Binbaşı seyircinin gözünde beraat etti

Binbaşı seyircinin gözünde beraat etti

Bir Alman televizyonu yayınladığı film için seyircileri jüri koltuğuna oturttu. İzleyici, oylarla filmde yolcu uçağıyla intihar saldırısı hazırlığında olan teröristleri vuran binbaşı hakkında karar verdi.

Alman birinci kanalı ARD’de, devlet televizyonlarında alışılmadık bir yayına imza attı. ‘Terör-Sizin Kararınız’ (Terror- Ihr Urteil) ismiyle yayınlanan filmde izleyicilere jüri görevi verildi. ARD seyircileri ekranlarının başında zanlının suçlu mu suçsuz mu olduğunu belirledi.

Filmde senaryo gereği içinde 164 yolcunun bulunduğu Lufthansa’ya ait, Berlin-Münih seferini yapan, Airbus A320 tipi yolcu uçağı kaçıran teröristler, uçağı 70 bin kişinin bulunduğu Münih Arena Futbol Stadyumu’na düşürmeyi planlıyor.

Filmde, bu uçağı Eurofighter savaş uçağıyla teröristleri inişe ikna etmeye çalışan Binbaşı Lars Koch başarılı olamıyor. Bunun üzerine Koch, teröristlerin uçağı Münih Arena’ya düşürmelerine ramak kala füzeyle uçağı 164 yolcuyla birlikte düşürüyor. Bağlı bulunduğu merkezden bu yönde bir emir almadan kendi inisiyatifiyle karar vermesi aslında Binbaşı Koch’u suçlu duruma düşürüyor. Ancak Konch’un stadyumdaki 70 bin kişinin hayatını, uçaktaki 164’ünküne tercih etmesi onun suçlu olup olmadığı tartışmalarını da beraberinde getiriyor.

İZLEYİCİYE SORULDU

Bir tiyatro eserinden esinlenerek çekilen film Anayasa Mahkemesi’nin aldığı bir karara dayanıyor. Anayasa Mahkemesi, 11 Eylül olaylarından sonra aldığı bir kararda bir yolcu uçağının teröristler tarafından silah olarak kullanılması halinde, uçakta teröristlerden başka yolcuların bulunması durumunda düşürülemeyeceği yönünde bir karar almıştı. Bu karar, kamuoyunda yoğun tartışmalara neden olmuştu. ARD’de yayınlanan bu filmde zanlının suçlu mu suçsuz mu olduğunun sorulduğu ARD izleyicilerinin yüzde 85’i Binbaşı Lars Koch’un suçsuz olduğuna karar verdi.  
DİĞER ÜLKELERDE DE SONUÇ AYNI

Film, Almanya’nın yanı sıra Avusturya, İsviçre, Çek Cumhuriyeti ve Slovenya’da da yayınlandı. Buradaki izleyiciler de Alman izleyiciler gibi yüzde 87 oranından binbaşının teröre karşı şahsi inisiyatif kullanmakla suçlanamayacağını belirtti. İzleyicilerin büyük oranda binbaşıyı suçsuz bulması üzerine, mahkemenin binbaşıyı suçsuz ilan ettiği bitiş versiyonu da ARD televizyonunda yayınlandı.

TERÖR SALDIRISINDAN ÇOK KORKUYORLAR

Bu program izleyici kaybeden televizyonlar için alternatif olabilecek interkatif bir deneme olmasının ötesinde Almanya’daki önemli bir olgunun da altını çiziyor: Terör saldırısı korkusu. Yeni yayınlanan bir araştırmaya göre Almanların yüzde 73’nün en büyük korkusu olası terör saldırıları. Bu korkuyu yüzde 68 ile aşırı siyasi görüşler ve ülkeye yabancıların gelmesiyle yaşanabilecek gerilimler (yüzde 67) takip ediyor.

KARAR