52. Kütüphane Haftası

52. Kütüphane Haftası

Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Şahin:- "İplikçi Medresesi Kütüphanesi Selçuklu'nun ilk kütüphanesidir. Aynı zamanda Osmanlı'nın zamanından kalan ilk ve önemli yapılardan olan Yusuf Ağa Kütüphanesi'nin de Konya'da olması, çok önemlidir"

KONYA (AA) - Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin, "İplikçi Medresesi Kütüphanesi Selçuklu'nun ilk kütüphanesidir. Aynı zamanda Osmanlı'nın zamanından kalan ilk ve önemli yapılardan olan Yusuf Ağa Kütüphanesi'nin de Konya'da olması, çok önemlidir." dedi.

Şahin, 52. Kütüphane Haftası dolayısıyla Konya Koyunoğlu Müzesi'nde gerçekleşen "Yaşayan Konya Hafızası" programında, Konya'nın kültürel değerleri zengin bir kent olduğunu belirtti.

Konya'daki Yusuf Ağa Kütüphanesi'nin Osmanlı zamanından kalan önemli yapılardan biri olarak bilindiğini vurgulayan Şahin, "Konya'daki kütüphaneler bu şehrin çok önemli hale gelmesine katkıda bulundu. İplikçi Medresesi Kütüphanesi Selçuklu'nun ilk kütüphanesidir. Aynı zamanda Osmanlı'nın zamanından kalan ilk ve önemli yapılardan olan Yusuf Ağa Kütüphanesi'nin de Konya'da olması, çok önemlidir." diye konuştu.

Ecdadın dinine, vatanına, insanlığa hizmet ederek, değişik yerlere ve doğduğu yere vefasını unutmadığını aktaran Şahin, şunları kaydetti:

"Eserler de bırakmışlardır. Rodos'ta Hafız Ahmet Ağa Kütüphanesi'ne bakıyoruz, Hafız Ahmet Ağa'nın oğlu yıllar sonra babası adına 1295'li yıllarda bu kütüphaneyi yaptırıyor. 'Yusuf Ağa Hanya'dan gelip Konya'ya neden kütüphane yaptırmış?' diye araştırdığımız da Yusuf Ağa, 'Ben bir kütüphane yaptıracağım, bu kütüphane buna layık insanların bulunduğu önemli bir yer olsun' diyor. Makalelerde de okuduğumuza göre, Yusuf Ağa Mevlana'yı çok sevdiği için Konya'ya bu kütüphaneyi yaptırmış."

Şahin, "Konya Valisi Ali Kemali Paşa, Bozkırlı Hasan Efendi, Şeyh Sadettin Konevi gibi önemli şahsiyetlerin yanında Hadimi Hazretlerinin kütüphanesinin tamamı burada. Antalya, Alanya, Isparta, Aksaray, Niğde ve Nevşehir'in imam ve müftüleri de Yusuf Ağa Kütüphanesi'nde yetişiyor. İstanbul'dan getirilen kitaplar da kütüphanemizde okuyucularını bekliyor." dedi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Caner Arabacı ise 1797'den, 1914'e kadar Yusuf Ağa Kütüphanesi'nde eğitimler verildiğini bildirdi.

Araştırmalarda kütüphane ödeneklerinin belli kısmının Atina'dan geldiği bilgisine ulaştıklarını belirten Arabacı, şunları söyledi:

"Bir diğer gelir kaynağı da Midilli çevresinden gelmiş. Yusuf Ağa Kütüphanesi'nin gelir kaynağını Atina'dan, Midilli'den bağışlayan, Giritli Yusuf Ağa'dır. 1829'da Atina, Balkan Harbi döneminde de Midilli elimizden gidince Yusuf Ağa Kütüphanesi'nin gelir kaynakları da gitmiştir."