Mısır kavgasında ilk uzlaşma

Mısır kavgasında ilk uzlaşma
Güncelleme:

Sinema yapımcıları ve sinema salonu işletmecisi firmaların kendilerine düşük pay vermesininin yarattığı sorun nedeniyle çıkan tartışmada yeni bir aşamaya gelindi.

Aralarında Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan, Şahan Gökbakar gibi isimlerin bulunduğu sinemayapımcılarının, sinema salonu işletmecisi firmaların kendilerine düşük pay vermesini, biletleri mısır ve içecek kampanyalarıyla izleyiciye yüksek fiyata satmasını eleştirdikleri tartışma yeni bir aşamaya geldi.

Yapımcılar hafta başında işletmecileri protesto amacıyla filmlerini gösterime çıkarmayacaklarını söylemişlerdi. Dün ise yapımcı Mustafa Uslu, sorunu çözdüklerini, Çiçero filminin gösterime gireceğini açıkladı. Uslu şunları söyledi:

“Dün (önceki gün) itibarıyla problemlerin hepsini çözdük. Taleplerimiz belliydi, o talepler Kültür Bakanlığımızla bir noktaya geldi, şu an Meclis’te, inşallah yasalaşacak. Onun dışında zaten bir talebim yoktu. Dağıtım şirketinin şeffaf olmasını istiyorduk, o konuda da beni tatmin ettiler, bilet ortalamalarını öğrendim. Kampanya zaten bizim iş birlikteliğimiz döneminde, birlikte konuşarak, anlaşarak, karar vererek çıktığımız bir yoldu. Bilet ortalamalarında yapımcıya kalan payın 5 lira ya da 4.60 lira gibi bir şey olduğu söyleniyor. Geçen sene Ayla’da, bu sene Müslüm’de, vergiler hariç şu an kalan pay 6.7-6.8 lira gibi bir rakam, bu da normal. Dağıtımcımızla herhangi bir problemimiz kalmadı, 18 Ocak’ta Çiçero vizyonda. Yapımcı olarak aldığım paydan memnunum.”

Mars Entertainment Group Direktörü Aslı Irmak Acar ise filmlerin ertelenmesi ya da Mars’a verilmemesi gibi duyumlar aldıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

“Sonuç alınamayan konu kampanyalar, menü-bilet kampanyaları. Gişe hasılatında vergiler, yan giderler düşüldükten sonra yüzde 50’sini yapımcı, yüzde 50’sini sinema operatörü alır. Yapımcılar kampanya istemiyor. Bunun engellenmesi tüketicinin zararına olacak. Yapımcıların istediği gibi bir yapının oluşirsa bilet fiyatları yükselecektir. Türkiye’de 4 tane yapımcı yok, diğer yapımcılarla  çalışırız” dedi.

Bilet fiyatı yükselir

Konuyu sinema işletmecileri açısından değerlendiren CGV Mars Entertainment Group Kurumsal İlişkiler ve Uyum Direktörü Avukat Aslı Irmak Acar, “Sinema operatörü belli kampanyalar yapabilir. Bu kampanyalar tüketicinin lehine yapılan indirimler. Yapımcılar bunu istemiyor. Bunun engellenmesi tüketicinin zararına olacak. Yapımcılar, film biletlerinin bu kampanyalara dahil olmamasını istiyor” dedi. 

Milliyet