TRT olay belgeselin yayınını durdurdu

TRT olay belgeselin yayınını durdurdu
Güncelleme:

TRT Belgesel kanalında yayınlanan ve Göbekli Tepe’yi hedef gösterdiği gerekçesiyle büyük tepki çeken “Suların Ateşin ve Taşların İmparatorluğu” belgeseli yayından kaldırıldı...

Şanlıurfa’nın Örencik köyü yakınlarında ortaya çıkarılan dünyanın en önemli arkeolojik buluntularından Göbekli Tepe’yi Hz. İbrahim ve onun kırdığı putlar ile ilişkilendiren belgesel, kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine herhangi bir açıklama yapılmadan yayından kaldırıldı.  Arkeologların tarih tutarsızlıkları sebebiyle eleştirdikleri belgeselde, Göbekli Tepedeki tapınağın en önemli dikilitaşlarından; üzerinde tilki betiminin bulunduğu T biçimli dikilitaşın kırılışının canlandırılmasının ‘bir hedef gösterme’ olduğu ve 'Göbekli tepeyi zor duruma düşürebileceği' eleştirileri getirilmişti.

TRT, Diyarbakır Valiliği ve Kalkınma Bakanlığı’nın ‘Cazibe Merkezlerini Destekleme’ programı kapsamında yayınlanan belgeselin yönetmeni ve metin yazarı Hadi Şenol Göbekli Tepe’nin hedef yapıldığı iddialarını kesin bir dille reddetti ve “Hiçbir zaman böyle bir niyetimiz olmadığı gibi, böylesi bir ilkellik bizim, eskilerin deyimi ile ‘Meşrebimiz dışı’ bugünkü dille yaradılışımıza uygun olmayan bir davranıştır. O bölge için 'Hz. İbrahim sorgulaması dışında' söylediklerimizde şimdi aramızda olmayan kazı başkanı Klaus Schmidt ile yaptığımız konuşmalar ve onun kitabı temel olarak alınmıştır” dedi.

Sorularımızı yanıtlayan Şenol, belgeselde bir hikaye anlatıldığını ve mitolojiyle bilimselliğin birlikte anlatılıp anlatılamayacağının örneklerinin verildiğine dikkat çekerek “Belgeselde tarihi olarak arkeolojik olarak bu budur denen hiç bir satırı yokken, hedef gösterme gibi bir şeye saplanılması yalnızca kötü niyetli olunmasından kaynaklanır” dedi.

Belgeselde herhangi bir yanlış olmadığını da savunan Şenol, Hz. İbrahim ile Göbekli Tepe’nin ilişkilendirilemeyeceği yönündeki eleştirileri de yersiz buluğunu belirterek "Hz. İbrahim’in kitaplı dinlerin çok öncesinde geldiği bilinir. Hatta Tevrat’a göre, Hz. Nuh ile dede torun ilişkisinden söz edilir. Hz. Nuh ve Tufan olayının neolitik dönemde gerçekleştiğini dile getiren bilim insanları da var" değerlendirmesinde bulundu.