Çin medyasından Türk belgeseline büyük ilgi

Çin medyasından Türk belgeseline büyük ilgi
Güncelleme:

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle ilk kez hazırlanan Kırkçeşme Su Yolu’nu anlatan belgesel Çin Medyası’nda.

İstanbul’un en önemli kültür miraslarından olan, tarihi 2 bin yıla dayanan ve bugün halen çalışmakta olan en eski su yolu sistemini konu olan Kırkçeşme Su Yolu Sistemi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle ilk kez belgesel haline getirildi. Belgesel Çin Medyası’nda büyük ilgiyle karşılandı.

4K Görüntü Teknolojisi, animasyon ve gimbal gibi yeni nesil sinema teknikleri ile hazırlanan Kırkçeşme Su Yolu Sistemi Belgeseli, Belgrad Ormanı’ndan Topkapı Sarayı’na su sağlayan 55 km uzunluğa, 4’ü abide eser olmak üzere 33 farklı su kemerine ve 4 büyük su bendine sahip dev su yolunu anlatıyor.

Mimar Sinan’ın 1554 yılında ihya ederek tamamladığı sistem, bugün halen çalışıyor ve uzmanlar tarafından Mimar Sinan’ın hayatı boyunca yaptığı en önemli eser olarak niteleniyor.

Belgeselin tamamlanmasının ardından ve kamuoyuna duyurulmasının ardından Çin Halk Cumhuriyeti’nin devlet haber ajansı Xinhua Haber Ajansı İstanbul’da su yolu sisteminde çekimler yaptı ve belgeselin yönetmeni Umut Mete Soydan ile röportaj gerçekleştirdi.

Haberin servis edilmesinin ardından Çin Halk Cumhuriyeti’nin önde gelen medya kuruluşları ile Devlet Televizyon Kanalı CRI TV belgesele geniş yer ayırarak izleyenlerine aktardı.

2018 yılının Çin Halk Cumhuriyeti’nde Türk Turizmi Yılı ilan edilmiş olmasının Türkiye’nin kültür turizmi eserlerine olan ilgiyi önümüzdeki günlerde de artırması bekleniyor.

Çin Devlet TV’sinde  Kırkçeşme Su Yolu Sistemi Belgeseli :

http://www.cncnews.cn/new/deta il/95552.jhtml

Çin Devlet Haber Ajansı’nda KırkÇeşme Su Yolu Sistemi Belgeseli :

http://www.xinhuanet.com/engli sh/2017-12/26/c_136853620.htm