"Ara Güler-an İstanbul Legend" Belgeselinin Basın Gösterimi Yapıldı

"Ara Güler-an İstanbul Legend" Belgeselinin Basın Gösterimi Yapıldı

Usta gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Ara Güler: - "Ben en zor seçimi yaptım gazeteciliği seçerek. Fotoğraf, sanat değil diyorum, ben fotoğraf sanatçısı değilim diyorum, itiraz ediyorlar. Eline bir makine alan düğmeye basabilir. Şimdi de zaten herkes elinde

İSTANBUL (AA) - Usta gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Ara Güler, "Ben en zor seçimi yaptım gazeteciliği seçerek. Fotoğraf, 'sanat değil' diyorum, 'ben fotoğraf sanatçısı değilim' diyorum, itiraz ediyorlar. Eline bir makine alan düğmeye basabilir. Şimdi de zaten herkes elinde telefonlarla fotoğraf çekiyor" dedi.

Yönetmenliğini Osman Okkan'ın üstlendiği "ARA GÜLER-An İstanbul Legend" belgeselinin basın gösterimi, Fransız Kültür Sarayı'nda yapıldı.

Ara Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada çeşitli mesleklerin olduğunu, kendisinin gazeteciliği seçerek en zor seçimi yaptığını dile getirdi.

Güler, "Fotoğraf 'sanat değil' diyorum, 'ben fotoğraf sanatçısı değilim' diyorum, itiraz ediyorlar. Eline bir makine alan düğmeye basabilir. Şimdi de zaten herkes elinde telefonlarla fotoğraf çekiyor. Herkesin elinde bir cep telefonuyla fotoğraf çekmesi, fotoğrafın mahvolması demek. Bir zaman gelecek, insanlar fotoğrafı kullanmak istemeyecek. Fotoğraf formunu kaybeder, zaman içinde bu değişikliklerle" diye konuştu.

Gösterime katılan yazar Doğan Hızlan da belgesellerin, birinin yaşamını, yaptıklarını bir başka kuşağa aktarması açısından önemli olduğuna dikkati çekerek, "Değerlerimizin gerek kaydını, gerek belgeselini yapmalıyız ki diğer kuşaklar bunları alsın. Biz de onlara saygımızı, sevgimizi gösterelim" dedi.

Güler'in, "İstanbul'u en iyi resimleyen fotoğrafçı" olduğunu söyleyen Hızlan, şunları dile getirdi:

"Bütün İstanbul'u çekti ama İstanbul'u nasıl çekti? İstanbul'un yoksul semtlerini, ara sokaklarını, gösterilmeyen, gösterilmek istemeyen yerlerini çekti. Birlikte gitmiştik. Samatya Kumkapı'daki balıkçılardan Eminönü'ndeki işçilere kadar fotoğrafladı. Bir arkadaşım, 'Kedi resmi her yerde görürsünüz ama Tünel'deki çalışan işçi çocuklarının fotoğrafını isteseniz ancak Ara Gürel'de bulursunuz' der. Bir şehrin her sınıfının çekilmesi lazım, zaten o da 'İnsanı sevmeyen hiçbir şey yapamaz, fotoğrafı hiç çekemez' diyor."

- "Benim Ara Güler belgeselim de bir seneye hazır"

Gazeteci Coşkun Aral da Ara Güler'in ustası olduğunu vurgulayarak, şunları anlattı:

"Ara Güler hepimizin ustası. Sinema kökenli aynı zamanda. Belgesel güzel olmuş Osman Okkan'ın ellerine sağlık diyorum. Bizim için çok değerli bir çalışma. Ara Güler'in de rahatsız olmasına rağmen gelip izlemesi, bugüne ayrı bir değer kattı. Binlercesinin daha yapılması gerekir."

Ara Güler için kendisinin de bir belgesel çalışması yaptığını dile getiren Aral, "Benim yaptığım Ara Güler belgeseli de bir seneye kadar hazır olacak ve kimsenin bilmediği birçok şey gün yüzüne çıkacak" ifadelerini kullandı.

- "Dünya çapında yetiştirdiğimiz tek sanatçı"

Fotoğraf sanatçısı Süleyman Gündüz de belgeselin, Güler'in özünü vermeye çalıştığı yorumunu yaparak, usta gazeteciyi kısa bir zamanda anlatmanın zorluğuna işaret etti.

"Ara Güler, Türkiye'nin dünya çapında yetiştirdiği belki de tek sanatçı" diyen Gündüz, sözlerine şöyle devam etti:

"Genelde dünya çapında yetişen sanatçılarımızın hepsi, batı tarzındaki enstrümanlarla dünya çapında sanatçı olmuşlar ama ilk defa kendi özgün tarzı itibarıyla dünya çapında yetiştirdiğimiz sanatçı Ara Güler'dir. Ben kendisini 20. yüzyıla hem yazarlığı hem de fotoğraf makinesiyle tanık bir şahsiyet olarak değerlendiriyorum. Bizim kitaplarını okuyup yetiştiğimiz insanlarla dostluklar kurmuş ve onlarla zamanlarını paylaşmış."

Gündüz, Ara Güler ile dost olmasının kendisinin fotoğrafının gelişimine büyük katkı sağladığını, hem de önemli şahsiyetlerle ilgili özel bilgileri dinleyerek, onun düşüncelerinden çağa tanıklık ettiğini belirtti.

Gazeteci Nebil Özgentürk ise Güler'in fotoğraflarının her bir karesinin önemli olduğunun altını çizerek, "Belgeseli izlerken Ara Güler'in fotoğraflarının her bir karesinin bir roman olduğunu düşündüm, Ara ağabeyin kendisi belgesel zaten" değerlendirmesinde bulundu.

Gösterime, yazar Orhan Pamuk, sinema oyuncusu ve yönetmen Şener Şen ve Uğur Yücel gibi isimler de katıldı.

- Belgesel, Ara Güler'in gözünden İstanbul'u anlatıyor

Yönetmen Osman Okkan'ın yaklaşık iki yıllık çalışmayla hazırladığı belgesel, Ara Güler'in gözünden İstanbul'u anlatıyor.

Kamera ekibinin Güler ile Aphrodisias'tan Ermenistan'a kadar uzandığı belgesel, usta gazeteci ve fotoğraf sanatçısının zengin arşivinden ve renkli yaşamından da örnekler sunuyor.