''İstihdam Fazlası Personel'' sorunu yaşadığı söylenen TRT’ye 1422 kişi alındı

''İstihdam Fazlası Personel'' sorunu yaşadığı söylenen TRT’ye 1422 kişi alındı
Güncelleme:

İstihdam Fazlası Personel (İFP) olduğu gerekçesiyle, 143 çalışanı isteği dışında, 80 çalışanı ise kendi isteği ile başka kurumlara gönderen ve binlerce çalışanını emekli eden Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT), son 14 ayda 1422 yeni personeli göreve başlattı.

TRT Yasası’nda 9 Temmuz 2018’de kanun hükmünde kararname (KHK) ile yapılan değişiklikle “İstihdam Dışı Personel belirleme ve Devlet Personel Başkanlığı’na (DPB) bildirme” yetkisi verilen TRT’de, skandallar bitmiyor. İstihdam fazlalığı gerekçesiyle emekliliği hak eden 2 bin 100 personelden 1774’ü teşvik ikramiyesi de verilerek TRT’den emekli edilmiş, kalan 300 çalışan ise kurumda “tedirgin” biçimde çalışmaya devam etmişti. TRT yönetimine verilen İFP belirleme yetkisiyle ise daha sonra, 143 çalışan “isteği dışında ve habersizce” başka kurumlara gönderilirken; 80 çalışanın, kurumda böyle bir uygulama olmamasına karşın “gönüllü İFP” yapılarak “ayrıcalıklı statülerle” istedikleri yerlere atanmasını Cumhuriyet kamuoyuna duyurmuştu. TRT’nin hazırladığı dört ayrı İFP listesi, DPB’ye gönderilmişti. DPB ise 42 gün boyunca bu personeli atayacak kurum bulamamış, TRT’nin isteği doğrultusunda “acilen” çıkarılan bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile atama istekleri yapılabilmiş ve bu kişiler başka kurumlara atanmıştı.

223 gitti, 1422 geldi

Cumhuriyet gazetesinden Sena Yaşar'ın haberine göre, TRT’de, 143’ü isteği dışında, 80’i kendi isteğiyle olmak üzere toplamda 223 çalışan “istihdam fazlası” olarak belirlenirken; 9 Temmuz 2018 tarihinden bu yana TRT bünyesine toplamda 1422 yeni personelin alındığı ortaya çıktı. Göreve başlayan 1422 yeni kişiden 28’i “Kadro Karşılığı Sözleşmeli Personel” olurken, 1394’ünün “Özel Hukuka Tabi Personel” statüsünde olduğu belirlendi. Özel Hukuka Tabi Personel (işçi) statüsündeki 1394 çalışanın; taşeron şirket vasıtasıyla TRT’de çalıştığı, fakat daha sonra alınan kararla taşeron şirketin aradan çıkarıldığı öğrenildi.

“Kadro Karşılığı Sözleşmeli Personel”, yani “kadrolu personel” statüsü ile alınan personelin çoğunun “yönetici” pozisyonlarda istihdam edilecek olması da dikkat çekti. Cumhuriyet’in edindiği bilgilere göre, 28 personelden birinin “daire başkanı”, dokuzunun “müdür”, ikisinin “genel müdür müşaviri”, birinin “genel müdür yardımcısı” ve birinin de “TRT müdür yardımcısı” olduğu belirlendi.

TRT'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, bin 422 yeni eleman alındığı haberlerine ilişkin açıklamada bulundu.
TRT'den yapılan açıklamada, kuruma toplu personel alımı yapılmadığı belirtildi.

Açıklamada, "Tamamen söylenti ve çarpıtmalardan oluşan 'TRT'ye bin 422 yeni eleman alındı' haberleri üzerine açıklama yapma gereği doğmuştur. Bu yönde yapılan haberler tamamen gerçek dışı ve yalandır. Türkiye Radyo Televizyon Kurumuna toplu personel alımı yapılması kesinlikle söz konusu değildir. Firmalar üzerinden taşeron statüsünde çok uzun yıllardır zaten TRT'ye hizmet etmekte olan personelimizin statüsü değiştirilerek Özel Hukuka Tabi Personele dönüştürülmüştür. Haberlerde sanki yeni işe alınmış gibi verilen personel rakamlarını, halihazırda TRT'de çalışmakta olan bu arkadaşlarımız oluşturmaktadır. Tekrar belirtmek isteriz ki İstihdam Fazlası Personel Uygulaması sonrasında iddia edildiği gibi TRT'ye toplu yeni personel alımı kesinlikle yapılmamıştır" denildi.

İstihdam fazlası çalışanları olduğu gerekçesiyle çalışanlarını emekliye ayıran ya da farklı kamu kurumlarına gönderen TRT'nin bin 422 yeni personel aldığı ileri sürülmüştü.
 

Cumhuriyet