TRT’de sınırsız kadro yetkisi

TRT’de sınırsız kadro yetkisi

TRT yönetmeliği değiştirilerek sınırsız kadro ve 'ballı maaş' verildi.

Giderleri milletin vergileriyle karşılanan TRT’de AKP’nin kadrolaşma skandallarına bir yenisi eklendi. Kamu yayıncılığı yapması gerekirken iktidar partisinin resmi yayın organı haline gelen TRT’de sınırsız kadro ve ‘ballı maaş’ dönemi başladı.

Taraf’ta yayınlanan habere göre; TRT’nin Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Yönetmelik dün bir daha ve 17’inci kez değiştirildi. Dün ayrıca “TRT Geçici Danışma Kurulları Yönetmeliği” de değiştirildi ve yeni ve ballı kadrolaşma kapısı aralandı. Resmî Gazete’nin dünkü sayısında TRT’nin iki ayrı yönetmeliğinde yapılan değişiklikler yayımlandı. İlk değişiklik, “TRT Kuruluş ve Görevleri Hakkında Yönetmelik”te yapıldı. 2009 tarihli yönetmeliğin 12./d fıkrasındaki değişiklikle TRT, ürettiği program ve hizmetlerin tanıtımı-pazarlanması ve geliştirilmesi-yurtdışına ve yurtiçindeki televizyon kuruluşlarına ve mobil/internet üzerinden ulusal/uluslararası televizyon yayını yapan kuruluşlara satışı, kiralanması, değişimi konusunda açık yetkiyle donatıldı. Yönetmeliğin 19/d fıkrasındaki değişiklik ile de TRT’nin yayın arşivlerinin tanıtımı, pazarlanması, kiralanması ve satışıyla telif hakları konusundaki yetkileri güçlendirildi.

AYDA İKİ, YILDA 6 KEZ

Böylece adı geçen yönetmelikteki değişiklik sayısı 17’ye yükselmiş oldu. Oysa aynı yönetmelik 17 Temmuz 2015’te değiştirilmişti. Dünkü değişiklik ile söz konusu yönetmelikte bir ayda yapılan değişiklik sayısı ikiye, bir yıl içinde yapılan değişiklik sayısı da altıya çıktı. TRT’nin kuruluş ve görevleriyle ilgili yönetmelikte sadece bu yıl yapılan değişikliklerin tarihleri şöyle sıralandı: 11 şubat, 21 şubat, 11 mayıs, 5 haziran, 17 temmuz ve 6 ağustos.” TRT, dün ikinci olarak ise 2009 tarihli “Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Geçici Danışma Kurulları Yönetmeliği”nde, ilkine kıyasla daha tartışmalı değişiklikler yaptı. Böylece TRT yönetim kuruluna ve genel müdürüne kadrolaşmada yeni ve çok geniş bir alan açılmış oldu. TRT’nin geçici danışma kurulları yönetmeliğinde, bu kurullara yapılacak atamaların sayısıyla ilgili sadece “üç kişiden az olmamak üzere” ibaresi vardı. Bu sayı konusunda üst sınır belirtilmemişti. Dün bu ibare uçtu, onun yerine bu danışma kurullarına 9 kişiye kadar atama yapılması imkânı sağlandı. Dün ayrıca bu kurulların her ihtisas alanına göre oluşturulması düzenlemesi de eklendi. Buna göre TRT’nin genel müdürü çok sayıda yeni danışma kurulu kurup her birine 9’ar kişi olmak üzere onlarca kişiyi atayabilecek. Yeni yönetmelikte ilgili fıkra şu hale getirildi: “Danışma kurulları, en az 3, en fazla 9 kişiden oluşmak üzere ihtisas konusuna göre ayrı ayrı oluşturulur. Radyo ve Televizyon yayınları hakkında kamuoyunun düşünce ve dileklerini tespit etmek üzere oluşturulacak kurul Yönetim Kurulu tarafından, diğer konularda oluşturulacak kurullar Genel Müdür tarafından oluşturulur.”