Evlilik yıldönümünde Anayasa dağıtacak

Evlilik yıldönümünde Anayasa dağıtacak

Gazeteci Dursun Boran evlilik yıldönümünde davetlilere hediye olarak Anayasa dağıtacak...

12. evlilik yıldönümünü dostları ve iftar yemeğiyle kutlayacak olan gazeteci Dursun Boran, davetlilere yine Anayasa dağıtacak.

11 Eylül 1997 de İstanbul’da evlenen gazeteci Dursun Boran, Biolog Vasfiye Goca, nikah şekeri yerine yüzlerce Anayasa kitabı dağıtarak, basında haber olmuşlardı. Hürriyet haberi dünya baskısı yapmıştı.

Anayasa Mahkemesi e. Başkanı Yekta Güngör Özden ’in imzaladığı Anayasa kitaplarının dağıtıldığı nikahın şahitliğini İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir ( şimdi MHP G. Antep milletvekili) ve Ağır Ceza Hakimi Recep Onaran yapmışlardı.

1997 de dağıttıkları Anayasa’ların hala evlerde saklandığını ve insanların okuyarak haklarını ve hukuklarını öğrendiklerini hatırlatan, Boran 1982 Anayasa’sında pek çok değişiklik olduğunu, bu sebeple davetlilere iftarda Anayasa’nın son baskısını hediye edeceklerini söyledi.

Evlerindeki yıldönümü kutlamasına bazı siyasetci, hukukcu, gazeteci, sanatcı, işadamı ile beraber, 12 sene önce nikah şahitliği yapan Özdemir ve Onaran’da davet edildi.

Boran çiftinin bir erkek çocukları var. Evlendiğinde Star TV'de Protokol Müdürü olan Boran, halen sürekli basın kartı sahibi gazeteci.

ANAYASA NEDİR?

Bir devletin nasıl yönetileceğini belirleyen,kişi hak ve özgürlüklerini düzenleyen yasalar bütününe anayasa denir.

Anayasal bir yönetim yasama, yürütme ve yargı organlarında oluşur. Türkiye'nin ve öteki DEVLETLERİN çoğunun yazılı bir anayasası vardır.

Ama bazı DEVLETLERİN anayasası yazılı hale getirilmemiştir. Örneğin İngiltere'nin yazılı bir anayasası yoktur.

Burada devletin yönetim biçimi yüzlerce yıllık kanunlara ve geleneklere göre belirlenir.
Türkiye'de ilk anayasa 1876'da Osmanlı döneminde yürürlüğe girdi. Bu anayasaya Teşkilat-ı Esasiye Kanunu denmişti. Kurtuluş Savaşı sırasında Ocak 1921'de egemenliğin milletin olduğunu belirten yeni bir anayasa kabul edildi.

Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra,Nisan 1924'te daha kapsamlı bir anayasa yürürlüğe kondu. Bunu 1961 ve 1982 anayasaları izledi.

Birçok devletde olduğu gibi Türkiye'de de yürütme, yasama ve yargı organlarının güçleri ve ilişkileri anayasada belirlenmiştir.

YASAMA: Yasamanın temel görevi yasa ( kanun) çıkarmaktır
YÜRÜTME: Yürütme var olan yasaları uygular ve yeni yasalar önerir.
YARGI : Yargı organı mahkemelerden oluşur ve yasaların uygulanmasıyla ilgili davalara bakar.

Resimde Hürriyet Gazetesi'nin 12 sene önce " Nikah şekeri yerine Anayasa " başlığıyla dünya baskısı yaptığı haber görülüyor.

Evlilik yıldönümünde Anayasa dağıtacak - Resim : 1