RTÜK eski üyesi: Hayır'ın sesi kapatılıyor

RTÜK eski üyesi: Hayır'ın sesi kapatılıyor
Güncelleme:

CHP PM üyesi Ali Öztunç, referandum sürecinde TV kanallarının YSK denetiminden çıkarılmasını, “Hayır’ın sesinin tamamen kapatılması girişimi” olarak niteledi

CHP Parti Meclisi üyesi Ali Öztunç, seçim döneminde TV kanallarının YSK denetiminden çıkarılmasını, “Yandaş televizyonların ‘Evet’ kampanyasını sonuna kadar yapıp ‘Hayır’ın sesinin tamamen kapatılması girişimi” olarak niteledi.

RTÜK üyeliği görevinde de bulunmuş olan Öztunç, yaptığı açıklamada, 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) özel televizyon kanalları üzerindeki yaptırımının kaldırılmasına tepki gösterdi.

Bu uygulamanın demokrasiye vurulmuş bir darbe olduğunu ifade eden Öztunç, “Bu KHK ile özel televizyonlar, özellikle de yandaş televizyonlar eşitlik ilkesini dikkate almadan tek bir partinin yayın organı olacak” dedi.

“EVET’ CEPHESİ EKRANLARDA ‘HAYIR’IN SESİNİ KISACAK”

YSK denetiminin kaldırılarak, söz konusu yetkinin Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) verildiğini belirten Öztunç, “RTÜK’te AKP’nin 4, MHP’nin ise 2 üyesi bulunuyor. ‘Evet’ cephesindeki iki partinin oy toplamı 6 oluyor. Muhalefet kanadı ise 3 üyeden oluşuyor. Bu KHK ile 6 üyeli ‘Evet’ cephesi, ekranlarda ‘Hayırcıların’ sesinin kısılmasını sağlayacak. Tarafsız medyanın köküne kibrit suyu döküldü ve yakıldı. Bu KHK, yandaş televizyonların ‘Evet’ kampanyasını sonuna kadar yapıp ‘Hayır’ın sesinin tamamen kapatılması girişimidir” dedi.

“YESİNLER SİZİN DEMOKRATLIĞINIZI”

Dünyadaki tüm demokrasilerde televizyonların, siyasi partilere ve görüşlere eşit sürede yer vermek zorunda olduğunu kaydeden Öztunç, “Bu evrensel bir ilkedir. Ancak yeni KHK ile Türkiye’de sadece ‘Evet’ cephesine fırsat tanınacak. İktidar, ‘Evet’ oyunu çıkartmak için her türlü hukuksuzluğu yapıyor. İleri demokrasiden söz edip kendilerini demokrat göstermeye çalışanların aslında demokrasi düşmanı oldukları bir kez daha tescillenmiştir. ‘Biz demokratız’ diyenler demokrasiyi bitiriyor. Yesinler sizin demokratlığınızı” dedi.