TGC'den yayın yasağı tepkisi

TGC'den yayın yasağı tepkisi
Güncelleme:

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Adana'daki öğrenci yurdunda çıkan yangınla ilgili haberlere yayın yasağı getirilmesine tepki gösterdi.

TGC Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, "Toplumu etkileyen her olayda yayın yasağı getirilmesi halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını engelliyor. Cezasızlık uygulamasının yine yürürlüğe konulacağı endişesi, kamu vicdanında yaygınlaşıyor" denildi. Açıklamada şu görüşler yer aldı:
"Adana'da bulunan Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda çıkan yangında 11 öğrenci, bir görevli toplam 12 kişi öldüğü, 22 kişinin de yaralandığı açıklandı.


Devletin koruması altında olması gereken genç kızlarımızın denetimsiz özel yurtlara verilmesi Milli Eğitim açısından önemli bir sorun yumağı haline gelmektedir. İvedi olarak önlem alınmaz ise özellikle 'dini eğitim kisvesi' altında eğitime el atan derneklerin yurtlarında meydana gelen bu tür faciaları ülkenin daha çok yaşayacağı ortadadır. Bu konuda iktidarın acil olarak tedbir alması gerektiğini düşünüyoruz.


Toplumu her etkileyen olayı yayın yasağı ile geçiştirmek sorunları çözmemektedir. Tersine yeni sorunlara yol açmaktadır. Yayın yasağı halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını engellemektedir. Cezasızlık uygulamasının yine yürürlüğe gireceği endişesini kamu vicdanında yaygınlaştırmaktadır.
Yayın yasaklı bir toplumda basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünden söz edilemez.

Ölen genç kızlarımızın ailelerine, yakınlarına baş sağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Halkımızın acısını yürekten paylaşıyoruz. Yayın yasağının ivedilikle kaldırılmasını, bu facianın sorumlusu olanların hukuk önünde hesap vermelerini istiyoruz."