"Iı. Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali" Başlıyor

"Iı. Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali" Başlıyor

Festival, 15 farklı ülkeden 33 şairin katılımıyla düzenleniyor- Açılış gecesi İMERA konseriyle 9 Nisan'da yapılacak festival, 16 Nisan'da Dilek Türkan konseri ve "Üsküdar Şiir Ödülleri" takdimiyle sona erecek- Üsküdar Belediye Başkanı Türkmen:- "Bu yıl 'Ş

İSTANBUL (AA) - Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenecek "II. Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali" 9 Nisan'da başlayacak.

Bu yıl 15 farklı ülkeden 33 şairin katılımıyla gerçekleşecek festivalin Nev Mekan'daki tanıtım toplantısında konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar'ın ideal bir kültür, sanat ve sosyal yaşam beldesi olduğunu söyledi.

Birçok festivale imza attıklarını belirten Türkmen, "II. Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali"nin 9 Nisan'da başlayacağını bildirdi.

Festivalin uzun yıllar devam etmesini temenni ettiklerini aktaran Türkmen, şunları söyledi:

"Geçen yılki festivalin teması 'Şiir Okulda' olarak belirlenmişti. Liselerde, üniversitelerde şairlerle şiir sevenler buluştu. Bu yıl 'Şiir Sokakta' temasıyla hareket edeceğiz. Havaların güzel olmasının da avantajıyla, 'Üsküdar Fikir Sanat Merkezi', 'Çengelköy Çınaraltı', 'Beylerbeyi İskele', 'Validebağ Korusu', 'Kuzguncuk Bostanı' gibi açık hava mekanlarında şiirler okunacak."

Festival koordinatörü İsmail Kılıçarslan, şiirin Üsküdar'a çok yakıştığına vurgu yaparak, geçen sene düzenlenen ilk festivalde, 30 bin kişiye şiirle ulaştıklarını dile getirdi.

Bu sene etkinlik sayısını artırdıklarının altını çizen Kılıçarslan, "Daha fazla insana şiir ulaştırmayı hedefliyoruz. Festivalin ana sloganını 'İyi ki Şiir Var' olarak belirledik. Şiir, iyiliğin, güzelliğin, doğruluğun tarafını tutan bir sanattır. Dünyada şiir ne kadar yaygınlaşırsa, kötülük o kadar azalır düşüncesindeyiz. Kültür sanatın desteklenmesi çok önemlidir. Üsküdar Belediyesi ve Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de bu anlamda çok önemli bir işe imza atıyor." ifadelerini kullandı.

- "Türkiye'nin, ümmetin hakiki stratejik derinliğini teşkil ettiğine inanıyorum"

Festivalde yer alacak Suriyeli şair Mahmoud Eltawil, Türkçe'yi bu güne kadar öğrenmediği için üzgün olduğuna vurgu yaparak, "Aramızda bir dil engeli var ama yazdığım şiirler bu dil engelini aşmamı sağladı. Sizler de şiir festivalini düzenleyerek bu engelin aşılmasına öncü oldunuz. Türkiye'nin, ümmetin hakiki stratejik derinliğini teşkil ettiğine inanıyorum. O yüzden burada bulunmak bizim için çok önemli. Bu festivalin, umulduğu gibi verimli geçmesini temenni ediyorum." diye konuştu.

Bir diğer Suriyeli şair Ammar Rajab Tabbab da 3 yıldır Türkiye'de yaşamasına rağmen Türkçe öğrenemediği için özür dileyerek şöyle konuştu:

"Bunda hiç şüphesiz ülkeme dönme umudumu her zaman korumamın da etkisi var. Bu beni biraz engelledi. Bir minnet duygumu dile getirmek istiyorum. Biz ülkemizde kürsülere çıkıp konuşmaktan engellendik. Türkiye'deki kürsüler bize açıldı. Burada sahip çıkıldı. Burada her ihtiyacımızı özgürce dile getirebiliyoruz. Üsküdar Belediyesi beni Suriyeli bir insan, bir şair olarak ve bir dava sahibi olarak buraya davet etti. O yüzden de ayrıca teşekkür ediyorum."

- İMERA ve Dilek Türkan konser verecek

Özel etkinliklerin de düzenleneceği festivalin açılışı, İMERA konseriyle 9 Nisan'da Bağlarbaşı Kültür Sanat Merkezi'nde (BKSM) yapılacak.

Festival, Dilek Türkan konseri ve "Üsküdar Şiir Ödülleri" takdiminin olacağı kapanış gecesiyle, 16 Nisan'da sona erecek.

Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler'in de katıldığı etkinliğin sonunda, ünlü şairlerin bazı şiirlerinin yazılı olduğu balonlar havaya bırakıldı.