48. İstanbul Müzik Festivali başlıyor

48. İstanbul Müzik Festivali başlıyor
Güncelleme:

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 48. İstanbul Müzik Festivali, 18 Eylül – 5 Ekim tarihleri arasında dijital ortamda dinleyicilerle buluşuyor.

İstanbul Müzik Festivali, dijital ortamda yapılacak. Festival, 18 Eylül'de başlayacak.

Bu yıla özel olarak, programındaki tüm konserlerin çevrimiçi yayımlanacağı festival, online.iksv.org adresinden takip edilebilecek. Festival kapsamında, 18 Eylül’den itibaren her gün yeni bir konser erişime açılacak ve konserlere 30 gün süreyle ulaşılabilecek. İzleyiciler bilet satın aldıkları konserleri, izlemeye başladıktan sonra 7 gün boyunca görüntüleyebilecek.

Profesyonel ekipler tarafından, yüksek görüntü ve ses kalitesiyle kaydedilen konserlerin her biri 20 TL bilet fiyatıyla satışa sunulacak. Çevrimiçi konserlerin tamamı, fiyatı 250 TL olan kombine biletle de izlenebilecek. Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden konserlere erişilebilecek.

Festival izleyicisi, aralarında Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Tekfen Filarmoni Orkestrası, Wiener Akademie, Bilkent Senfoni Orkestrası, Kheops Ensemble, Philharmonix, Beethoven Trio Berlin, Borusan Quartet, Semplice Quartet gibi topluluklar ve Thomas Hampson, Víkingur Ólafsson, Benjamin Schmid, Anna Tifu, Bülent Evcil, Derya Türkan, Yurdal Tokcan, Gökhan Aybulus, Ezgi Karakaya, Pelin Halkacı Akın gibi solistlerin bulunduğu isimleri çeşitli mekânlardaki festivale özel performanslarıyla izleyebilecek.

ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER İKSV YOUTUBE KANALINDA İZLENEBİLECEK

Festival kapsamında konser kayıtlarının yanı sıra sanat tarihi ve müzik üzerine anlatımlar, konser öncesi söyleşileri ve çocuk atölyeleri gibi dijital içerikler de ücretsiz olarak dinleyicilerin erişimine açılacak. Festivalin ücretsiz etkinlikleri İKSV YouTube kanalından takip edilebilecek.

ONUR ÖDÜLÜ AHMET SAY’A, YAŞAM BOTU BAŞARI ÖDÜLÜ ALEXANDER RUDIN’E VERİLECEK

48. İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki Onur Ödülü, müzik eğitimcisi ve müzik yazarı Ahmet Say’a sunulacak. Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü Rus ekolünün önde gelen temsilcilerinden Alexander Rudin’e sunulacak. Ödül, Alexander Rudin’e önümüzdeki yıl gerçekleşecek festivalde takdim edilecek.

2019 AYDIN GÜN TEŞVİK ÖDÜLÜ ELVIN HOXHA GANIYEV’E SUNULUYOR

İKSV tarafından, geleceğin müzisyenlerinin yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla 2012 yılından bu yana verilen Aydın Gün Teşvik Ödülü keman sanatçısı Elvin Hoxha Ganiyev’e sunulacak.

2011 yılından bu yana çağdaş müzik üretimine katkıda bulunmak amacıyla yurtiçinden ve yurtdışından bestecilere eser siparişleri veren İstanbul Müzik Festivali, bu yıl sipariş ettiği üç yeni eserden birinin dünya prömiyerine ev sahipliği yapacak. İki eserin prömiyerleri ise önümüzdeki yıl festivalde gerçekleştirilecek. 48. İstanbul Müzik Festivali’nin eser siparişlerinden, besteci Turgay Erdener’in Pastoral Dokuzlu “alla turca” eseri dünyada ilk kez festival kapsamında dinleyicilerle buluşacak. Festivalin Ernst von Siemens Müzik Vakfı fonu desteği ile Tekfen Vakfı ortak siparişi olan Hasan Uçarsu’nun Toprak Sever İnsanları Birer Birer eserinin dünya prömiyeri ile İstanbul Müzik Festivali, Essen Philharmonie, Riga Güz Oda Müziği Festivali ve Hoffmann Vakfı Başkanı André Hoffmann’ın desteğiyle Wigmore Hall ortak siparişi, Peteris Vasks’ın bestelediği Yaylı Çalgılar Dörtlüsü No. 6 eserinin Türkiye prömiyeri ise önümüzdeki yıl festival kapsamında gerçekleştirilecek.

ÜCRETSİZ KONSERLER DEVAM EDİYOR

Festival kapsamında, Hafta Sonu Klasikleri bu yıl yine ücretsiz olarak Mercedes-Benz Türk A.Ş./ Mercedes-Benz Otomotiv Tic. ve Hiz. A.Ş sponsorluğunda dinleyicilerle buluşacak. Hidiv Kasrı ve Hollanda’daki Wonderfeel Festival Alanı’nda gerçekleşen kayıtlar online.iksv.org adresinden izlenebilecek.

BİRLİKTE GÜÇLÜ SESLER KOROSU II

2019 yılında farklı engelleri olan çocuklar ve gençleri Barış İçin Müzik Vakfı Gençlik Korosu ile bir araya getiren Birlikte Güçlü Sesler Korosu; bu yıl mülteci çocuklarla Türkiye’den çocukları buluşturuyor. İKSV Alt Kat tarafından, ilk dönemi İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle hayata geçirilen projenin ikinci dönemi, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) değerli katkılarıyla gerçekleştiriliyor. İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı, Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nden gelen çocuklardan oluşan, şefliğini Zeynep Eren Kovankaya’nın üstlendiği koro, çokdilli bir repertuvarla festival izleyicisiyle buluşacak. Mart-Ağustos ayları arasında çevrimiçi olarak sürdürülen çalışmalarla festival performansına hazırlanan Birlikte Güçlü Sesler Korosu II, 2 Ekim Cuma günü saat 20.00’de Festival Özel: BİFO “Baroktan Klasiğe” konseri öncesinde izlenebilecek.

‘YARININ KADIN YILDIZLARI’ FESTİVALDE

İstanbul Müzik Festivali kapsamında, TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası) işbirliğiyle 2018 yılında başlatılan ve geleceğin kadın müzisyenlerini destekleme amacını taşıyan Yarının Kadın Yıldızları projesi, üçüncü yılında üstün yetenekli müzisyenlerin çalgı, şan ve şeflik branşlarında uluslararası arenadaki kariyerlerinin ilerlemesine destek olmaya devam ediyor. Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu’na lisans veya lisansüstü seviyesinde yurt dışında bir müzik okulundan kabul alan veya eğitimini sürdüren ya da kariyer gelişimine olumlu katkıda bulunacak ustalık sınıfı, orkestra seçmesi, yarışma gibi yurt dışı etkinlikler veya çalgı alımı gibi konularda desteğe ihtiyaç duyan kadın müzisyenler başvurabiliyor. Başvurular İKSV Genel Müdür Yardımcısı, müzikolog Dr. Yeşim Gürer Oymak başkanlığında, orkestra şefi ve CRR Konser Salonu Genel Sanat Yönetmeni Cem Mansur, keman sanatçısı ve orkestra şefi Hakan Şensoy, piyano ikilisi Ufuk & Bahar Dördüncü ve piyanist İris Şentürker’den oluşan seçici kurul tarafından belirlendi. Destek almaya hak kazanan müzisyenler; Aslıhan Gençgönül (viyolonsel), Billur Ongun (trompet), Cansu Özdamar (piyano), Doğa Çetin (keman), Ece Selin Yüksel (flüt), İdil Bursa (viyolonsel), İlke Işı Tuncer (keman), İrem Özyiğit (kontrbas), Mercan Demirkanlı (flüt), Nora Heder (viyola), Seher Karabiber (flüt) ve Simay Gönültaş (fagot) oldu.

Destek almaya hak kazanan müzisyenler arasından Ece Selin Yüksel (flüt), İdil Bursa (viyolonsel), İlke Işı Tuncer (keman), İrem Özyiğit (kontrbas) ve Seher Karabiber (flüt) ile Süreyya Operası’nda gerçekleştirilen ve piyanist Ayşegül Sarıca’nın da kanaat önderi ve konuk sanatçı olarak yer aldığı Yarının Kadın Yıldızları konserinin kaydı 29 Eylül Salı günü saat 20.00’de dinleyicilerle buluşacak. Konser öncesinde İKSV YouTube, kanalında, gazeteci Melis Alphan’ın SosyalBen Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Ece Çiftçi ile söyleşisi yayımlanacak.