluğundan emin olmadığımız satış veya kiralamalarda, kaparo ya da başka adlarla para tranferi kesinlikle yapmamalıyız. Dolandırıcılara ve yeni dolandırıcılık yöntemlerine karşı hepimizin dikkatli olması gerektiğini bir kez daha vurgularken, bu tür dolandırıcılık yöntemlerinin önlenmesine yönelik kamu takip ve yaptırımlarının daha etkin bir şekilde uygulanmasını ve mağduriyetlerin önlenmesini temenni ediyorum. Saygı ve sevgilerimle. 03.10.2020

Levent Küçük
Genel Başkan
Tüketiciler Derneği/TÜDER

instagram.com/leventkucuk1
twitter.com/27Ekim
linkedin.com/in/levent-küçük-51541a58/


levent küçükLEVENT KÜÇÜK KİMDİR ?

27 Ekim 1965 Osmaniye Doğumlu. İlk, orta, lise eğitimini Osmaniye'de tamamladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F. Maliye Bölümü Mezunu. Aynı üniversitede Maliye (Mali Hukuk) Ana Bilim Dalında Yüksek Lisansını tamamladı.

1992 yılından itibaren 15 yıl Maliye Bakanlığı Vergi Denetmeni (Müfettişi) olarak İstanbul'da görev yaptı. 10 Ekim 2007 tarihinden itibaren İstanbul Teknik Üniversitesi'nde İç Denetçi olarak denetim ve danışmanlık görevi yapmaktadır. SMMM ve Bağımsız Denetçi Belgesi sahibidir. Evli, eşi emekli bankacı, 1 kız çocuk babası.

Vergi Müfettişleri (Denetmenleri) Derneği İstanbul Şube Başkanlığı görevinde bulundu.
26.03.2014 tarihinden itibaren, merkezi Bakırköy’de olan, 1995 yılından beri faaliyette bulunan Tüketiciler Derneği-TÜDER Genel Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Bakırköy Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti ve Bakırköy Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesidir. Tüketicileri bilgilendirici, bilinçlendirici ve kamuoyunun dikkatine yönelik çeşitli yazı ve açıklamaları bulunmaktadır.

Diğer Yazıları
Trafikte motokuryelere yol vermek
Dünya Su Günü