Gırgır dergisinden Erdoğan'a Lozan göndermesi

Gırgır dergisinden Erdoğan'a Lozan göndermesi

Gırgır bu haftaki kapağına Lozan Antlaşması’nı taşıdı.

Haftalık mizah dergisi Gırgır bu haftaki kapağına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta yaptığı Lozan Antlaşması çıkışını taşıdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Lozan'ı bize zafer diye yutturmaya çalıştılar" sözünden yola çıkan Gırgır, FETÖ/PDY operasyonları üzerinden "ince" bir espriyle Cumhurbaşkanı'nı eleştirdi.

Mizah dergisinin kapağında yer alan kapakta Cumhurbaşkanı Erdoğan, sandalyede oturan yaşlı bir gaziye yaklaşıp "Yıllarca Lozan'ı zafer diye yutturdular sana" diyor. Gazi de buna karşılık olarak "O da bir şey mi evlat ? Yıllarca teröristi hoca diye yutturmuşlar" yanıtını veriyor.

İşte Gırgır'ın kapağı:

girgir-ic-kapak.jpg

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29 Eylül'de Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde muhtarlarla yaptığı buluşmadaki konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı:

"15 Temmuz'da Türkiye hem bir darbe girişimine hem bir dizi terör eylemine hem de örtülü işgal girişimine maruz kaldı. 15 Temmuz, Türk milletinin 2. Kurtuluş Savaşı'dır. Birileri Lozan Anlaşması'nı zafer diye yutturmaya çalışıyor. Birileri bize Lozan'ı zafer diye yutturmaya çalıştı. Bağırsan sesimizin duyulacağı adaları verdik. Bu zafer mi? O masaya oturanlar Lozan'ın hakkını veremediler. Sıkıntısını biz yaşıyoruz."

Erdoğan'ın bu açıklamalarının ardından özellikle muhalefet partileri başta olmak üzere bir çok kesimden çok sert eleştirilere hedef olmuştu.

Eleştirilerin odak noktasında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 24 Temmuz 2016 tarihinde Lozan Barış Antlaşması'nın 93. yıldönümü için yayınladığı mesajda "Bugün, Cumhuriyetimizin kurucu belgesi olan Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasının 93. yıldönümüdür." demiş olmasıydı.

İşte Erdoğan'ın 24 Temmuz'da yayınladığı o mesajın Lozan Antlaşması ile ilgili bölümü:

Bugün, Cumhuriyetimizin kurucu belgesi olan Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasının 93. yıldönümüdür.

"Aziz milletimizin inanç, cesaret ve fedakârlıkla elde ettiği zafer, Lozan Antlaşması ile diplomasi ve uluslararası hukuk alanına taşınarak tescil edilmiştir.

Bu anlaşma, yeni kurulan devletimizin tapusu niteliğindedir.

Lozan Antlaşması’nın içeriği, bu anlamda başta milli irade ve demokrasi olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti’nin sahip olduğu temel ilkelerin değeri, bugünlerde çok daha iyi anlaşılmaktadır."