Türk Dünyası Çocuk Oyun Ve Oyuncakları Tanıtılacak

Türk Dünyası Çocuk Oyun Ve Oyuncakları Tanıtılacak

Bişkek'te 4-7 Ekim'de düzenlenecek "2. Uluslararası Türk Dünyası Çocuk Oyun ve Oyuncakları Kurultayı"nda, Türk çocuk oyun ve oyuncaklarının tanıtımı yapılacak- Projenin ortaklarından ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Gönen: - "Batı dünyasının kavramlarıyla yetişen

ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ile Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) işbirliğiyle 4-7 Ekim'de Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te düzenlenecek "2. Uluslararası Türk Dünyası Çocuk Oyun ve Oyuncakları Kurultayı"nda Türk çocuk oyun ve oyuncakları tanıtılacak.

ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, düzenlediği basın toplantısında, "Türk Dünyası Çocuk Oyunları ve Oyuncakları Projesi"nin ESOGÜ öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Yalçın Bay ile Yrd. Doç. Dr. Neslihan Bay'ın akıllarına düşürdüğünü belirtti.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahattin Acat ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Turan'ın bu konuda çok ciddi çalışmalarının bulunduğunu anlatan Gönen, projenin kapsamında ilk etkinliğin Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında yapıldığını söyledi. Gönen, şöyle devam etti:

"Doğu ve Batı Türkistan, Balkanlar ve Ortadoğu'daki çocuk oyun ve oyuncaklarını, ortaya çıkartmak için çalışmalar yapıldı. Çocuk oyunları konusunda bilimadamları, akademisyenler ve tarihe tanıklık etmiş insanlarla görüşüp, bunları dokümante ettiler. Geçen yıl elde ettiğimiz veriler ışığında 600 akademisyenin katıldığı 'Uluslararası Türk Dünyası Çocuk Oyunları ve Oyuncakları Kurultayı'nı düzenledik. Bu yıl 4-7 Ekim'de Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te kurultayın ikincisi düzenlenecek. Ciddi bir katılımın olacağını tahmin ediyoruz. Nobel Kimya Ödülü sahibi Aziz Sancar da etkinliğe katılacak. Kendisini orada ağırlamaktan çok mutlu olacağız."

- "Çocuklarımız, Türk dünyasına hakim olmakta zorlanıyor"

Prof. Dr. Gönen, Türklere ait çocuk oyunlarını yeniden gündeme getirmeyi amaçladıklarını ifade ederek "Bunu çok önemli buluyoruz. Batı dünyasının kavramlarıyla yetişen çocuklarımız Türk dünyasının çocukları olmakta zorlanıyor. Kadim kültürümüzü yeniden ihya ederek gönüllü Türk dünyası oluşturma gayretindeyiz" diye konuştu.

ESOGÜ Türk Dünyası Oyun ve Oyuncakları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yalçın Bay ise KTMÜ işbirliğiyle gerçekleştirecekleri etkinliğe 36 ülkeyi kapsayan bir katılım beklediklerini vurguladı.

Türk dünyasının kültürel genlerini yeniden keşfettiğine değinen Bay, "Projemizi herkes destekliyor. Türk dünyasının kadim oyunlarına sahip çıkılmasını amaçlıyoruz" dedi.