Twitter istihbarat servislerini engelledi

Twitter istihbarat servislerini engelledi

Sosyal medya devi Twitter, istihbarat servislerini engelledi.

ABD'li teknoloji şirketi Twitter, sosyal medya paylaşımlarını analiz eden Dataminr şirketinden istihbarat teşkilatlarına verdiği hizmeti durdurmasını istedi.

Twitter, doğrudan paylaşmadığı terör saldırıları, siyasi krizler ve potansiyel olarak önem taşıyan benzer gelişmelerle ilgili anlık uyarılar gönderen hizmetine kısıtlama getirdi.

Dataminr şirketinin istihbarat teşkilatlarıyla bilgi paylaşımını yasaklayan karar henüz resmi olarak açıklanmadı. Karar, Twitter'ın yüzde 5 hissesine sahip olduğu şirketten istihbarat birimlerine bilgi vermeye devam etmemesi talebi üzerine alındı.

The Wall Street Journal gazetesine konuşan üst düzey bir istihbarat yetkilisi de ABD'li teknoloji şirketinin "gözetim altında olmaktan endişe ettiğini" belirterek, bu talebi doğruladı.

- Sosyal medya analizleri istihbarat birimleri için önemli

Dünyadaki her ülkeden yazılan milyonlarca Twitter mesajını anlık ve geçmişe dönük olarak analiz eden hizmetin istihbarat birimleri için öneminin giderek arttığı belirtiliyor.

Gerçek zamanlı verilere erişim sağlayan ve alternatifi bulunmayan servis, güncel gelişmelere ilişkin bilgilere hızla ulaşmak için devlet birimleri tarafından da sıkça kullanılıyor.

Dataminr, Brüksel'de ve Paris'te gerçekleşen saldırıları müşterilerine basından önce haber vermiş, IŞİD'in Libya'daki petrol kuyularına yönelik saldırılarını ve Brezilya'daki siyasi kriz hakkında da önceden uyarmıştı.

- İç Güvenlik Bakanlığı ile bilgi paylaşmaya devam ediyor

İstihbarat teşkilatlarının verilerine erişim iznini sonlandırmaya hazırlanan şirket, ABD İç Güvenlik Bakanlığına hizmet vermeye devam ediyor.

Twitter'ın doğrudan paylaşmadığı veri akışını işleyerek müşterilerine sunan servisi kullanması engellenen istihbarat birimleri ise karara tepkili. İstihbarat servisleri, birçok devlet kurumu için vazgeçilmez bir servis olan Dataminr'in kamu güvenliğini sağlamak için kullanıldığını savunuyor.

Son şeffaflık raporuna göre, ABD yönetiminin Twitter'dan talep ettiği verilerin sayısı son 6 ayda 2015'in aynı dönemine oranla yüzde 65 oranında artmıştı.

- Finans, haber ve kurumsal güvenlik şirketlerine hizmet veriyor

Sosyal medya paylaşımlarını anlık ve geçmişe dönük analiz eden Dataminr şirketinin yüzde 5 hissesi Twitter'a ait bulunuyor. Yale Üniversitesi mezunu 3 arkadaşın 7 yıl önce kurduğu sosyal medya analiz servisi, finans şirketleri, haber analiz kuruluşları, risk yönetimi ve kurumsal güvenlik şirketlerine hizmet veriyor.

ABD'de teknoloji şirketlerinin devlet kurumlarıyla bilgi paylaşma taleplerine karşı durması son zamanlarda ülke gündeminde sıkça tartışılıyor.

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) şubat ayında teknoloji şirketi Apple'dan, San Bernardino kentindeki terör saldırısını düzenleyen Seyid Rıdvan Faruk’a ait iPhone'nun şifresinin kırılmasıyla ilgili yardım talep etmiş, Apple bu eylemin dünya genelindeki bütün iPhone telefonları ve kullanıcıları için gizlilik haklarının ihlali anlamına geleceği gerekçesiyle bu talebi reddetmişti. FBI, mart ayı sonunda söz konusu iPhone'un şifresinin Apple'ın yardımı olmadan kırıldığını duyurmuştu.

Etiketler abd istihbarat twitter