Mahkeme RTÜK'ün ''deprem'' cezasını iptal etti

Mahkeme RTÜK'ün ''deprem'' cezasını iptal etti
Güncelleme:

Ankara 13’üncü İdare Mahkemesi Tele1’e RTÜK tarafından verilen 25 bin 881 TL’lik idari para cezasının iptaline karar verdi. Söz konusu ceza Elazığ ve Malatya’da yaşanan depremlerle ilgili yapılan 24 Ocak’taki ‘Deprem Özel’ ve 27 Ocak’taki Ana Haber Bülteni programlarında yayın ilkelerinin ihlal edildiği iddiasıyla verilmişti.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Tele1’e depremle ilgili iki programda yayın ilkelerine uyulmadığı iddiasıyla idari para cezası vermişti. Söz konusu cezada gerekçe olarak deprem haberlerinin ‘halkı sorumlu yayıncılık anlayışıyla bilgilendirmediği, izleyicilerde korku, panik, endişe ve karamsarlık duyguları oluşturacak nitelikte olduğu’ öne sürülmüştü.

Ankara 13’üncü İdare Mahkemesi Tele1’e RTÜK tarafından verilen 25 bin 881 TL’lik idari para cezasının iptaline karar verdi.

Kararın gerekçesi, “…Spikere ait ifadelerin, kendi bakış açısı çerçevesinde siyasilerin tasarruflarına yönelik deprem özelinde öneri ve eleştiri olarak değerlendirilmesi gerektiği, diğer ifadelerin ise ana muhalefet partisi sözcüsüne ait değerlendirmelerin aktarımı olduğu ve haber değeri taşıdığı sonucuna varıldığından tesis edilen işlemde bu yönüyle de hukuka uygunluk bulunmamaktadır” olarak açıklandı.