RTÜK'ün internete denetim raporunda dikkat çeken ayrıntı

RTÜK'ün internete denetim raporunda dikkat çeken ayrıntı
Güncelleme:

RTÜK tarafından yapılan araştırmada Netflix gibi dijital platformlara vatandaşın denetim istediği ortaya çıktı. Ancak araştırmaya dijital platformlara üye olmayan kişilerin katıldığı belirlendi.

İnternet üzerinden yapılan televizyon yayınlarını, hazırladığı taslak yönetmelikle ağır bir denetim ve yaptırım çemberine almaya hazırlanan RTÜK, 2 bin 600 kişi arasında yaptığı televizyon izleme araştırmasında; katılımcıların yüzde 70.4’ünün internet üzerinden yayın yapan Netflix, Puhu TV ve Blu Tv gibi platformların denetlenmesini istediği sonucunu çıkardı. Ancak aynı araştırmada, katılımcıların yüzde 94.3’ünün denetim istedikleri yayınları takip etmemesi dikkat çekti. Platformlara üye olan yüzde 5.7’nin yüzde 29.5’u ise takip ettikleri yayınların denetlenmemesini istedi. 

Cumhuriyet gazetesinden Sinan Tartanoğlu'nun haberine göre internet üzerinden radyo ve televizyon yayınlarının RTÜK denetim ve yaptırımı altına alınmasına ilişkin yasal düzenleme 27 Mart 2018’de yürürlüğe girdi. Yasaya göre, denetim ve yaptırım gücünün nasıl kullanılacağına ilişkin yönetmeliğin 6 ay içinde, Eylül 2018’de yayımlanması gerekiyordu. Yönetmelik taslağı 27 Eylül 2018’de RTÜK’ün internet sitesinde yayımlandı. 2018’in sonuna yaklaşılmasına karşın yönetmelik yürürlüğe girmese de, internet yayınları üzerindeki sansür yetkisi ısrarı sürdü. Bu kapsamda RTÜK dün, Ankara Bilkent Otel’de 2018 yılı Televizyon İzleme Eğilimleri Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı.

Başkandan sansür sorusu

Araştırma kapsamında 26 ilde, 15 yaş ve üzeri 2 bin 600 kişiye televizyon izleme alışkanlıklarına ilişkin sorular yöneltildi. Edinilen bilgiye göre araştırmaya, internet yayınlarının denetimine ilişkin sorular RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya’nın talimatı ile eklendi.

Yüzde 70.4 denetim istedi

2 bin 600 kişiye İnternet’te yayın yapan platformlarla birlikte televizyon kanallarının internet üzerinden yaptığı yayınların denetlenip denetlenmemesi gerektiği soruldu. Katılımcıların yüzde 70.4’ü internet üzerinden yapılan yayınlarının denetlenmesi gerektiğini bildirirken, yüzde 13’ü denetime karşı çıktı. Katılımcıların yüzde 58.4’ünün sözkonusu denetimin RTÜK tarafından yapılmasını istedi. Ayrıca araştırmanın, kürsüden dile getirilmeyen bir sonucunun daha olduğu görüldü. Araştırmaya katılanların yüzde 94.3’ünün denetim istenen yayınlara üyeliklerinin olmaması dikkat çekti. Araştırmaya katılanların sadece yüzde 5.7’si internet üzerinden yapılan yayınları takip ettiğini bildirdi. 
Üye olan yüzde 5.7’ye de denetim isteyip istemedikleri soruldu. İnternet yayınlarını takip edenlerin yüzde 29.5’i denetime itiraz ederken, platform üyelerinin yüzde 65.9’u bu yayınların denetlenmesi gerektiğini bildirdi.

Cumhuriyet