Ceza'nın yeni şarkısının sözleri olay oldu

Ceza'nın yeni şarkısının sözleri olay oldu
Güncelleme:

Rap müziğinin önde gelen isimlerinden Ceza, ‘underground rap’ üzerinden bazı kesimlere sert eleştiriler yöneltti. Sanatçının sözleri, sosyal medyanın da gündemine oturdu.

Türkiye’de rap müziğinin simge isimlerinden biri olan Ceza, şahsi Instagram hesabından rap dünyasından isim vermediği kesimlere sert ifadelerle yüklendi.

Sayedar ve Önder Şahin ile yaptığı ‘Komedi v Dram’ şarkısının dinleme sayıları üzerinden eleştirilerini paylaşan Ceza, “Derdiniz gerçekten underground olsa bu parça da milyon olurdu ama maalesef değil” dedi.

Başarılı sanatçı, bu ülkede ‘flowa underground’a değer veren insanların yok denecek kadar az olduğunu belirterek, “Hiçbir konsere gitmeden, albüm almadan, hiçbir müzik stream kullanmadan yaşayan, Düşük IQ ile videoların altına hakaret dolu espriler bulmaya çalışan, marifetmiş gibi bunları paylaşan çöp bir güruh var” ifadelerini kullandı.

Ceza, sitem dolu paylaşımında şu sözlere yer verdi:

‘ALBÜM ALMIYORSUNUZ’ ELEŞTİRİSİ

“Derdiniz gerçekten underground olsa bu parça da milyon olurdu ama maalesef değil. Gerçekler açıdır, bu ülkede flowa underground’a değer veren yok denecek kadar az ve bu hep böyleydi. Hiçbir konsere gitmeden, albüm almadan, hiçbir müzik stream kullanmadan yaşayan, düşük IQ ile videoların altına hakaret dolu espriler bulmaya çalışan, marifetmiş gibi bunları paylaşan çöp bir güruh var. İşte bunlar sizi şişirenler. Maalesef bunlar ne 1 ne de 100 milyonun içinde yoklar.”

SOSYAL MEDYADA TARTIŞMA YARATTI

Ceza’nın bu açıklamaları sosyal medyada tartışmalara sebep oldu. Twitter’da #YakışmadıCeza hashtag’i gündem sıralamasındaki yerini alırken, etikete Ceza’yı eleştirenler kadar destekleyenler de yazdı. Rap müziğiyle ilgilenen pek çok sosyal medya kullanıcısı, Ceza’nın eleştirilerinde haklı olduğunu savundu. Eleştirilerde ise Ceza’nın dinlenme sayısı üzerinden değerlendirme yapmasının doğru olmadığı görüşü ön plana çıktı. Bazı sosyal medya kullanıcıları da Ceza’nın paylaşımında ‘müzik stream’ (Spotify, Deezer, Apple Music vb) sistemlerini olumlamasına tepki gösterdi.

PARÇA NE KADAR DİNLENDİ?

Ceza’nın sözlerinin çıkış noktası olan ve ‘Komedi v Dram’ parçasının, Spotify’da 4 milyondan fazla kez dinlendiği göze çarpıyor.

Şarkının Yotube’daki dinlenme sayısı ise 6 Ağustos tarihi itibariyle 4 milyon 152 bin dolaylarında. Bu sayının, ticari anlaşmazlık nedeniyle, parçanın önce kaldırılıp sonra tekrar YouTube’a yüklenmesi nedeniyle olması gerekenden düşük kaldığı ifade ediliyor.

POLEMİĞİN KAYNAĞI NE?

Rap dünyasında bir süredir underground tartışması yapılıyor. Underground, popülerleşmiş kalıplara, tabulara ve belirlenmiş algılara bağlı kalmadan yapılan özgür rap konseptini tanımlıyor. Genelde eski rap şarkılar bu konsepte uygun olarak görülüyor.

Sosyal medya platformlarında da bazı rapçilere “underground olmadıkları” yönünde eleştiriler yöneltiliyor.

Bu eleştirilere muhatap olan rap sanatçılarından biri olan Ceza da, Sayedar ve Önder Şahin ile yaptığı ‘Komedi v Dram’ parçasının dinlenme sayıları üzerinden, kendisini eleştiren çevrelere “Siz undergroundan anlamıyorsunuz” mesajı vermiş oldu.