Güzel İstanbul Heykeli'ne fidan çitiyle sansür

Güzel İstanbul Heykeli'ne fidan çitiyle sansür
Güncelleme:

Karaköy'den Yıldız Parkı'na sürgüne gönderilen Güzel İstanbul Heykeli, İStanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından "fidanlarla" sansürlendi.

1974’te Karaköy’e dikilen ‘Güzel İstanbul’ heykelini, Milli Selamet Partisi ‘müstehcen’ diye Yıldız Parkı’na ‘sürgüne’ göndermişti. ‘Güzel İstanbul’un 43 yıllık çilesi bitmedi. İstanbul Belediyesi, kimse görmesin diye heykelin çevresine fidanlarla çit yaptı.

İstanbul Belediyesi, yıldız Parkı’ndaki ‘Güzel İstanbul’ heykelinin çevresini fidanlarla kapattı.

Yetkililerin gerekçesi şöyle: "Heykelin yanında çocuk parkı var. aileler müstehcen diye heykeli şikayet edince biz de bu çitle kapattık."

VATANDAŞ TEPKİSİ

Bu şaka gibi sansür ortaya çıkınca vatandaşlar sosyal medyada kampanya başlattı. Tepkiler üzerine İstanbul Belediyesi, ‘Güzel İstanbul’ heykelinin etrafındaki fidanları kaldırdı.

KARAKÖY'E DİKİLMİŞTİ

İstanbul Belediyesi 1973 yılında Cumhuriyet’in 50. yıldönümü nedeni ile heykeltraş Gürdal Duyar’dan İstanbul’u anlatan bir heykel yapmasını istedi. Gürdal Duyar’ın İstanbul’u bir kadın olarak tasvir ettiği ‘Güzel İstanbul’ heykeli, Mart 1974’te Karaköy’e dikildi.

CHP-MSP KOALİSYONU

CHP-MSP (Milli Selamet Partisi) koalisyonunun kurulduğu dönemde heykel yüzünden siyasi kriz çıktı. Erbakan liderliğindeki MSP’liler müstehcen buldukları heykeli bir gece yarısı balyoz ve çekiç darbeleriyle yerinden söktü. Heykel Yıldız Parkı’na sürüldü.
 

soL