Sosyal medyada sahte haber kaynaklarını anlamak

Sosyal medyada sahte haber kaynaklarını anlamak
Güncelleme:

Türkiye’de 48 milyon internet kullanıcısı var ve bu kitlenin önemli bir kısmı her gün sosyal medyada.

 Sosyal medyayı sadece iletişim ve paylaşım için değil, aynı zamanda haber alma anlamında bir kaynak olarak da kullanan on milyonlarca insan! Peki, sık sık dillendirilen ‘provokatif sahte haberlere’ karşı nasıl önlem alınabilir, kaynağın güvenilirliği nasıl anlaşılır?

Bu konu 2016 ABD Başkanlık Seçimleri’nde de gündeme gelmişti. Donald Trump, Facebook’un kendisi aleyhindeki sahte haberleri öne çıkardığını söylemiş, şirketi eleştirmişti… Sosyal medya ajansı Crovu, sahte ve provokatif haber içeriklerine karşı nasıl önlemler alabileceğimiz konusunda bir derleme yaptı…

Haberin kaynağı güvenilir mi?

Bir haber sitesinde yer alan içerik, haber ajanslarının muhabirleri tarafından hazırlanmış ve doğrulanmış bir gelişme olmayabilir. Web sitesi açmanın birkaç dakika aldığı günümüzde, içinde haber geçen alan adları ile yayın yapan bazı kaynakların ‘haber değeri taşımayan’ ve kötü amaçlı, manipülatif yayınlar yapabileceğini unutmamak gerekiyor. O yüzden haberin içeriğine ve kaynağına dikkat etmelisiniz.

Üzerinde oynama yapılmış görseller

Birçok sosyal medya platformunda, özellikle de gündemin hareketli olduğu dönemlerde fotoğraf düzeltme programları kullanılarak bazı haberler üzerinde oynama yapılmakta. İnsanlar ister istemez, bu içerikleri paylaşarak sahte haberlerin yayılmasına bir şekilde alet olmuş oluyorlar ve yayılan sahte haberin doğrulanması, durumun açıklanması uzun bir süreç. Bu esnada istenmeyen olaylar yaşanma riski var. Bu sebepten ötürü özellikle haber olarak bir ‘görsel’ paylaşılıyorsa kaynağı teyit etmelisiniz.

Resmi mercilerin hesaplarını takip etmek

Özellikle devlet yetkilileri ile ilgili, devlet kurumları ile ilgili bir gelişme söz konusu ise, artık hemen hemen tüm politikacıların ve birimlerin bir resmi Twitter hesabı mevcut. Doğrulanmış hesaplardaki açıklamaları takip ederek, yanlış bilgilendirmelere karşı açıklamaları izleyebilirsiniz.

Tartışmalı haberlerin teyit işlemleri

Sosyal medyada paylaşılan bazı gelişmelerin doğruluğu ile ilgili, bazı platformlar araştırma yapmakta ve bunları takipçileri ile paylaşmaktalar. Özellikle ciddi konularda, bu kaynakları takip etmeniz yararlı olacaktır. Teyitorg ve benzeri platformlar, uzun süren araştırmalar sonucunda sosyal medyada çok paylaşılan ve doğruluğu kesin olmayan içerikleri incelemekteler.

 Sahte haberlerin yarattığı büyük tehlike!

Yukarıdaki noktalara dikkat ederek, aslında hem kendinizi, hem de çevrenizi bilinçlendirmiş oluyorsunuz ve toplumu, itilebilecek büyük tuzaklardan korumuş oluyorsunuz. Milyonlarca sosyal medya kullanıcısının olduğu bir ekosistemde, kasıtlı hazırlanmış sahte içeriklerin toplumsal anlamda ciddi riskleri olabilir. Tüm internet kullanıcıları, bu duruma karşı tetikte olmalı.