Akrep Nalan'ı kaybettik!

Güncelleme:

Türkiye bugün bir değerini daha kaybetti. "Akrep Nalan" olarak tanınan ünlü sanatçı Füsun Nalan Açın 67 yaşında hayatını kaybetti.

Bodrum'da hayat arkadaşı Alişan Çiçek ile yaşamını sürdüren Akrep Nalan lakaplı sanatçı Füsun Nalan Açın'dan acı haber geldi. Hayat Bilgisi dizisinde canlandırdığı Fidan Hoca karakteri ile akıllara kazınan Akrep Nalan, hayatını kaybetti.

Özgür Aras, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Akrep Nalan'ın vefat haberini duyurdu.

Akrep Nalan, geçen aylarda rahatsızlanarak hastaneye kaldırılıp tedavi altına alınmıştı.

Halikarnas'ta geçen yaz şarkısıyla ünlenen Akrep Nalan, 1991 yılında “Dağ Çiçeği” isimli ilk albümünü çıkardı. Daha sonra 1996 yılında “Zil Zurna Sevdalar” isimli ikinci albümünü piyasaya çıkaran sanatçı, iki sinema filminde, dört ayrı televizyon dizisinde ve bir reklam filminde rol aldı.

AKREP NALAN KİMDİR?

Füsun Nalan Açın, sahne adıyla Akrep Nalan (d. 26 Nisan 1954, Ankara), Türk Pop Müziği ses sanatçısı ve oyuncudur. 26 Nisan 1954 tarihinde Vasfi ve Hasibe Açın'ın tek çocuğu olarak Ankara, Yenimahalle'de doğdu. Ankara'da Bahçelievler Alparslan İlkokulu'nda, ortaokulu Adana Kız Lisesi ve Uşak Ticaret Lisesi'nde tamamladı. 1972-1980 yılları arasında Şaban Karamancı Demir Çekme Fabrikası, Ahmet Karamancı Oksijen Fabrikası ve İnterfarma A.Ş.'de muhasebeci olarak çalıştı. Bu yıllarda Ankara Sanatevi'nde tiyatro çalışmaları yaptı. Hamdi Ortadirek isimli müzikli orta oyununda Erol Demiröz, Savaş Yurttaş, Selçuk Uluergüven ve Şener Kökkaya  ile aynı sahneyi paylaştı. Tiyatro ile birlikte barmaidlik yapmaya başladı.
"Akrep" lakabını 1978 yılında aldı. Oynadığı at yarışında altılı tutturduğu atın adının "Akrep" olması ve o dönem gazete manşetlerinde gündem olan Nalan Duman'ın lakabı "Akrep Nalan"dan esinlenerek çevresi tarafından yine bu isimle seslenildi. İlerleyen yıllarda bu lakabı sahne adı olarak kullanmaya devam etti.

Çocukluğundan beri müzikle ilgili olan Açın, ilk profesyonel sahne çalışmasını 1980 yılında Hakkı Çağdaş'ın desteği ile "Goldfinger" gece kulübünde gerçekleştirdi. Daha sonra Bodrum Efe Bar, Pirinç Otel, Ünlü Otel, Paradise gibi mekânlarda dinleyici kitlesini artırdı. Ardından İstanbul'da Kulüp 12, Paella, Memos, Küfe gibi yerlerde sahne aldı. Özellikle ''Küfe'' Akrep Nalan'la özdeşmiştir. Takip eden yıllarda İstanbul ile Türkiye'nin her yerinde şarkı söyledi ve zamanın konser rekorunu kırıp ''en çok konser veren sanatçı'' seçilmiştir.

1991 yılında Vedat Sakman ve Halis Bütünley'in desteğiyle çıkardığı ilk albümü "Dağ Çiçeği" ile meşhur oldu. Daha sonra Selim Atakan'ın desteği ile 1994 yılında ikinci ve son albümü "Zil Zurna Sevdalar" albümünü yayınladı. İlk iki albümde yer alan "Fânî Dünya", "Halikarnas", "Karlar Düşer", ''Sarhoş'', ''Kolay Mı?'', ''Güneşlerime Kar Yağdı'' , ''Sende Kalsın'' gibi parçaları ile ses getirdi. Her iki albüm ve albümdeki tüm şarkılar hit olmuştur. Akrep Nalan, Zirvedekiler (1994), Baskül Ailesi (1997), Hayat Bilgisi (2003-2005), Peki Olur Şekerim (2003) ve Aşk Mahkumu (2004) dizi ve filmlerinde aktrislik denemeleri oldu. Akrep Nalan çıkardığı albümlerin yanı sıra tüm nesil onu en çok Hayat Bilgisi'ndeki şişman beden eğitimi öğretmeni olması ve feminist erkek düşmanı Fidan hoca olarak tanımış ve sevmiştir.

 Diskografi
Dağ Çiçeği - 1991
Zil Zurna Sevdalar - 1994

 Video Klipleri
1991: Karlar Düşer
1991: Halikarnas
1991: Kolay Mı?
1991: Sarhoş
1991: Aşiyan
1991: Çağır Beni
1991: Dağ Çiçeği
1994: Fani Dünya
1994: Hey Yavrum Hey
1994: Zil Zurna Sevdalar
1994: Güneşlerime Kar Yağdı
1994: Çocukluğum Uslansın
1994: İstemem
1994: Sende Kalsın

 Konuk Olduğu Albümler
Akrep Nalan (Ülkü Aker'in "35 Yılın Şarkıları" albümünde ''Halikarnas'ı ve koro ile ''Hey Gidi Günler'' eserlerini seslendirmiştir.) - 2002
Akrep Nalan (Jöntürk'ün ''Şaman'' albümünde ''Sun Avucundaki Karanlığı Bana'' şarkısında düet yapmıştır.) - 2006
Akrep Nalan (Nina Varon'un ''Efsane Şarkılar'' albümünde ''Bugün İşe Gitme'' eserini seslendirmiştir.) - 2019

 Filmografi
1994: Zirvedekiler - Show Tv
1997: Baskül Ailesi (Zerafet) - Star Tv / Kanal D
2003: Peki Olur Şekerim (Tv. Filmi)
2003-2004: Hayat Bilgisi (Beden Öğretmeni Fidan) - Show Tv
2004: Aşk Mahkumu - Show Tv

12 EYLÜL DÖNEMİ

12 Eylül öncesi sol hareketler içindeki “Kasabalılar” adıyla tanınan grupta yer alan Nalan Duman, gözaltında işkence gören arkadaşlarını kurtarmak için arkadaşlarıyla birlikte 8 Nisan 1979’da Manisa Turgutlu polis karakolunu basmıştı. O dönem kamuoyunda çok konuşulan bir dizi eylem daha gerçekleştiren “Kasabalılar” grubu 1980 askeri darbesiyle birlikte dağılmıştı.

 Darbenin lideri Kenan Evren yıllar sonra “En çok nerede zorlandınız?” sorusuna, “Karadeniz’de Fatsa, Batı’da ise Turgutlu bizi çok zorladı” demişti.

'Akrep Nalan' lakabını daha sonra, 90'lı yıllarda tanınan sanatçı Füsun Nalan Açın da kullanmıştı. Sanatçı bir röportajında 'Akrep Nalan' adını nasıl aldığını anlatırken Nalan Duman'ın kamuoyunda bu lakapla tanınmasının etkili olduğuna şu sözlerle işaret etmişti: "1978 yılında hayatımda ilk defa at yarışı oynadım ve 6'lıyı tutturdum. Atın birinin adı Akrep'ti. O sıralarda gazetelerin manşetlerinde 'Akrep Nalan' lakaplı bir hanım vardı. Sanırım çevremdekiler ondan esinlenerek bana 'Akrep' diye hitap etmeye başladılar. Sonra da bu lakap üzerime yapıştı kaldı.”