''Cumhuriyet'' operasyonunda FETÖ detayı

''Cumhuriyet'' operasyonunda FETÖ detayı

Cumhuriyet'in yazar ve yöneticilerine yönelik soruşturmayı yürüten savcının FETÖ davasında sanık olduğu iddia edildi.

Cumhuriyet ile Cumhuriyet Vakfı yöneticisi 17 kişi hakkında, ‘FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ gerekçesiyle soruşturma yürüten Basın Suçları Bürosu Savcısı Murat İnam’ın, 54 hâkim-savcı hakkında açılan FETÖ davasında sanık olduğu iddia edildi.

Selam Tevhid örgütüne yönelik soruşturmada kumpas yapıldığı iddialarına ilişkin Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 54 hâkim ve savcı hakkında iddianame hazırlanmıştı. İddianamede, İstanbul Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu Savcısı Murat İnam’ın da aralarında yer aldığı şüpheli hâkim ve savcılar hakkında birçok suçtan birer kez ağırlaştırılmış müebbet, birer kez müebbet hapis ile 31-67 yıl hapis cezaları istendi. Bakırköy Başsavcılığı’nın talebiyle sanıklara Bakırköy 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 3 Kasım 2015’te yurtdışına çıkış yasağı konuldu.

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianame, 54 şüpheli 1. sınıf savcı ve hâkim oldukları için Yargıtay’a gönderildi. HSYK tarafından 49’u meslekten ihraç edildi. 1’i emekli, 4’ü halen görevde olan 54 hâkim ve savcının yargılanması Yargıtay’da sürüyor. Sanıklardan Murat İnam’ın da geçtiğimiz günlerde Yargıtay’a gidip ifade verdiği öğrenildi.

ERDOĞAN DA MÜŞTEKİ
Yargıtay’daki davanın geçen ay yapılan duruşmasında, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında tutuklama talep eden, eski Ergenekon savcısı firari Cihan Kansız hakkında kırmızı bülten çıkarılmasına karar verildi. Duruşma 22 Kasım’a ertelendi. Bu davada, ilk sırada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın olduğu 997 müşteki var.

İZLEME İSTEMİŞ
3149 sayfalık iddianamede, “Murat İnam’ın kolluktan gelen talep yazılarında haklı ve ikna edici bilgi ve belgeler sunulamadığı halde 5 Temmuz 2013’te, şüpheli Abdullah G.’nin işyeri faaliyetlerinin ve işyerlerinin 4 hafta süreyle teknik araçlarla izlenmesi ve gizli olarak ses ve görüntü kaydı alınmasına dair talepte bulunduğu” öne sürüldü.

DERHAL BIRAKILMALILAR
Cumhuriyet gazetesi avukatı Fikret İlkiz dün yaptığı açıklamada Savcı İnam’ın iddianamede 28 numaralı şüpheli olarak geçtiğini belirterek, “Eğer bir nebze hukuk güvenliği, adalet ve vicdan kalmışsa Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticileri derhal serbest bırakılmalıdır” dedi.

SUÇLAMALAR
İstanbul Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu Savcısı Murat İnam dahil 54 şüpheli hâkim ve savcıya, davanın iddianamesinde şu suçlamalar yöneltildi:

- Siyasal ve askeri casusluk
- Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme, kurulan örgüte üye olma
- Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs
- Gizli bilgileri açıklama
- Suç uydurma
- Özel hayatın gizliliğini ihlal
- Hukuka aykırı olarak elde edilen verileri kaydetme, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme, resmi belgede sahtecilik ve görevi kötüye kullanma.

ŞİMŞEK: O SAVCI SANIK

Cumhuriyet gazetesi soruşturmasını yürüten savcı Murat İnam dün Meclis’te tartışmalara neden oldu. CHP sözcüleri savcı Murat İnam’ın FETÖ soruşturmasında sanık olup olmadığıyla ilgili bilgi istedi. İnam’ın yargılandığı dosya numarasını da veren Levent Gök’e Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek yanıt verdi. Şimşek, “Cumhuriyet Savcısı Murat İnam, Selam Tevhid soruşturması nedeniyle Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesinde açılan davada sanıktır. Hakkında isnat olunan eylem usulsüz dinleme kararı vermesi değil, sadece bir dosyada uzatma kararı vermesidir. FETÖ’ye karşı yürütülen soruşturmalar kapsamında hakkında herhangi bir açığa alma veya ihraç işlemi yapılmamıştır” dedi.


 

Hürriyet