Penguen mizah dergisi geri mi dönüyor?

Penguen mizah dergisi geri mi dönüyor?
Güncelleme:

Penguen dergisi geçtiğimiz ay 15 yıllık hayatına son vermişti. Derginin kurucusu Erdil Yaşaroğlu çarpıcı açıklamalar yaptı.

Geçtiğimiz ay 15 yıllık hayatına son veren Penguen dergisinin kurucusu Erdil Yaşaroğlu, Akra Talks’ta internete yenik düştüklerini ama bunun bir son olmadığını, önümüzdeki dönemlerde başka bir formülle bir araya gelebileceklerini söyledi.

Sevilen karikatürist Erdil Yaşaroğlu, Elif Dağdeviren moderatörlüğünde Antalya Akra’da düzenlenen AkraTalks’ta Penguen’in kapanma sebeplerini anlattı. “İnsanlar karikatürü seviyor ama dergi alıp okumuyor. Biz de farklı bir gelir modeli oluşturamadık. Hayatımızda internet var ve daha kolay, daha ucuz, eğlenceli geliyor herkese. Okuyucular da dergi almayı bıraktı. Kapanma sebebimiz düşünüldüğü gibi temel olarak siyasi değil” dedi. Okuyuculara kırgın olup olmadığının sorulması üzerine de “Okuyuculara kırgın ya da kızgın değilim, sonuçta Penguen onlar sayesinde 15 yıl uçtu” dedi.

“Destekler romantik ama sürdürülebilir değildi”

Kapanma sürecinde gelen destekleri anlatan Yaşaroğlu; “Kapanacağımızı duyduklarında dergiye yatırım yapmak, maddi destek vermek isteyenler oldu ama bizim okuyucularla ayakta kalmamız gerekirdi, dışarıdan gelen parayla değil çünkü bu makineye bağlı yaşamak olurdu. Bizden çok önce, ta Oğuz Aral’dan gelen bir kültürün devamıyız. Hiç reklam almadık, her zaman da böyle oldu. Başka bir yayının reklamı 1 liraysa bize 50 lira teklif eden de oldu ama istemedik. Penguen’in okuyucuyla çok samimi bir ilişkisi var ve ilanlarla bunu bozmak istemedik hiçbir zaman” dedi.

O süreçte okuyucuların sahip çıkma duygusunu, kampanyaları çok duygulandırıcı ve romantik bulan sanatçı; “Romantikti ama sürdürülebilir değildi. Tiraj belki tekrar yükselir biz ayakta kalabilirdik bu da en fazla dört haftayı geçmeyecekti” dedi.