"Osmanlı-malay Dünyası Çalışmaları Uygulamaları Ve Araştırma Merkezi" Açıldı

"Osmanlı-malay Dünyası Çalışmaları Uygulamaları Ve Araştırma Merkezi" Açıldı

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Duman:- "Bu proje iki büyük İslam coğrafyasını kültürel, ekonomik, eğitim alanlarında birbirlerine yaklaştıracak bir merkez olacak."

İSTANBUL (AA) - Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) ve Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi iş birliği ile İstanbul'da "Osmanlı-Malay Dünyası Çalışmaları Uygulamaları ve Araştırma Merkezi" açıldı.

FSMVÜ Topkapı Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen açılışta konuşan FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, "Bu proje iki büyük İslam coğrafyasını kültürel, ekonomik, eğitim alanlarında birbirlerine yaklaştıracak bir merkez olacak. Yaklaşık bir buçuk yıl evvel çalışmalara başlamıştık. Öğrenci, öğretim üyesi değişimi, yüksek lisans, doktora gibi eğitim faaliyetlerine de başlamış durumdayız. Biz daha çok Avrupa'dan aldığımız eğitim katkısını İstanbul'da yoğunlaştırmış olacağız. Birbirine uzak gibi görünen coğrafyaları bu tarz kültür faaliyetleriyle birbirlerine yakınlaştırmış olacağız." dedi.

- "Oryantalist kaynaklı bir bilgilendirme yapmak istemiyoruz"

Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi Başkanı Dr. Rais Yetim, FSMVÜ'ne yaptıkları iş birliği için teşekkürlerini dile getirerek, "Bu merkezde iki dünya arasında akademik çalışmalar yapmak istiyoruz. Bizim dünyamıza ait çalışmaları daha ziyade oryantalistlerden alıyorduk. Ama biz bundan sonra sadece oryantalist kaynaklı bir bilgilendirme yapmak istemiyoruz. Kendi dünyamızı kendimiz çalışmak istiyoruz. Bu sebeple gerek Endonezya'dan gerek Malezya'dan gerekse Türkiye'den akademisyenler bizim gözümüzle çalışacaklar." diye konuştu.

Tıp, astronomi ve mühendislik alanındaki bilgileri genellikle batı dünyasından aldıklarını aktaran Yetim, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz istiyoruz ki tıp, astronomi ve mühendislik alanındaki bilgiyi üretmede biz de pay sahibi olalım. Onun için bu tür Müslüman ülkeler arasında iş birliklerini geliştirmemiz gerekiyor. Biz finans teorisi üzerinde de birlikte çalışmak istiyoruz. Altın, Dinar meselesinde ciddi olarak çalışıp, farklı bir ekonomik sistem üzerinde çalışabiliriz."

- "İki dünya arasında köprüler kurmanın yollarını arayacağız"

Açılışı gerçekleşen "Osmanlı-Malay Dünyası Çalışmaları Uygulamaları ve Araştırma Merkezi" Müdürü Doç. Dr. Serdar Demirel de AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu merkezin ilkini Kuala Lumpur'da 7 Eylül 2015'te açtıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Anlaşmamızın gereği olarak merkezin ikincisini İstanbul'da inşa ediyoruz. Burası Osmanlı-Malay dünyasını tarihi olarak çalışacak. İki dünya arasındaki ilişkilerin hangi derinlikte olduğunu arşivleri tarayarak ortaya çıkaracak. Bununla yetinmeyecek master ve doktora programları açacak. Burada konu ile ilgili akademisyenler yetişecek. O akademisyenler Osmanlı-Malay dünyasını siyasi, iktisadi, ekonomik, kültürel, dini yönlerden dünü ve bugünüyle inceleyecek. Buradan yola çıkarak iki dünya arasında köprüler kurmanın yollarını arayacağız."

Açılışın ardından Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi Başkanı Dr. Rais Yetim'e üniversite tarafından fahri doktora ünvanı verildi.