İki gazetecinin sürekli basın kartları iptal edildi

İki gazetecinin sürekli basın kartları iptal edildi
Güncelleme:

T24 yazarı Hasan Cemal ve Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın'ın sürekli basın kartları iptal edildi!

Türkiye medyasının en kıdemli isimlerinden T24 yazarı Hasan Cemal ile T24'ün kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın'ın sürekli basın kartları iptal edildi. Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde yer verilen karar için herhangi bir bildirim yapılmadı, gerekçe belirtilmedi.

Yaklaşık 3,5 ay önce ilan edilen olağanüstü hâl sürecinde aşamalı olarak yüzlerce basın kartlı iptal edildi. Son olarak T24 yazarı ve Bağımsız Gazetecilik Platformu P24'ün kurucu başkanı Hasan Cemal ile T24 Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın'ın sürekli basın kartlarının iptal edildiği de ortaya çıktı.

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesindeki (byegm.gov.tr)  "Sorgulama" bölümünde kişisel bilgileri girildiğinde Cemal ve Akın'ın sürekli basın kartları için "İptal edilmiş" ifadesine veriliyor. Sorgulama bölümünde, gerçek duruma aykırı olarak, Hasan Cemal'in de, Doğan Akın'ın da basın kartı taşıma süresinin 3 yıl 20 gün olduğu kaydı yer alıyor.

Sitede başka herhangi bir açıklama bulunmuyor.

T24, Başbakanlık Basın Yayın Genel Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda, karar için neden tebligat yapılmadığını ve gerekçenin ne olduğunu sorarak bilgi talep etti, ancak yanıt alamadı.

Hasan Cemal: 47 yıllık gazeteci

Hasan Cemal 1944 yılında İstanbul'da doğdu. 1965 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Gazeteciliğe 1969 yılında Ankara’da haftalık Devrim dergisinde başladı. Yeni Ortam dergisi, Anka Ajansı ve Günaydın gazetesinde çalıştıktan sonra 1973 yılında Cumhuriyet gazetesine girdi. 1981 yılına kadar Ankara Temsilciliği yaptığı Cumhuriyet gazetesini 1981-1992 yılları arasında  Genel Yayın Yönetmeni olarak yönetti. Cumhuriyet gazetesi Cemal'in yönetimindeyken 1986’da Sedat Simavi Ödülü’nü kazanarak "yılın gazetesi" seçildi.

992-1998 yılları arasında Sabah gazetesinin birinci sayfa yazarlığını yaptı. 1998'den 2013'e kadar yaklaşık 15 yıl boyunca Milliyet gazetesinde yazdı. Nokta dergisi 1989 Doruktakiler ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti köşe yazısı ödüllerini kazandı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 2004 yılında da "Araştırma" ödülünü Hasan Cemal'in çalışmalarına verdi.

28 Şubat 2013'te Milliyet'in manşetinde yayımlanan "İmralı Zabıtları"nın yayınını savunduğu için dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan'ın tepkisine hedef oldu. Milliyet yönetimi, "Başbakan'ı ve medya sermayesini sorgulamaktaki ısrarını" gerekçe göstererek yaklaşık 15 yıldır yazdığı gazetedeki köşesini kapattı.

Milliyet ile yolları ayrıldıktan sonra Mart 2013'te katıldığı T24'te yazmayı ve Eylül 2013'te kurulan Bağımsız Gazetecilik Platformu P24'ün başkanlığını sürdürüyor.

Harvard Üniversitesi Nieman Gazetecilik Vakfı Louis M. Lyons Gazetecilikte Vicdan ve Dürüstlük Ödülü'nü "hayatı boyunca basın özgürlüğünü savunmak için gösterdiği çaba nedeniyle" 2015 yılında Hasan Cemal'e verdi. Cemal, Türkiye'de bu ödülü alan ilk ve tek gazeteci oldu.

Türkiye Yayıncılar Birliği de, 2016 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü'nü Hasan Cemal'e verdi.

Cemal'in yayımlanmış 12 kitabı, tarih sırasıyla şöyle:

- Tank Sesiyle Uyanmak (1986)

- Demokrasi Korkusu (1986)

- Tarihi Yaşarken Yakalamak (1987)

- Özal Hikâyesi (1989)

- Kimse Kızmasın Kendimi Yazdım (1999)

- Kürtler (2004)

- Cumhuriyet'i Çok Sevmiştim (2005)

- Türkiye'nin Asker Sorunu (2010)

- Barışa Emanet Olun (2011)

- 1915: Ermeni Soykırımı (2012)

- Delila - Bir Genç Kadın Gerilla'nın Dağ Günlükleri (2014)

- Çözüm sürecinde Kürdistan Günlükleri (2014)

Doğan Akın
Doğan AkınDoğan Akın, 1987 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. Gazeteciliğe, aynı yıl Cumhuriyet Ankara Bürosu'nda başladı.

Gece muhabirliği, belediye muhabirliği, siyaset muhabirliği, Başbakanlık muhabirliği ve parlamento muhabirliği görevlerinin ardından Cumhuriyet Ankara Haber Müdürlüğü'ne getirildi.

1997 yılında Milliyet Dergi Grubu Ankara Temsilcisi oldu. 1998'de Milliyet Gazetesi Ankara Haber Müdürlüğü'ne, 1999'da Milliyet Haber Merkezi Müdürlüğü'ne getirildi.

Milliyet Haber Merkezi'ni sekiz yıl yönettikten sonra 2008'de Doğan-Burda Dergi Grubu Yayın Direktörü oldu. Grubun ilk haber portalı Tempo24'ü kurup yayına geçirdi.

1 Eylül 2009'da, bağımsız internet gazetesi olarak kurduğu T24'ün yayınına başladı. Hiçbir kişi, kurum, şirket, örgüt ve hareketle ilişkisi bulunmayan T24, haberciliğin önüne hiçbir görüş ve inancı koymayan tyayın politikasıyla Türkiye'nin önde gelen haber mecralarından biri oldu.

Akın'ın yaptığı çalışmalar, 1993-2011 yılları arasında, Sedat Simavi Vakfı, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Bülent Dikmener ve Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik haber ödüllerine değer görüldü.

"Uçuran Holding - Tansu Çiller'in Can Sıkıcı Belgeseli" ve "İki Gözüm Ayşe - Sabahattin Ali'nin Yayımlanmamış Mektupları" adlı iki kitabı yayımlandı.

Halen, T24'ün genel yayın yönetmenliğini sürdürüyor.