"Çanakkale Kısa Film Yarışması" Ödülleri Verildi

"Çanakkale Kısa Film Yarışması" Ödülleri Verildi

Zeytinburnu Belediyesi'nce düzenlenen yarışmada, yönetmenliğini Turan Haste'nin üstlendiği "Hasat Zamanı" birincilik, Metin Yüksel Alkan'ın yönettiği "Çanakkale" ikincilik, Adem Akyol'un filmi "1915: Hafızalarda Kalanlar" ise üçüncülük ödülünü aldı- Usta

İSTANBUL (AA) - Zeytinburnu Belediyesi'nin "Onlar Destan Yazdı Sen Filmini Çek" temasıyla bu sene ilkini düzenlediği "Çanakkale Kısa Film Yarışması" ödülleri sahiplerini buldu.

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşen törende konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, 2000 yılında Avustralya'nın başkenti Canberra'ya yaptığı ziyaretin ardından Çanakkale ile ilgili çalışmalar yapmaya karar verdiğini söyledi.

Avustralyalıların Çanakkale'ye verdikleri önemi gördüğünü vurgulayan Aydın, şunları anlattı:

"Canberra'da onların şehitlik olarak niteledikleri yerde, buradan on binlerce kilometre uzaktaki o uzak ülkede ben Türk bayrağını gördüm. Gelibolu'muzun oldukça büyük maketini gördüm. Çanakkale Savaşları'na verilen önemi gördüm. Adeta Avustralya devletinin bir millet inşa etmek için ortaya koymuş olduğu çabayı, gayreti ve onun ürününü görmüştüm. 'Avustralyalılar bunu yapıyor ama biz niçin Çanakkale konusuyla bu kadar ilgilenmiyoruz?' diye düşünerek, arkasından kendi kendime "Çanakkale'yi, Gelibolu'yu, Çanakkale ruhunu Zeytinburnu'na yakın kılacağız' dedim."

Murat Aydın, bu çerçevede ilk çalışmayı 2004 yılında "Son Kale Çanakkale" ile yaptıklarına işaret ederek, Avustralya'da başlayan ama kökü Gelibolu'da biten filmde usta sinema oyuncusu Eşref Kolçak'ın da rol aldığını anımsattı.

Çanakkale'ye devletin ciddi anlamda önem verdiğini vurgulayan Aydın, şunları kaydetti:

"Geçmişle bugün, bugünle geçmiş arasındaki bağlantıyı kurmada da önemli bir fırsat Çanakkale. Bugün de Çanakkale'mizle ilgili ilk kısa film yarışmasının finalindeyiz. Öncelikle bize bu imkanları veren Zeytinburnu halkına, arkasından yarışmamıza iştirak eden, emeğini ortaya koyan, düşüncesini ve fikrini bir ürüne dönüştüren katılımcı arkadaşlarımıza, jürimizin değerli üyelerine ve mesai arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum."

Sinema oyuncusu Eşref Kolçak da, İstiklal Marşı'nın "Bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı, düşün altında binlerce kefensiz yatanı" mısralarını seslendirerek, "Çanakkale Savaşları'nda şehit olmuş nice insanlarımız var. Seve seve canlarını, kanlarını vermiş insanlarımızı övmek yeterli değil, ne kadar dua etsek azdır" diye konuştu.

Yarışmanın jüri üyesi İhsan Kabil ise Türkiye'nin bugününde önemli bir rol oynayan Çanakkale Savaşları'nın Türk milletinin kaderinde müstesna bir yerde durduğunu dile getirerek, "Bir vakar, özveri ve insanüstü bir varlık mücadelesi diyebiliriz. Zeytinburnu Belediyesi'nin Çanakkale teması ile bir kısa film yarışması tertip etmesi çok anlamlı. Ne yazık ki ülkemizde milli konularda çok fazla sinema çalışmaları yapılamıyor, daha yeni yeni bu konulara ısınıyoruz, çok daha fazla artması gerekiyor" ifadesini kullandı.

Yarışmaya kurmaca, belgesel ve animasyon formatlarında 68 kısa filmin başvurduğu bilgisini veren Kabil, şunları anlattı:

"Elimizden gelen bütün titizlikle seçimleri yaptık fakat çok istememize rağmen 'Jüri Özel Ödülü'nü veremedik. Mansiyonlar da istediğimiz miktarda yer alamadı ama inanıyoruz ki bundan sonraki benzeri yarışmalarda, hepsi çok değerli olan ve yarışmada dereceye girmemiş bütün eserler yerini bulacaktır. Büyük bir çaba, amatör bir ruh hatta yarı profesyonel çalışmalar gördük. Biz jüri olarak sinema formatı, dil özellikleri ve konunun nasıl işlendiğine göre seçimlerimizi yaptık, umarım isabetli olmuştur. Ödül alsın almasın bütün çalışmaları, ekipleri takdir ediyorum."


- Ödüller

Yarışmada, yönetmenliğini Turan Haste'nin üstlendiği "Hasat Zamanı" filmi birincilik ödülünü aldı. Metin Yüksel Alkan'ın yönettiği "Çanakkale" ikinci, Adem Akyol'un filmi "1915: Hafızalarda Kalanlar" üçüncü oldu.

"Zeytinburnu Belediyesi Özel Ödülü", Metin Yüksel Alkan'ın "Çanakkale" filmine verilirken, Bünyamin Duranoğlu "Deli Seyfullah Destanı", Kenan Gökşin "Asrın Evlatları", Gizem Coşkun "Mülazım-ı Evvel Tahir Efendi ile Zühre Hanım", Burak Doğan "Firari", Emre Çulha "Feda" filmleri ile mansiyon ödülüne layık görüldü.

Jürisinde sinema yazarı İhsan Kabil, Doç. Dr. Abdülhamit Avşar ve Coşkun Çokyiğit'in yer aldığı yarışmada, birinciye 15 bin, ikinciye 10 bin, üçüncüye 5 bin lira ödül verildi.

Törende, yarışmada dereceye giren filmlerin yanı sıra, Zeytinburnu Belediyesi'nin Çanakkale ile ilgili yaptığı çalışmaları anlatan kısa filmler gösterildi.