Etiyopya'da en çok Türk dizileri izleniyor

Etiyopya'da en çok Türk dizileri izleniyor
Güncelleme:

Dizilerin her geçen gün daha fazla insanın hayatında yer edindiği Afrika ülkesi Etiyopya'da en çok Türk dizileri ilgi görüyor.

Dizilerin her geçen gün daha fazla insanın hayatında yer edindiği Afrika ülkesi Etiyopya'da en çok Türk dizileri ilgi görüyor.

Haftanın her günü akşam televizyon karşısında toplanan aileler, yerel dilde (Amharca) seslendirilmiş Türk oyuncularını hayranlıkla seyrediyor.

Yayınlandığı birçok ülkede milyonlarca izleyiciyi ekran başına çeken Türk dizileri Etiyopya halkının da beğenisini kazınmış durumda.

Başkent Addis Ababa'daki evinde eşi ve kızıyla "Kuzey Güney" dizisini seyreden 49 yaşındaki devlet memuru Wessenyelehe Tilahun, AA muhabirine, Türk yapımlarına ilgisini anlatırken, "Her akşam Türk insanının kültürüne, topraklarına heyecan verici bir yolculuk yapıyoruz." dedi.

Özellikle Ortadoğu'da büyük hayran kitlelerine sahip Kıvanç Tatlıtuğ'un başrolünde olduğu, iki kardeşin hayata karşı mücadelesini konu edinen dizinin ardından başrollerini Tuba Büyüküstün, Engin Akyürek ve Erkan Can gibi isimlerin paylaştığı ve Türkiye'de 2014'te seyirciyle buluşan Kara Para Aşk (yerel dide Tıkur Fıkır) Etiyopyalılar tarafından ilgiyle takip ediliyor.

"En büyük hayalim yıldızlar şehri İstanbul'u görmek"
Dizilerde yansıtılan Türk kültürünün, gelenek ve göreneklerinin Etiyopya ile çok fazla benzerlikler taşıdığını söyleyen Tilahun, "Sanki Türk kardeşlerimizle aynı hayatın içinde yaşıyormuş gibi hissediyoruz, dizilerdeki karakterler her evin hayranlık duyulan üyesi." ifadelerini kullandı.

Tilahun'un 18 yaşındaki kızı Betel ise "En büyük hayallerimden biri, Türk dizilerinden tanıdığım yıldızlar şehri İstanbul'u görebilmek." diye konuştu.

Türk yapımları ilk sırada
Söz konusu yapımları yayınlayan özel televizyon kanalının kurucularından Elias Schultz, ülkedeki televizyon endüstrisindeki boşluğu doldurmak için bu sektöre girdiklerini belirtti. Yüksek kaliteli programları sektöre kazandırarak talebi artırdıklarını ve kar ettiklerini vurgulayan Schultz, altı ay içinde pazar lideri olmayı hedeflediklerini anlattı.

Türk, Hint, Kore ve İtalyan dizilerini yayınladıklarını kaydeden Schultz, Etiyopya televizyonlarında en fazla izlenen dizinin Kara Para Aşk, ikincisinin Kuzey Güney olduğunu belirtti.

Addis Ababa Üniversitesi Gazetecilik ve İletişim Bölümünden Yrd. Doç. Mekuria Mekasha, devlet televizyonunun eğitim programlarına ağırlık verdiğini, eğlenceye çok az zaman ayrıldığını ve izleyicilerin ücretsiz uydu kanallarıyla vakit geçirdiğini ifade etti.

Öte yandan ülkede yabancı dizi modasına yönelik sert eleştiriler de gündeme geliyor. Bu duruma tepki gösteren bazı kişiler, kültür işgali olduğunu savundukları yabancı dizilerin yayından kaldırılmasını istiyor.

Etiyopya Yazarlar Derneği Başkanı Musse Yakop ise dizilerin kültür karşıtı gibi görülmesinin yanlış olduğunu, bunları yasaklamanın özgürlükleri ihlal anlamına geleceğine işaret ediyor.

Yaklaşık 100 milyon nüfuslu ülkede halk, özel kanalları uydular aracılığıyla seyredebiliyor. Halkın neredeyse yarıya yakınının evinde uydu alıcısı bulunuyor.