Gazeteci Oğuz Güven'e 3 yıl 1 ay hapis

Gazeteci Oğuz Güven'e 3 yıl 1 ay hapis
Güncelleme:

Cumhuriyet gazetesi internet genel yayın yönetmeni Oğuz Güven 3 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhuriyet Gazetesi İnternet Sitesi Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven toplam 3 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme,  Güven'i "FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak"  suçundan 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırırken; "PKK/KCK terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösteren ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik eden bildiri ve açıklamaları yayınlamak" suçundan ise 1 yıl 2 ay 17 gün hapis cezasına çarptırdı. 

İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 3. celseye, tutuksuz yargılanan gazeteci Oğuz Güven ve avukatı Tora Pekin katıldı. Duruşmayı, Güven'in kızı Demet Güven, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyesi Sibel Güneş ve CHP Milletvekili Barış Yarkadaş ile karikatürist Musa Kart da izledi. Duruşmada savcı Orhan Uzun, mütalaasını tekrarladı.  

"TÜM SUÇUM SEHVEN YAZILAN BİR KELİMEDİR"

Sanık Oğuz Güven savunmasında "Ortada hukuksal bir suç olmamasına rağmen bu kadar uzun mütalaa verilmiştir. Şehit savcı beyin ölümü üzerine internet üzerinde yazılan tüm yazılar benim suçum gibi yorumlanmaktadır" diyerek iddia makamının lehine delilleri görmezlikten gelerek cezalandırılmasını istediğini belirtti. Güven, "Tüm suçum sehven yazılan bir kelimedir. Bu kelime de yayınlandıktan 52 saniye sonra silinmiştir. Niyet okuyarak bir suç isnadı olmayacağı anlaşıldığında, tarafıma bir de PKK suçlaması yöneltilmiştir. İnternet sitesinde yayınlamak zorunda olduğum haberlerden de suç isnadı yapılmaya çalışılmaktadır. Bizim gazeteci olarak görevimiz haber yapmak ve paylaşmaktır. Bu haberler nedeniyle hakkımda daha önce hiçbir dava açılmamıştır. Gazeteci susarsa halkın sesi kısılır. Demokrasi susar. düşünce özgürlüğü için vermiş olduğum çabalarımın suç olarak algılanmamasını istiyor, beraatimi talep ediyorum" diye konuştu. Güven son sözünde de "Beraatimi istiyorum" dedi. Güven'in avukatı Tora Pekin de "Bu davanın açılması dahi ifade özgürlüğünü ihlal etmiştir. Müvekkilimin beraatini talep ederim" dedi.

İKİ SUÇTAN CEZA

Mahkeme heyeti, sanık Oğuz Güven'i "PKK/KCK terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösteren ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik eden bildiri ve açıklamaları yayınlamak" suçunun sabit görüldüğünden 1 yıl 2 ay 17 gün hapis cezasına çarptırdı. Heyet, sanık Güven'in "FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak"  suçundan da 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Mahkeme, sanığın suçu işledikten sonra yargılama süreci içerisinde pişmanlık göstermediği, kişilik özellikleri, duruşmadaki tutum ve davranışlarını dikkate alarak tekrar suç işlemeyeceği yönünde kanaat oluşmadığından cezayı ertelemedi veya hükmün açıklanmasını geri bırakmadı.  Oğuz Güven, Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper'in trafik kazasında ölümüne ilişkin Cumhuriyet Gazetesi'nin resmi twitter hesabındaki paylaşım ve  PKK/KCK terör örgütüne ilişkin paylaşılan  haberler nedeniyle yargılanıyordu.

Gazeteci Oğuz Güven'e 3 yıl 1 ay hapis - Resim : 1

OĞUZ GÜVEN'DEN İLK AÇIKLAMA: HUKUK BİÇİLMİŞTİR

Kararın ardından Oğuz Güven Çağlayan Adliyesi önünde yaptığı açıklamada "Arkadaşlar kararın kendisi zaten Türkiye'deki durumu anlatıyor. Ben bunu komik olarak nitelendiriyorum. Cezaevine giderken de gülmüştüm tutuklanma kararına. Burada bir kez daha acı acı gülümsemek zorunda kalıyorum. Biz bir eksik kelimeyle atılan bir tweeten dolayı düzelttik onu... 52 saniye kalmış bir tweeten dolayı ceza üstüne ceza yağdırdılar. FETÖ propagandasından tutukladılar üstüne bir de PKK'yi eklediler dışarıdan aradılar taradılar 2,5 yıl önceki tweelteri buldular. Bu kararla birlikte Türkiye'de hukukun biçildiğinin göstergesi bir karar olmuştur. Hukuk biçilmiştir. Bu kararla altına artık imza atılmıştır. Üzerine de söylenecek artık fazla bir şey yoktur." ifadelerini kullandı. 

"BU KARARLAR TÜRKİYE'Yİ BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ OLMAYAN ÜLKE KATEGORİSİNDE TUTMAYA DEVAM EDİYOR"

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Sibel Güneş de, "Oğuz Güven TGC Yönetim Kurulu Üyesi'dir. 150 gazeteci şu an içeride tutuklu. Basın özgürlüğü iktidarın beğendiği ve sevdiği şeyleri söyleme özgürlüğü değil. Burada bir başlık nedeniyle arkadaşımız hapis cezasına çarptırıldı. Bu kararlar Türkiye'yi basın özgürlüğü olmayan ülke kategorisinde tutmaya devam ediyor. Gazetecilerin mesleklerini yapmalarına izin verilmesini istiyoruz" ifadesinde bulundu.

"SANİYE TUTTUM... MAHKEME BAŞKANI KARARI 52 SANİYEDE OKUDU"

CHP Milletvekili Barış Yarkadaş da, neredeyse her Salı günü bir gazetecinin yargılanmasına ve ceza almasına tanık olduğunu dile getirerek "Oğuz Güven'in yönettiği internet sitesi, merhum başsavcının hayatını kaybettiği bir tweet attı. Bu tweet ekranda sadece 52 saniye kaldı. Daha sonra bizzat editörler tarafından silindi. Basın tarihine 52 saniyelik dava olarak geçen bu dava ne yazık ki, trajikomik bir biçimde sonuçlandı. 28. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı içeride kararı açıklarken ben kronometremi açtım. Hakim tam 52 saniyede bu kararı okudu. Aslında 28. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 52 saniyede adalet yerle bir edildi" şeklinde konuştu.

BASIN KONSEYİ'NDEN KARARA TEPKİ

Basın Konseyi, gazeteci Oğuz Güven'in mahkumiyeti konusunda bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

"Tek kelimeye 3 yıl hapis, dünyanın hiçbir demokratik ikliminde kabul edilemez. Cumhuriyet gazetesi internet sitesiOğuz Güven'e sadece 55 saniye yayında kalan bir tweet nedeniyle 3 yıl 1 ay 2 gün hapis cezası verildiğini üzüntüyle öğrendik.Trafik kazasında vefat eden Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper olayında 'yazanları da rahatsız ettiği' için sadece 55 saniye içinde yayından kaldırılan bir tweet hatası için verilen 3 yıllık hapis cezasının, 'orantısız' olduğuna inanıyoruz. Bir yayın yönetmeninin, böyle bir davada bu kadar ağır bir cezaya çarptırılması adalet duygusunu zedeler ve 'intikam alma' görüntüsü yayar. Bu nedenlerle Gazetecilerin yargılanmaları, tutuklanmaları Türkiye'ye itibar kazandırmadığı gibi, tersine itibar kaybettirir.Tüm gazeteci yargılamaları, 'medyanın 4. Kuvvet olduğu' dikkate alınarak değerlendirilmeli, gazeteciliğin 'Demokrasinin olmazsa olmazı' olduğu unutulmamalı, tutuksuz yargılama yapılmalıdır.”

Seçiniz...

Etiketler oğuz güven