Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay’ın itirazına ret

Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay’ın itirazına ret
Güncelleme:

‘Terör örgütü propagandası’ suçlamasıyla tutuklandıktan onlarca gün sonra tahliye edilen yazar Aslı Erdoğan ve dilbilimci Necmiye Alpay’ın yurt dışı çıkış yasağının kaldırılması talebi reddedildi.

İstanbul 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya Erdoğan, Alpay, Bilir Kaya ve hakkında yakalama kararı bulunan Bilge Contepe ile avukatları katıldı.

Erdoğan’ın avukatı Erdal Doğan, müvekkilinin yazar olması sebebiyle meslek hayatını sürdürebilmesi adına yurt dışından aldığı burslara ihtiyaç duyduğunu, bu yüzden de yurt dışı çıkış yasağının kaldırılmasını ve pasaport iptalinin değerlendirilmesini talep etti. Aynı talep, Alpay’ın avukatından da geldi.

Ancak mahkeme heyeti, Erdoğan ve Alpay’ın duruşmalarda hazır bulunmasına hükmederken, yurt dışı çıkış yasaklarının kaldırılması talebini ‘yargılamanın geçirdiği safahat’ gerekçesiyle reddetti.

Kızılkaya’nın tutukluluğunun devamına karar verildi

Öte yandan mahkeme, Erdoğan ve Alpay ile yargılanan İnan Kızılkaya’nın gazetede yayımlanan yazı içerikleri, kuvvetli suç şüphesini gösterir deliller bulunması, bir kısım sanıkların kaçak olmaları sebebiyle tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Kemal Sancılı, Ragıp Zarakolu ve Filiz Koçali hakkındaki yakalama emirlerinin infazının beklenmesini kararlaştıran mahkeme, duruşmayı erteledi.

Ne olmuştu?

Özgür Gündem gazetesi, İstanbul 8’inci Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla ‘terör örgütü propagandası yaptığı’ gerekçesiyle geçici olarak kapatılmıştı.

‘Örgüt propagandası’, ‘örgüt üyeliği’ ve ‘halkı kışkırtmak’ suçlamaları yöneltilen Erdoğan, ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Alpay, ‘öngörülen cezanın miktarı, gazetedeki yayınlar ve yazılar, gazete içerisindeki konumu ve serbest kalması halinde kaçacağı’ gerekçeleriyle ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ ve ‘devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak’ suçlarından tutuklanmıştı.

Son olarak Erdoğan ve Alpay dahil dokuz isme ağırlaştırılmış müebbet istenmişti.

‘Terör örgütü propagandası’ suçlamasıyla kapatılan Özgür Gündem gazetesi yazar ve yöneticilerine yönelik başlatılan soruşturmada haklarında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen dilbilimci yazar Necmiye Alpay ve yazar Aslı Erdoğan ‘yurt dışı yasağıyla’ tahliye edilmişti.