Kadıköy Sineması 'hak gasbı' iddialarını yalanladı

Kadıköy Sineması 'hak gasbı' iddialarını yalanladı
Güncelleme:

29 Haziran 2020’de Kadıköy Sineması’nın eski çalışanları, Şubat 2020’de işten ayrılmak zorunda bırakıldıklarını ve hiçbir haklarının ödenmediğini açıklayarak dayanışma çağrısında bulundu. Kadıköy Sineması, bu çağrının gündeme taşınmasının ardından bir açıklama yayınlayarak, kendilerine yöneltilen iddiaları yalanladı.

2018 yılında el değiştirdiğinde eski çalışanların mağdur edilmemesi için yeniden sözleşme yapıldığını belirten Kadıköy Sineması, çalışanların her maaşı olması gerektiği gibi gününde ve eksiksiz ödendiğini iddia etti. Çok özel durumlar dışında sinemanın en fazla 12 saat açık olduğu vurgulanan açıklamada çalışanların 15 saat çalışmasının söz konusu olmadığını belirtildi. İki gişe çalışanı dışında tüm personelin tam zamanlı çalışanlar olduğunu, part-time çalışanlar olmadıklarını belirten açıklama, çalışanların mesaiye kaldıkları durumlarda mesai ücretlerinin ödendiğini, bunun maaş bordrolarında da yer aldığını ifade etti.

Kadıköy Sineması tarafından yapılan açıklamada, çağrıda anlatılanların aksine, kişisel, işle ve iş yeriyle pratikte hiçbir ilgisi olmayan sebeplerle istifa eden bir çalışanın ardından aralarında hemşerilik, akrabalık ve arkadaşlık ilişkisi bulunan kişilerin de bu çalışanla birlikte Whatsapp mesajı göndererek istifa ettiği belirtildi. İşten ayrılan çalışanların yerine bir günde kimsenin işe alınmadığını belirten sinema işletmesi, sinemanın açık kalmasını sağlamak amacıyla çevrelerindeki insanların gelerek yardımcı olduklarını ifade etti.

Sinemaya ses kaydı yapan kameraların kurulmasına da değinen açıklamada, bu kameraların sadece para alışverişinin olduğu gişe ve büfeye kurulduğunu, son dönemde personeller hakkında artan şikayetlerin de bu kararda etkili olduğu belirtildi.

Mobbing iddialarını da yalanlayan Kadıköy Sineması, işten çıkan bu kemikleşmiş ekibin sinemada çalışmaya başlayan yeni kişilere mobbing yaptığını açıkladı. Mesai saati içinde bile olsa seanslar başladıktan sonra çalışanların yapmak istediği hiçbir şeye karışılmadığı aktarılırken, çalışanların günün büyük bir kısmını kaplayan  seans dışı sürelerinde de telefonla konuşma, sigara içme, dizi/film izleme, uzun süre dışarı çıkma, hatta kişisel işlerini halletmelerine bile engel olunmadığı ifade edildi.

Temizlik konusuna da değinilen açıklamada, temizlik personelinin yaşı ve hastalıkları sebebiyle işten ayrıldıktan sonra yapılan tüm toplantılarda bu alana sadece bu işle ilgilenecek bir personelin alınması istendiği, buna rağmen bu ekibin boş kalan pozisyona temizlik personeli yerine birkaç çalışanla yakın akrabalık ilişkisi bulunan bir salon personelinin alınması istendiği belirtildi.

Kadıköy Sineması açıklamalarını, “Biz aynı hislerle işimizi yapmaya devam edeceğiz. Tarafımıza henüz bir bilgilendirme yapılmamış olmakla birlikte yargıya intikal ettiği belirtilen bu konu hakkında da elimizdeki her şeyle birlikte haklarımızı savunacağız. Sağlıklı günlerde buluşmak üzere!” diyerek sonlandırdı.