Memur ve emeklinin beklediği enflasyon rakamları açıklandı

Memur ve emeklinin beklediği enflasyon rakamları açıklandı
Güncelleme:

Aralık ayı enflasyon rakamları açıklandı. Aylık TÜFE 0,69 yüzde aylık ÜFE 1,37 yüzde oranında arttı.

TÜİK, merakla beklenen aralık ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

TÜFE aralık ayında yüzde 0,69 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 11,92 olarak gerçekleşti.

Tüketici fiyatlarının aralık ayında yüzde 0.5 gelmesi ve enflasyonun yılı yüzde 11,70 civarında tamamlaması bekleniyordu.

Orta Vadeli Program'a (OVP) göre TÜFE'nin yıl sonunda yüzde 9,5 olacağı öngörülüyordu.

EN YÜKSEK ARTIŞ ULAŞTIRMA VE GIDADA

Aralık ayının zam şampiyonu yüzde 23 artışla patlıcan oldu.

Ana harcama grupları itibariyle 2017 yılı aralık ayında endekste yer alan gruplardan, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1,52, ev eşyasında yüzde 1,18, konutta yüzde 0,77 ve lokanta ve otellerde yüzde 0,47 artış gerçekleşti.

Ana harcama grupları itibariyle 2017 yılı aralık ayında endekste yer alan gruplardan haberleşmede yüzde 0,17 ve alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0,01 düşüş gerçekleşti.

TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 13,79, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 12,77, ev eşyası yüzde 12,74 ve sağlık yüzde 11,90 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.

Memur ve emeklinin 2018 maaş zammı belli olduMemur ve emeklinin 2018 maaş zammı belli oldu

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ ZAMMI NASIL BELİRLENİYOR?
Memur ve emeklilerin zam oranları toplu sözleşmeye göre önceden belirleniyor, geçmiş 6 aylık enflasyondan kaynaklı bir fark oluşursa da bu fark zam oranının üzerine maaşlara yansıtılıyor. İşçi ve Bağ-Kur emeklileri de memurlar gibi senede iki kere zam alıyor ve zam oranı da bir önceki 6 aylık dönemde, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan, TÜFE'deki enflasyon oranına göre hesaplanıyor.

AA

Etiketler memur zam maaş