Türenç: Kayyum atanacağı endişesindeyiz

Türenç: Kayyum atanacağı endişesindeyiz
Güncelleme:

Basın Konseyi, Cumhuriyet Gazetesi soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Murat İnam'ı HSYK'ya şikayet etti.

Basın Konseyi'nin Şişli'deki Merkezi'nde Basın Konseyi Yüksek Konseyi Üyesi ve Okur Temsicisi Avukat Turgut Kazan ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç şikayet dilekçesini kameralara gösterdi.

CUMHURİYET'E KAYYUM ATANACAĞI ENDİŞESİNDEYİZ
Cumhuriyet Gazetesine yönelik operasyonun amacının gazetenin yayınlarını susturmak, sindirmek hatta kayyum atayarak, bitirmeye yönelik olduğunun endişesini taşıdıklarını söyleyen Türenç," Soruşturmanın selameti açısından sakıncalı olduğunu düşündüğümüz, yargımızın itibari ile ve genel olarak Türkiye'nin dış saygınlığı açısından da kabul edilemez olan bu durumu, HSYK'ya şikayet etmek üzere bir açıklama hazırladık" dedi.

SAVCI İLE İLGİLİ İDDİALARIN DOĞRULUĞUNU TESPİT ETTİK
Türenç, Cumhuriyet Gazetesi soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısının FETÖ üyeliği dahil olmak üzere bir çok suçtan ötürü, Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde sanık olarak yargılanmakta olduğu iddialarının doğruluğunu Basın Konseyi olarak teyit ettirdiklerini sözlerine ekledi.

KAZAN: HSYK YANLIŞ YOLDADIR
Savcı İnam'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir numaralı şikayetçi olduğu davada sanık olduğu ve adı geçen savcının FETÖ- PDY kapsamında yargılandığını hatırlatıp iddianameyi gösteren, Basın Konseyi Yüksek Konseyi Üyesi ve Okur Temsilcisi Avukat Turgut Kazan, "Düşünebiliyor musunuz Cumhurbaşkanının şikayetçi olduğu davadan sanık olan bir savcı yine Cumhurbaşkanının çok öfke duyduğu bir basın organının FETÖ'cülükle suçlandığı soruşturmanın savcılığını yapıyor. HSYK bu savcıya karşı tutumu nedeniyle yanlış yoldadır" dedi.

İNANILMAZ GÖREVLENDİRME
FETÖ'cü savcı ve yargıçların asla meslekte tutulamayacağını, derhal görevden uzaklaştırılmaları gerektiğini söyleyen Kazan, " Nitekim sayısız örneğinde hep görevden uzaklaştırılmıştır. Oysa Cumhuriyet Gazetesi savcısı, FETÖ'cülükle suçlanıyor. Ne gözaltına alındı. Ne tutuklandı. Ama şimdi kendisi gazetecileri sorguluyor, gözaltına aldırıyor, evinde arama yaptırıyor. Böylece Musa Kart'ın diliyle, inanılmaz bir adalet karikatürü çizilmiş oluyor. HSYK'yı biz acilen göreve çağırıyoruz. İtirafçı ve teslimiyetçileri yargıda tutamazsınız. Hepsini derhal meslekten uzaklaştırmak zorundasınız. Cumhuriyet Gazetesi soruşturmasındaki bu inanılmaz görevlendirmeyi engellemek durumundasınız" diye konuştu.
"GÖZE GİRMEK İÇİN HERŞEYİ YAPABİLİR"
Hukukun ayaklar altına alındığını savunan Kazan, "Kimsenin güvenliği yoktur.Cumhuriyet gazetesinde yaşanlar, yaşadıklarımızın yeni bir örneğidir. Gazetenin neredeyse bütün köşe yazarları içerdedir. İnanılır şey değil ama hepsi FETÖ'cü olmakla suçlanıyor. Ve soruşturmayı da FETÖ'cülükle suçlanmış bir savcı yürütüyor. Bu soruşturmayı üstlenen Murat İnan, FETÖ - PDY silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanan 54 savcı ve yargıçtan biridir. Bu savcının göze girip kendisini kurtarmak için istenen her şeyi yapabileceği kuşkusunu doğurmaktadır" dedi.
KUŞKU AÇIKTIR
Adı geçen savcının Ağustos ayında aldığı dosyayı yeni görevlendirildiği basın savcılığına da taşıdığını söyleyen Kazan," Bu kuşkuyu tekrar doğrulamıştır. Aslında basın savcılığına gelirken o dosyayı orada bırakması gerekirken, onu da yanına alıp basın savcılığına getirmiştir,kuşku açıktır"dedi.

SAVCI HAKKINDAKİ İDDİALAR
Murat İnam ile ilgili iddianameye bakıldığındığında anlı şanlı FETÖ'cü savcı ve yargıçlarla birlikte Emniyet Genel Müdürlüğünün yazısına atfen açıkca örgüt üyeliğinin vurgulandığını söyleyen Kazan, " Hatta hangi kuryeyle ve hangi yargı imamıyla bağlantısı olduğunun altı çiziliyor. O kurye ile kaç kez görüştüğü belirtiliyor. Ayrıca ABD kaynaklı telefon numarasıyla bağlantı kurduğu anlaşılıyor. HSYK'yı acilen göreve çağırıyorum.FETÖ'cü savcı ve yargıçlar aslam meslekte tutulamaz. Lütfen itirafçı ve teslimiyetçileri yargıda korumayınız. Hepsini derhal meslekten uzaklaştırmak zorundasınız. Cumhuriyet gazetesi soruşturmasındaki bu inanılmaz örneğe derhal son verilmesini sağlamak zorundasınız"şeklinde konuştu.


SADECE PİŞMANLIKTAN FAYDALANABİLİR

Savcı Ferhat Sarıkaya örneğini olduğu gibi itirafçı FETÖ'cü savcıların korunduğunu savunan Turgut Kazan," Van 100. Yıl Üniversitesi soruşturmasında yaşanan bütün pisliklerin baş sorumlusu olduğu halde, ilk yargılanacak savcılardan biridir. Buna rağmen Ankara çatı iddianamesine sanık olarak konulmamış, tanık olmuştur. Pişmanlık hükümlerinden yararlanabilirler onu kabul ederim.Cezası indirilir. O kadar" diye konuştu.

HER 3 GAZETECİDEN 1'İ İŞSİZ
Bu arada Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, 15 Temmuz'dan sonra kapatılan yayın organı sayısının 170'e ulaştığını, sürekli basın kartı iptallerinin 777'i bulduğunu açıklayarak, " Tutuklu gazeteci sayısı 105. Bu her geçen gün artıyor. Şuanda gözaltında, çok sayıda gazeteci bulunmakta" dedi.
Türenç, 15 Temmuz'dan sonra işsiz gazeteci sayısının 2500'e ulaştığını, her 3 gazeteciden 1'inin işsiz olduğu bilgisini de paylaştı.