Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik uzmanı İsa Karakaş'tan isteğe bağlı emeklilik için kritik uyarı

Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik uzmanı İsa Karakaş'tan isteğe bağlı emeklilik için kritik uyarı
Güncelleme:

Memuriyetten ayrılan binlerce kişiyi yakından ilgilendiren "emeklilik piyangosu" için Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş'tan hayati uyarılar geldi. Karakaş, görevinden istifa eden veya ayrılan memurların, memuriyet statüsünü kaybetmeden ve emekli ikramiyesi hakkını koruyarak emekli olmalarını sağlayan "İsteğe Bağlı İştirakçilik" sisteminin ayrıntılarını açıkladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu, sadece işçi ve esnafa değil, görevinden ayrılan memurlara da kendi primini ödeyerek memuriyet statüsüyle emekli olma şansı tanıyor.

 Sosyal Güvenlik Kurumu, sadece işçi ve esnafa değil, görevinden ayrılan memurlara da kendi primini ödeyerek memuriyet statüsüyle emekli olma şansı tanıyor.

Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, Türkiye Gazetesi'ndeki köşe yazısında "İsteğe Bağlı İştirakçilik" sistemiyle memuriyet statüsünü korumanın yollarını anlattı.

En az 10 yıl fiili hizmeti olanlar için geçerli olan bu sistemde, 6 aylık başvuru süresi hayat kurtarıyor.

İsa Karakaş'ın belirttiği üzere, bu haktan yararlanabilmek için belirli kriterlerin eksiksiz yerine getirilmesi gerekiyor:

10 Yıl Şartı: Kanunla belirlenen kurumlarda en az 10 yıl fiili çalışma zorunluluğu vardır. (Ücretsiz izin ve borçlanmalar bu süreye dahil edilmez).
Kurum Kısıtlaması: BOTAŞ, TPAO ve TÜPRAŞ gibi kurumlarda kamu payının %50’nin altına düştüğü tarihten sonraki süreler hesaba katılmaz.
6 Ay Kuralı: Memuriyetten ayrıldıktan sonra en geç 6 ay içinde yazılı başvuru yapılmalıdır. Başka bir işte çalışmaya başladıysanız, o işten ayrıldığınız tarihten itibaren yeni bir 6 aylık süre başlar.

Aşağıdaki durumlardan birine sahip olanlar, isteğe bağlı memur emekliliği şansını kaybediyor:

- Devlet memurluğundan ihraç edilenler.
- Yüz kızartıcı suç işleyenler veya 6 aydan fazla hapis cezası alanlar.
- Görevini izinsiz terk edenler (olağanüstü haller dahil).
- Halihazırda zorunlu sigortalı (4A veya 4B) olarak çalışanlar.
- Kendi çalışmasından dolayı zaten emekli maaşı alanlar.

Başvuru Nereye ve Nasıl Yapılır? 

Adım İşlem Detayı
Başvuru Yeri Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı (Sıhhiye/Ankara)
Yöntem Bir dilekçe ile şahsen veya posta yoluyla başvuru yeterlidir.
   
Başlangıç Dilekçenin kuruma ulaştığı ayı takip eden ay başında iştirakçilik resmen başlar.

İsa Karakaş'ın yazısının tamamı için...

Hava durumu raporu güncellendi: Önce güneş, sonra yağmur ve çöl tozu geliyor! Hava durumu raporu güncellendi: Önce güneş, sonra yağmur ve çöl tozu geliyor! Kanlı saldırı sonrası komşu okullarda dronlu takip başladı! Kanlı saldırı sonrası komşu okullarda dronlu takip başladı! Yatırım dünyasında bir devrin sonu: Ünlü yatırımcı hayatını kaybetti Yatırım dünyasında bir devrin sonu: Ünlü yatırımcı hayatını kaybetti WhatsApp'ta okul saldırısı mesajına gözaltı! 17 yaşındaki öğrencinin odasından mermiler çıktı! WhatsApp'ta okul saldırısı mesajına gözaltı! 17 yaşındaki öğrencinin odasından mermiler çıktı! Kahramanmaraş'taki katliam sonrası tehdit paylaşımlarında 6 şüpheli çocuk gözaltında Kahramanmaraş'taki katliam sonrası tehdit paylaşımlarında 6 şüpheli çocuk gözaltında Kanlı okul saldırısında kan donduran detay: Katliamın izleri bu fotoğrafta! Kanlı okul saldırısında kan donduran detay: Katliamın izleri bu fotoğrafta! Bu sefer Gaziantep! Lise önünde peşpeşe silah sesleri! Bu sefer Gaziantep! Lise önünde peşpeşe silah sesleri! Arda Güler'in golleri Real Madrid'e yetmedi... Bayern Münih yarı finalde! Arda Güler'in golleri Real Madrid'e yetmedi... Bayern Münih yarı finalde! Kahramanmaraş’taki okula kanlı saldırıda saldırganın babası tutuklandı! Kahramanmaraş’taki okula kanlı saldırıda saldırganın babası tutuklandı! Bir okul saldırısı tehdidi gözaltısı daha! 10'uncu sınıf öğrencisi gözaltında! Bir okul saldırısı tehdidi gözaltısı daha! 10'uncu sınıf öğrencisi gözaltında!
72 yaşındaki psikopat, 14 yaş küçük eşini öldürüp, kızını da ağır yaraladı! 72 yaşındaki psikopat, 14 yaş küçük eşini öldürüp, kızını da ağır yaraladı! Sakarya’da korku dolu gece! Polis okul önünde vurarak durdurdu! O anlar kamerada Sakarya’da korku dolu gece! Polis okul önünde vurarak durdurdu! O anlar kamerada Telegram’da korkunç paylaşımlar! Okul saldırılarını övüp yeni tarihler verdiler! Telegram’da korkunç paylaşımlar! Okul saldırılarını övüp yeni tarihler verdiler! Kahramanmaraş’taki kanlı saldırıda saldırganın olay öncesi görüntüleri ortaya çıktı Kahramanmaraş’taki kanlı saldırıda saldırganın olay öncesi görüntüleri ortaya çıktı Okuldaki kanlı katliam sonrası şoke eden ''kayıp çocuklar var'' iddiası! Okuldaki kanlı katliam sonrası şoke eden ''kayıp çocuklar var'' iddiası! Saldırının yaşandığı okulda gece yarısı en acı mesai... Saldırının yaşandığı okulda gece yarısı en acı mesai... Kahramanmaraş’taki okul katliamında kan donduran iddia: ''Sizi öldüreceğim diyerek tehdit etmiş! Kahramanmaraş’taki okul katliamında kan donduran iddia: ''Sizi öldüreceğim diyerek tehdit etmiş! Deprem uzmanından ''güvenli şehir'' olarak bilinen ilimiz için yıkıcı deprem uyarısı! Deprem uzmanından ''güvenli şehir'' olarak bilinen ilimiz için yıkıcı deprem uyarısı!