Millet Yazma Eser Kütüphanesi 100. Yaşında

Millet Yazma Eser Kütüphanesi 100. Yaşında

Türkiye Yazma Eserler Kurumunca düzenlenen etkinlikler kapsamında, 18 Nisan'da Ali Emiri Efendi, Fatih Camisi haziresindeki kabri başında anılacak

İSTANBUL (AA) - Millet Yazma Eser Kütüphanesi'nin kuruluşunun 100. yılı çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı hizmet veren Millet Yazma Eser Kütüphanesi'nin kuruluşunun 100. yılını kutlamak için çeşitli etkinlikler organize etti.

Etkinlikler kapsamında 18 Nisan'da Ali Emiri Efendi, Fatih Camisi haziresindeki kabri başında anılacak. İki gün sürecek konferanslarda kütüphane müdürü Melek Gençboyacı, kütüphane emekli müdürü Nail Bayraktar, Turgut Kut, Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, Prof. Dr. Nuran Yıldırım, Mehmet Kamil Berse gibi isimler konuşmacı olacak.

Etkinlik kapsamında belgesel gösterimi ve "Fotoğraflarla Dünden Bugüne Millet Kütüphanesi" sergisi düzenlenecek.

- Millet Yazma Eser Kütüphanesi hakkında

Kitabe ve vakfiyesine göre 1700-1701 yılında Şeyhülislam Seyyid Feyzullah Efendi tarafından inşa ettirilen binada hizmet veren kütüphane, 20. yüzyıl başlarında harap hale geldiği gerekçesiyle belediyece yıkılarak yerine park yapılması düşünüldü. İstanbul Muhibleri Cemiyeti'nin teşebbüsü ve Evkaf Nazırı Şeyhülislam Mustafa Hayri Efendi'nin gayretleriyle tamir ettirilerek 1916 yılında yok olmaktan kurtarılan bina, kütüphanesindeki Feyzullah Efendi'nin 2 bin 189 yazma eseri ve Ali Emiri Efendi'nin bağışladığı 16 bin kitapla "Fatih Millet Kütüphanesi" adı altında genel kitaplık haline getirildi.

Araştırma ve ihtisas kütüphanesi olarak hizmet veren kütüphanede 2 bin 757 Türkçe, 3 bin 704 Arapça, 509 Farsça ve 28 diğer dillerde olmak üzere 6 bin 998 yazma eser ile Arap harfli matbu eserle birlikte 30 bine yakın kitap bulunuyor.