Baltacı Mehmet Paşa İçin Kültür Bakanlığı Harekete Geçti

Baltacı Mehmet Paşa İçin Kültür Bakanlığı Harekete Geçti
Güncelleme:

1712 yılında Midilli Adası'na sürgün edilen Baltacı Mehmet Paşa'nın mezarının tespit edilebilmesi için karar alan Osmancık Gazeteciler Cemiyeti’nin çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı harekete geçirdi.

Osmancık Gazeteciler Cemiyeti kuruluşunun ilk yılında Osmanlı tarihine damga vurmuş Sadrazam Baltacı Mehmet Paşa’nın Yunanistan’ın Limni Adası’ndaki mezarının memleketi Osmancık’a taşınması için başlattığı çalışmalar meyvesini vermeye başladı.

Osmancık Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilal Çevrim geçtiğimiz yıllarda yaptığı Yunanistan ziyaretinin ardından izlenimlerini ve 1712 yılında Midilli Adası'na sürgün edilen Baltacı Mehmet Paşa'nın mezarının tespit edilebilmesi için aldıkları kararı ulusla basınla paylaşmıştı.

Bunun üzerine bir dönem Osmancık Jandarma Garnizon Komutanlığı’nda görev yapan ve ilçede bulunduğu dönemde Baltacı Mehmet Paşa adlı kitap yazan Türker Kurugül, konuyu ulusal basından takip etmiş ve yazdığı kitabı Cemiyet Başkanı Bilal Çevrim’in basına yansıyan izlenimleri ve tespitleri de referans alarak senaryolaştırmıştı.

Senaryolaşan kitap “Baltacı Mehmet ve Katerina” adıyla müzikal olarak Bursa Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle, Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi Osmangazi Salonu'nda seyirciyle buluşmuştu.

Yönetmenliğini Celal Bıyıklı’nın yaptığı 120 kişilik kadro tarafından Osmanlı dönemini yansıtan kıyafetlerle sahnelenen müzikal, sanatseverlere görsel şölen yaşatmıştı.

Müzikalin Türkiye’nin diğer illerinde de sahnelenmesi için çalışmalar sürerken yönetmen Celal Bıyıklı geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u ziyaret etti.

Bıyıklı Kültür Bakanı Ersoy’a müzikal hakkında bilgi verirken Osmancık Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilal Çevrim’in Midilli Adası'na sürgün edilen Baltacı Mehmet Paşa'nın mezarının tespit edilebilmesi için başlattıkları çalışmalardan bahsetti.

 “Baltacı Mehmet ve Katerina”  adlı müzikalin yönetmeni Celal Bıyıklı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un konunun araştırılması için talimat verdiğini belirtti.

Bıyıklı ayrıca Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Sadrazam Baltacı Mehmet Paşa’nın Yunanistan’ın Limni Adası’ndaki mezarının Osmancık’a getirilmesi konusunda da Dışişleri Bakanlığı ile irtibat halinde olacaklarını belirtiğini ifade etti.

ÇORUM MİLLETVEKİLİ KAYA ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAGIZ

Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya, Baltacı Mehmet ve Katerina Müzikali’nin başta Çorum olmak üzere birçok ilde sahnelenmesi için gerekli desteğe hazır olduklarını belirtti.

Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya, Osmancık Gazeteciler Cemiyeti’nin çalışmalarını takip ettiklerini belirterek “İlçemizin tarihi bir değeri olan, Osmanlı döneminde sadrazamlığa kadar yükselen Baltacı Mehmet Paşa’nın müzikalinin sahnelenmesi konusunda üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. “dedi.

Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya, Prut Zaferi'nin kahramanı, Osmancıklı hemşerimiz Sadrazam Baltacı Mehmet Paşa'nın mezarının Osmancık’a nakledilmesi konusunda ise “Dışişleri Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlar nezdinde girişimlere başlanılabilir. “dedi.