Günün manşeti, SANSÜR! Dijital yayınlarda RTÜK dönemi başladı!

Günün manşeti, SANSÜR! Dijital yayınlarda RTÜK dönemi başladı!
Güncelleme:

RTÜK, internet ortamında sunulan radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayınları bugünden itibaren denetlemeye başlayacak. RTÜK’ün CHP’li Üyesi Taşcı, denetimde RTÜK’ün ilk hedefinin yabancı basın kuruluşları olacağını ifade etti

RTÜK, internet üzerinden yapılan yayınların denetimine ilişkin hazırladığı uygulama yönetmeliğini Eylül 2018 tarihinde yayınlanmak üzere Cumhurbaşkanlığı’na gönderdi.

Yaklaşık bir yıl boyunca burada bekletilen yönetmelik, 1 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik uyarınca internet yayıncılarına RTÜK’ten lisans almaları için verilen süre 1 Eylül’de doldu.

RTÜK, bugünden itibaren resmen internet yayınlarını denetlemeye başlayacak.

Birgün gazetesinden Hüseyin Şimşek'in haberine göre CHP’li RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayınlanma zamanlamasının ‘manidar’ olduğuna dikkat çekerek, “Bu yönetmeliğin yayınlanmasıyla SETA’nın ‘Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları’ başlıklı raporunu kamuoyu ile paylaşması birbirinden bağımsız adımlar değildir. Düşünün ki bir yıl boyunca Saray’da bekletilen yönetmelik, SETA raporunun tamamlanmasından hemen sonra yürürlüğe girdi. Çünkü SETA raporu, internet denetiminin işaret fişeğidir. Orada yazılanlar bu denetimlerde izlemeye alınacak yayıncılarla ilgili yol haritasıdır” dedi.

SETA raporunun “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlığının bile internet denetiminin nerelere uzanacağına ilişkin fikir verdiğini söyleyen İlhan Taşcı, şu değerlendirmeleri yaptı: “RTÜK’ün internet denetimindeki ilk hedefini bu rapordaki yabancı merkezli kuruluşlar oluşturacaktır. RTÜK radarına ilk takılacak olanlar da artık video, görüntü içerikli haberlerine ağırlık veren BBC Türkçe, Deutche Welle, Amerika’nın Sesi, Independent, Sputnik ve Euronews gibi yayıncılar olacaktır. Çünkü iktidara Türkiye’deki medyanın yüzde 95’ini kontrol etmek de yetmiyor. Böylece yayın politikalarına müdahale edemedikleri bu yayın kuruluşlarına RTÜK üzerinden baskı, denetim ve yaptırım mekanizmasını işletecekler ana hedef budur.”

"SİYASİ İRADE İLE MUHATAP OLACAKLAR"

Yabancı merkezli yayıncıların bugüne kadar Türkiye’de karşılaşmadıkları bir durumun da yaşanacağını anlatan Taşcı, “RTÜK, Demoklesin Kılıcı gibi üzerlerinde sallanacak. SETA raporunda ismi geçen hiçbir yayıncı da bu kapsamın dışında olmayacak” diye konuştu. Taşcı, bu yayıncıların videolu haberleri nedeniyle kimi zaman ‘Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne’ aykırı yayından, kimi zaman ise ‘tarafsızlık, gerçeklik ilkelerini’ esas almadıkları gerekçesiyle yaptırımla karşı karşıya kalabilecekleri görüşünü dile getirdi.

Birgün