Zonguldak Maden Müzesi Açılışa Hazır

Zonguldak Maden Müzesi Açılışa Hazır

ZONGULDAK kömür havzasında 1840'tan bu yana kömür üretiminde kullanılan araç ve gereçlerin sergileneceği Türkiye'nin ilk taşkömürü maden müzesi tamamlandı.

ZONGULDAK kömür havzasında 1840'tan bu yana kömür üretiminde kullanılan araç ve gereçlerin sergileneceği Türkiye'nin ilk taşkömürü maden müzesi tamamlandı. Müze, çevre düzenlemesi ardından Mayıs ayında ziyarete açılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca, Baştarla Mahallesi'ndeki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessesesi'ne ait Eğitim Ocağı'nın yanında inşa edilen Zonguldak Maden Müzesi binası 2011'de tamamlandı. 2012'de başlayan iç dekorasyon çalışmaları da yüzde 98 seviyesinde tamamlandı. 4 milyon 578 bin liraya mal olan müze, vitrinlerin etiketlenmesi ve çevre düzenlemesi çalışmalarından sonra Mayıs ayında ziyarete açılacak.

3 katlı müzede kentin en önemli gelir kaynağı taşkömürü madenciliğinin, hayatın her alanında izleri görülen kültürü yansıtılmaya çalışıldı. Müzenin zemin katında, 3 maden işçisinin polyester heykelleri ile yer altındaki kömür üretimi canlandırıldı. 2'nci katta kurumun tarihsel dökümanları, iş sağlığı ve güvenliğinde kullanılan malzemeler, kurumun yayınladığı istatistiki bilgilerin yer aldığı vitrinler, 3'üncü katta ise kömür fosilleri, dijital simülasyonlar, harita, resim ve film gibi metaryeller kullanılarak madencilik tarihi anlatıldı.

TTK Kozlu Müessesesi'nde maden mühendisi olarak görev yapan Maden Müzesi Danışmanı Ekrem Murat Zaman, müzede 295 endüstri dökümanı veya eser sergilediklerini söyledi. Zaman, şöyle konuştu:

"Burada müze var olduğu müddetçe kendini geliştirecek. Daha iyi eserlere ulaşılacak. Burada çalışan insanların emekleriyle daha iyi yerlere gelecek. İlk etapta tasarlandığı şekliyle yüzde 98'i bitti. 1840'tan sonra Zonguldak'ta kömür üretildiğini görüyoruz. Bu tarihten başlayıp günümüze kadar bulabildiğimiz eserler, elimizde var olanlarla bir müze kurduk. Bu müze Türkiye'de ilk kömür müzesi. Dünyanın da sayılı müzeleri arasına girebilecek. Sergi salonunun yanı sıra, müzenin yanında eğitim ocağının olması ve TTK'nın da eğitim faaliyetlerinin de burada sürecek olması, müze ziyaretleriyle birlikte bir ayrıcalığı olacak. Müze bu şekliyle büyük bir oranda kuruluşunu tamamladı. Artık yakın tarihte açılış yapıldıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın işletmeciliğiyle müze ziyarete, tur şirketlerinin organizasyonlarına açılmış olacak."

FOTOĞRAFLI