Yeniden değerleme oranı tüketici enflasyonu ilişkisi

Güncelleme:

Vergi Usul Kanunu’nun Mükerrer 298. madde hükmü gereğince belirlenen yeniden değerleme oranı, 2022 yılı için uygulanmak üzere yüzde 36,2 olurken, bu oran 2021 yılı için yüzde 9,11 idi. Her yıl Kasım ayında belirlenen yeniden değerleme oranıyla, bir sonraki yıl uygulanacak vergi, harç ve cezalardaki artış oranı belirlenmiş oluyor. 2022 yılında uygulanacak (vergi, harç ve cezalardaki artışı belirleyen) yüzde 36,2’lik yeniden değerleme oranını, Sayın Cumhurbaşkanı’nın yüzde 50'ye kadar düşürme ve artırma yetkisi bulunmaktadır.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim’de yıllık tüketici enflasyonunu yüzde 19,89 olarak açıklamış bulunuyor. TÜİK tarafından açıklanan bu oranın gerçekçi oranlar olmadığını, piyasada uygulanan fiyatlar ile tüketicilerin yaşadığı, hissettiği enflasyonun çok daha yüksek oranlar olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu nedenle, yüzde 36,2’lik yeniden değerleme oranının, tüketicilerin piyasada yaşadığı tüketici enflasyonu oranına yakın oran olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Memur ve emeklilere yapılacak zam oranları belirlenirken TUİK’in belirlediği tüketici enflasyonu oranı esas alınırken, vergi, harç ve cezalardaki artışın belirlenmesinde yeniden değerleme oranının (daha yüksek olan) esas alınması, sabit gelirliler açısından olumsuzluk yaratmakta, devlet kurumlarına olan güveni olumsuz etkilemektedir.

Devlet faaliyetleri ve kamu hizmetleri açısından, vergi gelirlerinin önemini ve devletin sürekli gelir ihtiyacını hepimiz biliyoruz. Ancak, fiyatların aşırı artış gösterdiği ve gıda fiyatları başta olmak üzere, tabir yerinde ise “iğneden ipliğe her şeye zam yapıldığı” bu günlerde, vergi, harç ve cezalarda 2022 yılında yüzde 36,2’lik artış yapılması, sabit gelirlileri daha da zor duruma sokacaktır.

Dünyada ve ülkemizde yaşanan sorunlara ve gelişmelere bakarak, 2022 yılının ekonomik açıdan (ümit etmiyor olsak da)  zor bir yıl olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu açıdan, tasarruf ve verimlilik ön planda tutularak, özellikle sabit gelirleri koruyacak ekonomik ve sosyal tedbirler mutlaka hayata geçirilmelidir.

Bu kapsamda, öncelikle yeniden değerleme oranının hesabı ve uygulama yerleri yeniden değerlendirilerek, tüketici enflasyonu ile yeniden değerleme oranı arasındaki çelişki ortadan kaldırılmalıdır. Kaşıkla verip kepçeyle geri alma anlayışından mutlaka vazgeçilmelidir. Umarız Sayın Cumhurbaşkanı, yeniden değerleme oranını yüzde 50'ye kadar düşürme yetkisini 2022 yılı için kullanarak, tüketiciler ve piyasalar için bir nebze olsun rahatlama imkânı sağlayacaktır. Saygılarımla. 04.11.2021

 

Levent Küçük
Genel Başkan
Tüketiciler Derneği (TÜDER)

instagram.com/leventkucuk1
twitter.com/27Ekim
linkedin.com/in/levent-küçük-51541a58/

LEVENT KÜÇÜK KİMDİR ?

27 Ekim 1965 Osmaniye Doğumlu. İlk, orta, lise eğitimini Osmaniye'de tamamladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F. Maliye Bölümü Mezunu. Aynı üniversitede Maliye (Mali Hukuk) Ana Bilim Dalında Yüksek
Lisansını tamamladı.
levent küçük

1992 yılından itibaren 15 yıl Maliye Bakanlığı Vergi Denetmeni (Müfettişi) olarak İstanbul'da görev yaptı. 10 Ekim 2007 tarihinden itibaren İstanbul Teknik Üniversitesi'nde İç Denetçi olarak denetim ve danışmanlık görevi yapmaktadır. SMMM ve Bağımsız Denetçi Belgesi sahibidir. Evli, eşi emekli bankacı, 1 kız çocuk babası.

Vergi Müfettişleri (Denetmenleri) Derneği İstanbul Şube Başkanlığı görevinde bulundu.
26.03.2014 tarihinden itibaren, merkezi Bakırköy’de olan, 1995 yılından beri faaliyette bulunan Tüketiciler Derneği-TÜDER Genel Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Bakırköy Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti ve Bakırköy Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesidir. Tüketicileri bilgilendirici,
bilinçlendirici ve kamuoyunun dikkatine yönelik çeşitli yazı ve açıklamaları bulunmaktadır.

 

 

Diğer Yazıları
Trafikte motokuryelere yol vermek
Dünya Su Günü
Siyasi iktidara ve ekonomi yönetimine çağrı