Altın Portakal Film Festivali başlıyor

Altın Portakal Film Festivali başlıyor
Güncelleme:

Bu yıl “Öze Dönüş” temasıyla yola çıkan Türkiye’nin en uzun soluklu sinema etkinliği Antalya Altın Portakal Film Festivali, bugün başlıyor.

Türkiye’nin en uzun soluklu sinema etkinliği Antalya Altın Portakal Film Festivali, yarın başlıyor. Bu yıl “Öze Dönüş” temasıyla yola çıkan ve Altın Portakal adının yanı sıra Ulusal Yarışmalarına yeniden kavuşan festivalde 29 ülkeden, 69 yönetmenin, toplam 66 filmi gösterilecek. Bugün gerçekleşecek geleneksel kortejle merhaba diyecek festivalin açılış töreninde Selma Güneri ve Ahmet Mekin’e Onur Ödülleri verilirken, Usta Oyuncu Can Kolukısa, Yıldırım Önal Anı Ödülü’nü alacak.

ULUSAL YARIŞMALAR YUVASINDA

İki yıl önce kaldırılan Ulusal Yarışmalar bu yıl evine, Antalya’ya geri dönüyor. 50 filmin başvuru yaptığı Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda bu yıl 10 film yarışıyor. Filmlerden 8’i Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşurken, 6 filmin de dünya prömiyeri festivalde gerçekleşecek. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda, Ali Aydın’ın “Kronoloji”, Ali Özel’in “Bozkır”, Faysal Soysal’ın “Ceviz Ağacı”, Kıvanç Sezer’in “Küçük Şeyler”, Leyla Yılmaz’ın “Bilmemek”, Maryna Er Gorbach ve Mehmet Bahadır Er’in “Omar ve Biz”, Onur Ünlü’nün “Topal Şükran’ın Maceraları”, Orçun Behram’ın “Bina”, Özkan Yılmaz’ın “Soluk” ve Ümit Ünal’ın “Aşk, Büyü, vs.” isimli filmleri Altın Portakal için yarışacak.

ULUSLARARASI YARIŞMA İDDİALI

Almanya, Belçika, Brezilya, Çekya, Fransa, Hırvatistan, İran, İsveç, Japonya, Katar, Lübnan, Norveç, Ruanda, Sırbistan, Slovenya, Slovakya ve Tunus’tan toplam 10 film, Altın Portakal için yarışacak. Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi’nin değerlendireceği filmler arasında şunlar yer alıyor: Marko Skop’un “Işık, Daha Fazla Işık”, Barnabas Toth’un “Geriye Kalanlar”, Joe Odagiri’nin “Zaman Her Şeyi Siler”, Dag J. Haugerud’un “Çocuklar”, Reza Mirkarimi’nin “Şirin’in Kalesi”, Sandra Kogut’un “Üç Yaz”, Dominik Moll’un “Yalnızca Hayvanlar”, Atiq Rahimi’nin “Nil’in Meryem’i”, Mehdi Barsaoui’nin “Bir Oğul” ve Dana Budisavljevic’in “Diana B’nin Hatıra Defteri”.

ÖZEL GÖSTERİMLER

Festivalin Özel Gösterimler bölümünde 4 film yer alıyor. Pelin Esmer’in Saraybosna, San Sebastián festivallerinde gösterilen ve Adana’dan Yılmaz Güney Ödülü’nü kazanan belgeseli “Kraliçe Lear”, Cenk Ertürk’ün başrollerinde Haluk Bilginer ve Ali Atay’ın yer aldığı ve dünya prömiyerini yaptığı Tribeca’dan senaryo ve erkek oyuncu dallarında ödül kazanan, Adana’da da En İyi Film seçilen draması “Nuh Tepesi” ve Emin Alper’in yönettiği, Cemre Ebüzziya, Ece Yüksel, Helin Kandemir’in başrolünde oynadığı, İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerinin yanı sıra üç kadın oyuncusuna birden En İyi Kadın Oyuncu Ödülü getiren “Kız Kardeşler”, festivalde yarışma dışı gösterilecekler.

FESTİVALDE ‘TAMİLLA’ SÜRPRİZİ

Bölümün en büyük sürprizi ise, Tiyatro ve Sinema Yönetmeni Muhsin Ertuğrul’un kayıp olduğu sanılan 1927 yapımı sessiz filmi “Tamilla”nın özel gösterimi olacak. Fransız Hukukçu ve Yazar Ferdinand Duchêne’nin aynı adlı romanından uyarlanan “Tamilla”, 92 yıl aradan sonra ilk kez festivalde seyirciyle buluşacak. Muhsin Ertuğrul’un Kiev’deki Ukrayna Foto Sinema İdaresinde (VUFKU) çalıştığı dönemde çektiği iki filmden biri olan “Tamilla”, Ukrayna’daki Aleksandr Dovçenko Sinema Merkezinin katkılarıyla 1 Kasım günü Perge Salonu’nda, piyanoda Ayşe Tütüncü ve klarnette Miray Eslek’in olacağı canlı müzik eşliğinde gösterilecek.

KAPANIŞ 1 KASIM’DA

Sinemanın Antalya durağında sanatseverler, dolu dolu bir hafta geçirecek. Tam bilet fiyatının 5, indirimli fiyatın 3 lira olduğu festivalde, söyleşilerde sanatçılar sevenleriyle buluşacak. Festival 1 Kasım’da 10 bin kişilik spor salonundaki kapanış töreniyle sona erecek.

ALTERNATİF YARIŞMANIN KAZANANLARINA ÖZEL TÖREN

Festival bu yıl ayrıca, son iki yıldır İstanbul’da yapılan alternatif Ulusal Yarışmaların kazananlarına da ödüller verilmesine karar verdi. İki yıl önceki festival yönetiminin iptal kararının ardından Yönetmen Kaan Müjdeci’nin organizasyonuyla festivalle aynı tarihlerde yapılan alternatif yarışmanın kazananları, bu kez ödüllerini evinde almak için Antalya’ya gelecekler ve böylece isimleri festivalin ödül tarihine resmi olarak da yazılmış olacak.

54. Ulusal Yarışma’da En İyi Film seçilen “Daha” ile Onur Saylak, “Put Şeylere” filmiyle En İyi Yönetmen seçilen Onur Ünlü, “Körfez” ile En İyi Senaryo Ödülü’nü alan Emre Yeksan ve Ahmet Büke, “Kar” ile En İyi Kadın Oyuncu seçilen Hazar Ergüçlü ve “Daha” ile En İyi Erkek Oyuncu kategorisinin kazananları Ahmet Mümtaz Taylan ve Hayat Van Eck; 2018’de En İyi Film seçilen “Yol Kenarı”nın Yönetmeni Tayfun Pirselimoğlu, “Renksiz Rüya” ile En İyi Yönetmen seçilen Mehmet Ali Konar, En İyi Senaryo’nun sahibi “Sibel” filminin yazarları Çağla Zencirci, Ramata Sy ve Guillaume Giovanetti; oyuncu ödüllerinin kazananları Damla Sönmez (Sibel) ve Tansu Biçer (Yol Kenarı), ödüllerini almak için Antalya’da gelecekler ve özel bir törenle heykellerini alacaklar.

EŞİT BİR DÜNYA İÇİN İMZA

Antalya Altın Portakal Film Festivali, Cinsiyet Eşitliği ve Katılım Taahhütnamesi’ni imzalayarak, Hollywood başta olmak üzere dünya sineması ve festivallerini etkisi altına alarak büyüyen uluslararası 5050×2020 hareketinin bir parçası oldu. Sinema, sanat ve eğlence alanında kesişen bir güç birliği kurarak, 2020 yılına kadar cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik çalışmalar yapmayı amaçlayan hareketi, Meryl Streep, Cate Blanchett, Kristen Stewart, Salma Hayek gibi ünlü oyuncuların yanı sıra Cannes, Berlin, Venedik gibi dünya festivalleri de destekliyor.