Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali Başladı

Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali Başladı

Üsküdar Belediye Başkanı Türkmen: "Üsküdar bir şiir şehridir. Şairlerin yazmaya, ressamların çizmeye, seyyahların gezmeye doyamadığı bir şehirdir"

İSTANBUL (AA) -  Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali, dünyanın farklı ülkelerinden gelen şairlerin katılımı ile başladı.

Bağlarbaşı  Kültür Merkezi'ndeki açılış töreninde konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Yahya Kemal’den okuduğu mısralarla Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın İstanbul Adliyesi'ndeki terör saldırısında şehit edilmesinin şahsında yaşattığı üzüntüyü ifade etti.

Şiirin Üsküdar için önemine değinen Türkmen, "Üsküdar bir şiir şehridir. Şairlerin yazmaya, ressamların çizmeye, seyyahların gezmeye doyamadığı bir şehirdir. Bizler de şiir gibi şehirler kurmuş bir medeniyetin fertleri olarak bunu yaşatmaya çalışıyoruz. Bu yüzden bir belediye başkanı olarak şiir hassasiyetiyle sizleri ağırlamaktan mutluluk duyuyorum" diye konuştu.

Bir hafta boyunca "şiir okulda, şiir sokakta, şiir kahvede' denileceğini kaydeden Türkmen, "Somalili yoksul bir çocuğun, Filistin'de, Suriye'deki yetim çocukların gözyaşlarıdır şiir. Esas onların şiiridir okunması, yazılması gereken. Bu yüzden Somali festivalin onur konuğu olmuştur. Festivalimizin medeniyet coğrafyasına hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

- "İşte bunlar hep şiir"

 Festival başkanı Hüsrev Hatemi de "İşte Bunlar Hep Şiir" sloganıyla yola çıkan festivalin önemine değinerek "Her ne kadar matemle başlasa da biz şimdi bir şehir şehrayininin açılışını yapıyoruz" dedi. Hatemi, Hz Ali’nin, "Hayat iki günden ibarettir. Bir gün lehine, bir gün de aleyhinedir. Yas gününde mahvolmayacağız. Neşe gününde abartmayacağız" sözlerini hatırlattı. 

Polonyalı Şair Ryszard Krynicki'nin şiiriyle başlayan açılışta, Kenya'dan Muhammed Eno, Somali'den Ladan Osman, Macaristan'dan Balasz Szollosy, Hindistan'dan Sonnet Mondal, İspanya'dan Roger Palaes, Arjantin'den Leopold Castilla, Almanya'dan Tobias Burghardt, Türkiye'den de Fatma Şengil Süzer, Metin Celal, Selahattin Yolgiden, Gökhan Ergür ve Şakir Kurtulmuş şiirlerini okudu.

Katılımcı ülkelerin şiirlerinden pasajlar içeren bir tanıtım filminin gösterildiği açılış, İncesaz konseriyle sona erdi.

Festival 11 Nisan'a kadar devam edecek.