Yeni seçilen Türkiye Barolar Birliği Başkanı'na çağrı

Güncelleme:

Avukatlık büroları adı kullanılarak “borcunuz var” diye telefonla yapılan aramalar ile gönderilen sms’ler ve WhatsApp mesajları konusunda, çok sayıda şikâyet ile maddi ve manevi mağduriyet ile karşılaşmaktayız. Bu konu, vatandaşlar arasında huzursuzluk yaratmakta, tepkilere neden olmaktadır. Ayrıca bazı kötü niyetli kişiler, avukat büroları adını kullanarak dolandırıcılık girişiminde bulunmaktadır. Bu durumdan, hem vatandaşlar mağdur olmakta, hem de avukatlık mesleği ile adalet sistemi zarar görmektedir.

Çağrı merkezi ya da tahsilat merkezi gibi çalışan bazı avukatlık bürolarından telefonla arayan kişiler, geçmiş yıllara ait bir borcun varlığından söz ederek, kendilerine borcun ödenmesini talep etmekte, borcun ödenmemesi halinde faizi ile birlikte icra yoluyla tahsilatın yapılacağını belirtip, vatandaşları bir bedel ödemeye zorlamaktadırlar. Bu tür arama ve mesajlara muhatap olan kişiler, gerçekte böyle bir borcu olup olmadığı ve sonuçlarının ne olacağı konusunda tereddüt ve endişe yaşamaya başlıyorlar. Bazı vatandaşlar ise, hukuki bir yaptırım ile karşı karşıya kalmamak için “bir borcu olmasa bile” ödeme yolunu seçebiliyorlar.

Yargıtay’ın, avukatın haciz işlemi yapamayacağı halde muhataba “Mernis adresinize muhafazalı haciz işlemi yapılacaktır. Bilginize” şeklinde mesaj göndermesini, “Kişilerin huzur ve sükûnunu bozma suçu”nu oluşturduğuna ilişkin mevcut kararları bulunmaktadır. “Ne tahsil edersem kardır” anlayışı ile bazı avukatlık büroları üzerinden yapılmaya çalışılan tahsilat girişimleri, hem toplumda mağduriyet ve tedirginlik yaratmakta, hem de avukatlık mesleğine ve hukuka duyulan güveni zedelemektedir.

Avukatlık bürolarından yapılan telefon aramaları ile gönderilen mesajların huzur ve sükûnu bozacak boyutlara ulaşması ya da yakınlarınızın adres ve telefon bilgileri ele geçirilerek onlara ulaşılması hallerinde, ilgili avukatlar hakkında bağlı oldukları barolara veya cumhuriyet savcılıklarına şikâyette bulunulabilir. Avukatlar hakkında, barolar disiplin suçu açısından işlem yapmaktadırlar.

Barolara yapılacak şikâyetlerde, avukatlık büroları adına değil, ilgili avukatların isimleri ve sicil numaraları belirtilerek başvuru yapılması gerekirken, şikâyetlerin incelenmesi için barolara belirli bir bedelin yatırılması istenmektedir. Bu durum, vatandaşların barolara yapacağı şikâyet başvurularını kısıtlamaktadır.

Dün yapılan seçim sonrası Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı’na seçilen Sayın Erinç Sağkan’a yeni görevinde başarılar dilerken, tahsilat merkezi gibi faaliyette bulunarak, vatandaşları telefon aramalarıyla, mesajlarla tehdit eden avukatlık bürolarına karşı önlem almaya ve mesleklerini kötüye kullanan meslek mensupları hakkında vatandaşların barolara yapacakları şikâyet başvuru yollarını kolaylaştırmalarını talep ediyoruz. Vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi ile avukatlık mesleğine ve adalet sistemine duyulan güven açısından, uygulamaya yönelik adımlar atılması yerinde olacaktır. Saygılarımla.06.12.2021

Levent KÜÇÜK
Genel Başkan
Tüketiciler Derneği (TÜDER)

instagram.com/leventkucuk1
twitter.com/27Ekim
linkedin.com/in/levent-küçük-51541a58/

LEVENT KÜÇÜK KİMDİR ?

27 Ekim 1965 Osmaniye Doğumlu. İlk, orta, lise eğitimini Osmaniye'de tamamladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F. Maliye Bölümü Mezunu. Aynı üniversitede Maliye (Mali Hukuk) Ana Bilim Dalında Yüksek
Lisansını tamamladı.
levent küçük

1992 yılından itibaren 15 yıl Maliye Bakanlığı Vergi Denetmeni (Müfettişi) olarak İstanbul'da görev yaptı. 10 Ekim 2007 tarihinden itibaren İstanbul Teknik Üniversitesi'nde İç Denetçi olarak denetim ve danışmanlık görevi yapmaktadır. SMMM ve Bağımsız Denetçi Belgesi sahibidir. Evli, eşi emekli bankacı, 1 kız çocuk babası.

Vergi Müfettişleri (Denetmenleri) Derneği İstanbul Şube Başkanlığı görevinde bulundu.
26.03.2014 tarihinden itibaren, merkezi Bakırköy’de olan, 1995 yılından beri faaliyette bulunan Tüketiciler Derneği-TÜDER Genel Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Bakırköy Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti ve Bakırköy Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesidir. Tüketicileri bilgilendirici,
bilinçlendirici ve kamuoyunun dikkatine yönelik çeşitli yazı ve açıklamaları bulunmaktadır.

 

 

Diğer Yazıları
Trafikte motokuryelere yol vermek
Dünya Su Günü
Siyasi iktidara ve ekonomi yönetimine çağrı