Yeşilçam'ın 'Godzilla'sı vefat etti

Yeşilçam'ın 'Godzilla'sı vefat etti

Hayatını sinemaya adayan 'Godzilla' lakaplı Selahattin Geçgel, 79 yaşında hayatını kaybetti.

60 yıl boyunca sinema sektörünün her alanında çalışan, 677 filmde görev alan, Türk sinemasının en tanınan ve sevilen set amirlerinden 'Godzilla' Selahattin Geçgel, dün hayatını kaybetti. Geçgel 79 yaşındaydı.
 
Kariyerine sinema büfesinde gazoz satarak başlayan Geçgel, çalışkanlığını fark eden yönetmenMetin Erksan'ın sayesinde '50'li yıllarda film setlerine ayak bastı. 50 yıllık lakabı Godzilla'yı da kendisine Erksan takmıştı. 1961 yılında çekilen, başrollerinde Efgan Efekan, Suna Selen ve Kadir Savun'un yer aldığı 'Mahalle Arkadaşları' filminin Yenikapı'daki setinde yolun ortasında duran bir minibüsü tek başına çekmesiyle Erksan'ın “Amma da güçlü kuvvetli adam, Godzilla mübarek!” demesine yol açan Geçgel o günden itibaren Godzilla Selahattin olarak anılmaya başladı. 677 filmde görev alan Godzilla Selahattin, Yeşilçam'ın ilk sis makinası, sahne geçişinde dönen gazete görüntülerini çekme için dönen aparatlı tabure gibi önemli set aksesuarlarını da üretti.

setlerin-godzilla-selahattin-ini-kaybettik-6092668.jpeg

Yeşilçam'ın ilk sis makinası, Godzilla Selahattin'in eseriydi
 
Çalıştığı setlerden eşya ve aksesuarları biriktiren Geçgel, bu şekilde bir anlamda Yeşilçam'ın arşivciliğini de üstlenmişti. ‘Susuz Yaz’daki balta, Yılmaz Güney’in sette unuttuğu Samsunsigarası ve kibriti, Deniz Gezmiş davası avukatlarının gönderdiği 1971 tarihli görüşme talebi dilekçesi gibi eşya ve belgeleri toplayan Geçgel, bu hatıralarla geçtiğimiz sene eylül ayında Studios Çukurcuma'da '677 Film 60 Yıl: Bir Set Amirinin Gözünden Türk Sineması' sergisini açmıştı.

O baltayı sergide ortaya çıkardı

Geçgel, setinde çalıştığı Metin Erksan'ın 'Susuz Yaz' filminde kullanılan baltayı saklamış, geçtiğimiz sene Eylül ayında açılan '677 Film 60 Yıl: Bir Set Amirinin Gözünden Türk Sineması' sergisinde gün ışığına çıkarmıştı.