TRT’den '18 milyonluk yardım' açıklaması

TRT’den '18 milyonluk yardım' açıklaması
Güncelleme:

TRT'nin çalışanlarına yaptığı giysi yardımını yüzde 70 artırarak toplam 18 milyon TL'ye çıkarması tartışma yaratmıştı.

 TRT, CHP'nin kurum çalışanlarına giyim yardımına ilişkin iddialarına yazılı açıklamayla cevap verdi.

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), kurumun 2016 yılında 252 milyon TL bütçe fazlası verildiğini öne sürdü.
TRT, yaklaşan referandum öncesi kurumun hedef haline getirildiğini idida ederek "Ancak, bu çabalar beyhudedir. Halkımızın teveccühü ile son yıllarda önemli başarı yakalayan TRT, yayın ilkelerinden taviz vermeden, kamu yayıncılığı sorumluluğu ile ülkemize ve milletimize hizmet etmeye devam edecektir" açıklaması yaptı. TRT ayrıca CHP'nin giyim yardımıyla ilgili iddialarının aksine, yardımın yasalara ve mevzuata uygun biçiminde yapıldığını bildirdi.


CHP: TRT NEDEN TÜM PERSONELİNE GİYİM YARDIMI VERDİ
TRT, kurum personeline verilen giyim yardımına yönelik CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel'e atfen bazı internet siteleri ve medya organlarında yer alan haberlere ilişkin açıklama yapma lüzumu görüldüğünü belirterek bir açıklama yaptı.

Kamu İşveren Heyeti ile Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti arasında, Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara ilişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme'nin 22 Ağustos 2015 tarihinde imzalanarak, 23 Ağustos 2015 tarihli ve 29454 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatan TRT haber metinlerinde Sayıştay raporu dikkate alınmayarak, giyim yardımının kurum personelinin tamamına verildiği ifadelerinin yer aldığını belirtti.
Bu ifadelerin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan TRT şöyle devam etti:
"Sayıştay denetçilerinin raporu ve mezkur Toplu Sözleşme hükmü dikkate alınarak giyim yardımı; kurum personelinin tamamına değil, sadece yayında ve verici istasyonlarında çalışan personele hizmetin gereği olarak verilmiştir.


Ayrıca, başta Kurumumuz genel müdürü, yönetim kurulu üyeleri, genel müdür yardımcıları olmak üzere üst düzey yöneticiler, genel idari hizmet sınıfında görev daire başkanları ve personel giyim yardımından yararlanamamakta; sadece yayında ve verici istasyonlarında çalışan personel hizmetin gereği olarak giyim yardımından faydalanmaktadır.
Bununla ilgili 2016 ve 2017 yılı için düzenlenen 29/12/2016 tarihli Usul ve Esaslar yürürlüğe girmiş olup, yayında ve verici istasyonlarında çalışan personelden hangilerinin giyim yardımından yararlandırılacağı, giyim malzemelerinin standartları ile hangi personele ne kadar süre ile verileceği Maliye Bakanlığı ile bu hizmet kolunda yetkili sendika (Birlik Haber-Sen) ve Kurumumuz tarafından birlikte belirlenmiştir.

TRT olarak yayıncı bir kurum olmamız hasebiyle bütün personelin giyim yardımından yararlandırılması temel arzumuz olup, çalışma barışının sağlanması açısından da önem arz etmektedir.
İlgili haberlerde yer alan ödemelerin nakdi olarak yapıldığı ifadeleri de yine doğru değildir."


"ZARAR ETMEDİK"
 

Öte yandan bazı internet siteleri ve medya organlarında yer alan ve TRT’nin 2015 yılında zarar ettiğine ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:
"Belirtilen rakam 'zarar' değildir. 2015 yılında yapılanma çalışmalarında sona gelinen İngilizce Haber Kanalı TRT World’ün hayata geçirilmesi ve zorunlu altyapı yatırımlarının tamamlanması için kullanılan paradır. Bu yatırımlar için hazineden herhangi bir ek destek alınmamış, var olan kaynaklarla bütçe dengesi sağlanmıştır. Nitekim 2016 yılı TRT bütçesi 252 milyon lira fazla vermiştir.

Bu itibarla, yaklaşan referandum öncesi bazı çevreler TRT’yi hedef haline getirerek yıpratma gayreti içine girmişlerdir. Ancak, bu çabalar beyhudedir. Halkımızın teveccühü ile son yıllarda önemli başarı yakalayan TRT, yayın ilkelerinden taviz vermeden, kamu yayıncılığı sorumluluğu ile ülkemize ve milletimize hizmet etmeye devam edecektir."